Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
36
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
20.96 Кб
Скачать

6 вересня 1958 р. Цього дня одному з головних героїв роману, архітекторові Генріху Фемелю виконується вісімдесят років. Ювілей — хороший привід для того, щоб оцінити прожите життя. Більше п'ятдесяти років назад він з'явився в цьому місті, чи не в останню мить подав на конкурс свій проект зведення абатства Святого Антонія і — безвісний чужак — переміг інших претендентів. З перших же кроків в незнайомому місті Генріх Фемель добре уявляє собі майбутнє життя: одруження на дівчині з якого-небудь знатного сімейства, багато дітей — п'ять шість, сім, — безліч онуків, «п'ятьма сім, шістьма сім, сім'ю сім»; він бачить себе на чолі роду, бачить дні народження, весілля, срібні весілля, хрестини, немовлят-правнуків. Життя обманює очікування Генріха Фемеля. Тих, хто збирається на його вісімдесятиріччя, можна перерахувати буквально по пальцях однієї руки. Це сам старо, його син Роберт Фемель, онуки — Иозеф і Рут, і запрошена Генріхом секретарка Роберта Леонора, Другий син, Отто, ще в юності зробився чужий своїй сім'ї, прилучившись до тих, хто прийняв «причастя буйвола» (так в романі позначена приналежність до кругів німецького суспільства, заражених ідеями агресії, насильства шовінізму, готовим втопити світ в крові), пішов воювати і загинув.

Дружина Генріха Фемеля міститься в «санаторії», привілейованій лікарні для психічнохворих. Не приймаючи існуючої дійсності, Йоганна дозволяє собі дуже сміливі висловлювання за адресою сильних світу цього, і, щоб уберегти, її доводиться тримати узаперті. (Хоча Генріх Фемель переставши лукавити перед собою, зізнається, що згоден і завжди був згоден з думками і висловлюваннями дружини, але не мав мужності відкрито заявити про це.)

Роберт Фемель ще гімназистом присягає не приймати «причастя буйвола» і не зраджує їй. У юності він разом з групою однолітків вступає у боротьбу з фашизмом (уособленням фашизму для них служить учитель фізкультури Бен Уэкс, за замах на якого один з підлітків, Ферди Прогульски, розплачується життям) і вимушений, жорстоко побитий бичами з колючого дроту утекти з країни. Через декілька років амністований Роберт повертається в Німеччину до батьків, дружини Едіт і Иозефу, що народилося без нього. Він служить в армії, але його служба обертається помстою за загиблих друзів. Роберт підривник, він «забезпечує сектор обстрілу» і без жалю знищує архітектурні пам'ятники, серед яких побудоване батьком абатство Святого Антонія, підірване їм без особливої потреби за три дні до кінця війни. («Я віддав би двісті аббатств за те, щоб повернути Едіт, Отто або незнайомого хлопчика«. — вторить йому і Генріх Фемель.) Дружина Роберта, Едіт, гине при бомбардуванні. Після війни Роберт очолює «контору за статичними розрахунками«, на нього працюють всього три архітектори, якими Леонора розсилає нечисленні замовлення. Він прирікає себе на добровільне самітництво: на червоній картці яку Роберт колись давно дав Леонорі, значиться: «Я завжди радий бачити матір, батька, дочки, сина і пана Шреллу, але більше я нікого не приймаю«. Вранці, з половини десятого до одинадцяти, Роберт грає у більярд в готелі «Принц Генріх» в суспільстві готельного бою, Гуго. Гуго чистий душею і безкорисливий, не підвладний спокусам. Він належить до «агнців», як загибла Едіт, як її брат Шрелла.

Шрелла — друг юності Роберта Фемеля. Як і Роберт, він був вимушений під страхом страти покинути Німеччину і повертається тільки тепер, щоб побачитися з Робертом і своїми племінниками.

Шосте вересня 1958 р. стає поворотним днем і для Генріха Фемеля, і для його сина, В цей день, усвідомивши хибність наслідування логіки власного надуманого образу, він пориває з давно звичкою щодня відвідувати кафе «Кронер», що обтяжувала його, відмовляється прийняти подарунок від Греца, що фашиствує, власника м'ясної крамниці, і символічно заносить ніж над присланим з кафе ювілейним тортом у вигляді абатства Святого Антонія.

Роберт Фемель цього дня демонструє своєму колишньому однокашникові, Нетглингеру, прибічникові «буйволів«, що минуле не забуте і не пробачило. Цього ж дня він усиновляє »агнця« Гуго, бере на себе відповідальність за нього.

І для Иозефа Фемеля, онука Генріха і сина Роберта, молодого архітектора, цей день стає вирішальним. Побачивши позначки батька на обламаннях стін абатства Святого Антонія, чіткий почерк, знайомий йому з дитинства, що невблаганно свідчить про те, що абатство підірвав батько, Иозеф переживає криза і врешті-решт відмовляється від почесного і вигідного замовлення, від керівництва відновними роботами в абатстві.

Йоганна Фемель, яку з нагоди сімейного свята відпускають з лікарні, теж здійснює рішучий крок — вона стріляє з давно заготовленого пістолета в міністра, пана М. (у якого «морда, як у буйвола»), стріляє як в майбутнього вбивцю свого онука.

Підведені підсумки минулого життя. І для присутніх в майстерні старого архітектора (тут окрім хазяїна, Роберт з новонабутим сином Гуго, Шрелла, Иозеф з нареченою, Рут і Леонора) починається новий день, 7 вересня.

Соседние файлы в папке зарубіжка