Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Erfan / 59.Концепц_я градуал_зму

.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
22.53 Кб
Скачать

64. КОНЦЕПЦІЯ ГРАДУАЛІЗМУ

Градуалізм (лат. gradation – поступова зміна) – одна з двох (разом з «шоковою терапією») основних альтернативних концепцій економічної трансформації постсоціалістичних суспільств у ринкову економіку.

Градуалізм розглядає трансформацію директивно-планової економіки як відносно тривалий та поступовий процес, в якому головна роль відводиться стабілізації виробництва.

У відповідності з цією теорією тільки при стійкому випуску вітчизняної продукції можна забезпечити неперервне надходження доходів, необхідних для поповнення бюджету, інвестицій, та підвищення платежеспроможного попиту населення. З точки зору градуалізму падіння об’ємів виробництва – найгірше зло порівняно з низьким вихідним рівнем його ефективності, оскільки містить в собі ризик втрати імпульсу трансформації.

Таким чином, градуалізм – це економічна концепція, яка передбачає проведення повільних, послідовних реформ і відводить державі головну роль у формуванні ринку. Прихильники цієї концепції вважають, що для створення ринку держава повинна поступово замінювати елементи командно-адміністративної економіки ринковими відносинами. На думку градуалістів, це дозволить пом’якшити процеси перетворень та уникнути різкого зниження виробництва й життєвого рівня населення.