Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Erfan / 49.Особливост_ приватизац_ї за р_зними категор_ями майна

.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
27.14 Кб
Скачать

63. ОСОБЛИВОСТІ ПРИВАТИЗАЦІЇ ЗА РІЗНИМИ КАТЕГОРІЯМИ МАЙНА

До об’єктів державної власності, що підлягають приватизації, належать:

* майно підприємств, цехів, виробництв, дільниць, інших підрозділів, які є єдиними (цілісними) майновими комплексами, якщо в разі їх виділення у самостійні підприємства не порушується технологічна єдність виробництва з основної спеціалізації підприємства, з структури якого вони виділяються;

* об’єкти незавершеного будівництва та законсервовані об’єкти;

* акції (частки, паї), що належать державі у майні господарських товариств та інших об’єднань.

Приватизації не підлягають об’єкти, що мають загальнодержавне значення, а також казенні підприємства. До об’єктів, що мають загальнодержавне значення, відносяться майнові комплекси підприємств, їх структурних підрозділів, основним видом діяльності яких є виробництво товарів (робіт, послуг), що мають загальнодержавне значення.

Правове регулювання приватизації здійснюють закони України «Про приватизацію державного майна», “Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)” «Про Державну програму приватизації», «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» та інші нормативні акти.

Завдяки правовому регулюванню об'єктів вирішуються принципові питання приватизації: • визначається, яке саме державне майно - засоби виробництва - підлягає приватизації, у якій послідовності (пріоритети приватизації), за яких умов, якими способами приватизуються різні групи об'єктів; • визначаються групи і види об'єктів, приватизація яких здійснюється за погодженням із Кабінетом Міністрів України; • встановлюються переліки груп і видів об'єктів (у тому числі конкретні об'єкти), що не підлягають приватизації; • затверджуються переліки підприємств, приватизацію майна яких доцільно здійснити із залученням іноземних інвестицій.

Інше джерело

В розумінні матеріальної форми (як річ, майно) об'єкти приватизації - це чотири категорії відчужуваного майна: 1. Майно підприємств у цілому як єдиних (цілісних) майнових комплексів, а також майно підрозділів підприємств - цехів, виробництв, дільниць та ін. як єдиних майнових комплексів, що виділяються у самостійні підприємства.

2. Об'єкти незавершеного будівництва, включаючи законсервовані об'єкти, майно ліквідованих підприємств, під-приємств-банкрутів. У Державній програмі приватизації ця категорія об'єктів виділена в групу Д.

3. Акції (частки, паї), що належать державі у майні господарських товариств (у тому числі підприємств з іноземними інвестиціями); цінні папери, паї, інше майно, що не підлягало включенню до статутного фонду відповідно до чинного законодавства під час проведення оцінки вартості майна об'єкта приватизації та не ввійшло до його статутного фонду (крім об'єктів груп Ж та Д). Згідно з Державною програмою приватизації - об'єкти групи Е.

4. Незалежно від вартості та джерел фінансування об'єкти освіти, охорони здоров'я, культури, мистецтва та преси, фізичної культури і спорту, телебачення та радіомовлення, видавничої справи, а також майно санаторно-курортних закладів, профілакторії, будинки і табори відпочинку (за винятком об'єктів санаторно-курортних закладів та будинків відпочинку, які знаходяться на самостійних балансах), у тому числі: • майно підприємств, яке може бути виділене в окремий майновий комплекс або самостійний господарюючий суб'єкт; • об'єкти соціально-побутового призначення, що перебувають на балансі підприємств, у разі їх невключения до складу майна, що приватизується.