Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Erfan / 52.Науков_ концепц_ї трансформац_ї економ_чних систем

..doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
26.62 Кб
Скачать

Наукові концепції трансформації економічних систем.

Економічна теорія трансформації капіталізму як наукова дисципліна виникла на початку ХХ століття. Фундаментальні основи транзитології віддзеркалюють, насамперед, концептуальні положення марксистської теорії суспільно-економічних формацій, у рамках якої вперше було поставлено питання щодо необхідних та достатніх умов зміни одного економіко-політичного устрою на інший.

Згідно з теорією К.Маркса, динаміка розвитку суспільства визначається станом і рівнем розвитку суспільно-економічних формацій (способів виробництва). Трансформація системи функціонування капіталістичного суспільства зумовлена кумулятивним нагромадженням внутрішніх протиріч між суспільним характером виробництва та приватнокапіталістичною формою присвоєння результатів праці. На думку прихильників марксизму, трансформація економічної системи капіталізму є невід’ємною складовою економічного розвитку суспільства, що зумовлена дією ендогенних (внутрішніх) чинників соціального характеру.

Ідея ендогенної зумовленості трансформаційних процесів в економічних системах отримала розвиток у теоретичних концепціях кейнсіанців. Так, характерною рисою розвитку економічної системи, на думку кейнсіанців, є її ендогенна (внутрішньо притаманна) нестабільність: ринкова економічна система функціонує циклічно навіть за відсутності екзогенних (зовнішніх) детермінант і у цілому, циклічність розвитку економічної системи зумовлена невідповідністю структури сукупного попиту і пропозиції, яка формується внаслідок трансформації політичних, соціальних та організаційно-економічних детермінант.

Сучасний етап наукового пізнання характеризується переходом до методологічного плюралізму. Сьогодні жодна окремо взята (як було раніше) економічна теорія не може пояснити соціально-економічного розвитку суспільства.

Концепція наукових парадигм — це концепція базових принципів, що розділяються фахівцями в тій або іншій науці. Зміна парадигми веде до появи нового бачення в тій же галузі наукового знання.

Економічна парадигма пройшла еволюційний шлях розвитку від поглядів А. Сміта і Д. Рікардо до сучасного етапу стану економічної науки.

Становлення і використання різноманіття соціально-економічної теорії в той же час визначає необхідність виділення провідного начала в її системі для пояснення «стрижня» об'єкта аналізу, що змінюється в сьогоднішніх умовах — інституціональної теорії. Це викликане тим, що економічна теорія в своїх колишніх постулатах перестала бути самодостатньою.

Зростаюче різноманіття економічних теорій, що пояснюють соціально-економічне життя - це об'єктивна необхідність сучасного світу. Головними чинниками нової економічної парадигми є виробництво інформації і знання, а головним суб'єктом — вільний творчий індивід.

Начальною категорією для методологічного плюралізму є категорія різноманіття. Цим пояснюється підвищений інтерес до інституціоналізму що пояснює економічну поведінку людини з її навичками, звичками, традиціями та ін.