Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatsiyno-analitichna_diyalnist_Lektsiyi.doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
419.33 Кб
Скачать

3. Напрямки діяльності та здобутки центру rand Corporation у питанні дослідження міжнародних відносин.

Безпосередньо стан міжнародних відносин вивчається центром RAND за такими напрямами, як а) зовнішня політика країн світу в контексті питань національної безпеки США; і б) внутрішня політика країн світу і глобальні економічні проблеми.

Серед здобутків RAND у сфері міжнародних відносин привертають увагу:

  1. Дослідження політики Радянського Союзу (Soviet studies). Роботи в цій сфері розпочалися ще у 1950 році, а після розпаду СРСР увага дослідників зосередилась на країнах пострадянського простору. Протягом багатьох років доповіді RAND слугували основою інформаційних матеріалів, що стосувались ідеологічного забарвлення політики США щодо Радянського Союзу. На сьогодні найбільш повними і вдалими дослідженнями RAND в цій сфері вважаються праці, присвячені розвитку в СРСР ядерної енергетики (1959 p.), комп'ютерних технологій (1964 p.), авіації та авіабудування (1970 p.). У 1970-х роках центр RAND досліджував прорахунки та слабкі місця щодо можливого використання СРСР ядерної зброї. Наступне дослідження у цій сфері було здійснено у 1986 році з метою окреслення необхідних змін у зовнішній політиці США, викликаних політичними трансформаціями у Радянському Союзі. Протягом останніх років RAND працював з такими питаннями, як демографічна криза у Росії (1995 p.), порівняльний аналіз позицій наддержав застосування збройної сили при вирішенні міжнародних конфліктів (1996 p.), міграційні процеси на території пострадянських країн (1997 p.). Крім проведення подібних досліджень RAND займається організацією зустрічей найбільш впливових представників ділових кіл Росії та США у рамках Російсько-Американського Форуму керівників підприємств.

  2. Інформаційно-аналітична підтримка діяльності НАТО. Початок роботи центру у цій сфері датований 1953 роком і пов'язаний з протистоянням США ядерній загрозі з боку Радянського Союзу. Першим серйозним успіхом досліджень в цій галузі можна вважати зміну концепції розвитку НАТО — згідно зі стратегічним планом розвитку організації на 1964-1966 роки було вирішено відійти від масового нарощування ядерного потенціалу на користь розміщення воєнних баз у країнах Центральної Європи і оснащення їх звичайним озброєнням. У 1971 році на підставі аналізу потенційної вразливості збройних сил Альянсу у Центральній Європі RAND досяг значних змін у комплектації згадуваних баз різними видами озброєнь. До цього питання організація повернулася через десять років, коли аналітики RAND спростували думку Конгресу стосовно того, що тактична авіація НАТО не змогла б на рівних протистояти радянським балістичним ракетам. Із закінченням холодної війни увагу RAND привернуло питання розширення НАТО на схід. Практичним результатом досліджень, що почалися ще у 1991 році, стало запрошення до організації Польщі, Чехії та Угорщини (1997 р.). У 1997-2000 роках спеціалісти RAND переключилися на вивчення таких питань, як а) економічні аспекти розширення НАГО; б) розширення НАТО і політика Росії; в) відокремлення функцій НАТО та ООН при вирішенні міжнародних конфліктів майбутнього; г) війна у Югославії; д) політика США і країн Європи щодо біженців з Югославії; е) економічні питання, пов'язані з війною у Югославії.

  3. Дослідження питань, пов'язаних з міжнародним тероризмом (дослідження проводяться з 1972 р.). У розробці ефективних шляхів боротьби з тероризмом RAND використав багатий запас розробок провідних соціологічних і психологічних шкіл США у галузі масової психології і масової поведінки. В результаті були вивчені питання мотивації, організації і тактики проведення терористичних акцій; розроблені правила проведення переговорів зі злочинцями, обґрунтована доцільність міжнародної співпраці у цьому питанні (як наслідок - вирішено питання допомоги громадянам США, які стали жертвами терористичних акцій за кордоном). Окремо слід виділити доповідь RAND 1981 року, в якій були запропоновані конкретні зміни політики США щодо країн, які підтримують тероризм. Саме за ініціативою RAND у багатьох країнах світу створені спеціальні відомства, які не тільки намагаються боротися з тероризмом в межах своєї країни, але й починають спів робітництво у глобальному масштабі. Варто зазначити, що дослідження саме у цій сфері набули найбільшої актуальності для Сполучених Штатів з огляду на події 11 вересня 2001 року і черговими військовими діями в Іраку.

  4. Дослідження імміграційних процесів (роботи здійснюються з 1985 року). На підставі вивчення загальних тенденцій житія, працевлаштування, умов роботи і рівня освіченості іммігрантів до США центр RAND закликав Конгрес переглянути діюче законодавство з метою зменшення кількості іммігрантів і перегляду системи видачі грантів і грошових компенсацій новоприбулим. Основною темою досліджень сьогодні залишається питання розміщення біженців з Югославії у країнах Європи і США.

  5. Застосування системного аналізу для прогнозування розвитку міжнародних відносин, вдосконалення теорії ігор (з 1948р.). Центр RAND вважається світовим лідером у розробці теорії ігор - теорії прийняття оптимальних рішень за умов конфлікту. Починаючи з 1950 року, RAND досліджує поведінку лідерів у кризових ситуаціях (зокрема, під час проведення бойових дій) і вивчає функціонування органів влади окремих країн під час політичних та економічних криз. На початку 1990-х років організація запровадила низку ігор для політиків, в яких були змодельовані такі явища, як міжнародні відносини на порозі Третьої світової війни, світ за умов інформаційної війни, світ після серії ядерних бомбових ударів тощо.

  6. Дослідження у сфері нових інформаційних технологій (з 1960 р.). На замовлення Штабу Повітряних сил США створити таку комунікаційну систему, яка змогла б функціонувати і після ядерного удару, спеціалісти RAND розробили першу в світі розподілену комп'ютерну мережу, яка згодом послугувала прототипом для створення мережі Інтернет. З 1980 року RAND очолював дослідження США, пов'язані із забезпеченням інформаційної безпеки країни і захистом інформації у комп'ютерних мережах. З другої половини 1990-х років RAND звернувся до питань інфоетики у кіберпросторі, хоча перші розробки в цій галузі були датовані ще 1985 роком (доповідь Toward an Ethics and Etiquette for Electronic Mail).

  7. Аналіз соціальної політики (з 1968 p.). Протягом останніх тридцяти п'яти років RAND пропонує шляхи вирішення різних питань внутрішньої і зовнішньої політики Сполучених Штатів. Перелік здійснених урядом країни заходів, в основі яких розробки і поради RAND, надзвичайно великий. Оптимальна кількість службовців різних компаній Америки, найефективніше розташування протипожежних частин в містах і урбанізованих центрах країни, якість питної води, політика щодо етнічних та національних меншин в США, демографічні показники зростання населення, розгалуження повноважень місцевих і центральних органів влади, загальноосвітній рівень населення - всі ці і багато інших питань знайшли своє відображення в аналітичних дослідженнях RAND.

  8. Використання досліджень космосу і космічних технологій у військових цілях (з 1946 р.). Для організації значним досягненням є той факт, що більш, ніж за 10 років до запуску першого штучного супутника Землі, RAND опублікував доповідь, присвячену можливості створення і запуску супутників і космічних кораблів (Preliminary Design of an Experimental World-Circling Spaceship). Протягом наступних 30-ти років організація займалася питаннями комп'ютерного оснащення орбітальних станцій, засобами відеозйомки космічних об'єктів, можливим освоєнням Місяця і Марса, знаходженням ефективного пального для космічних кораблів, розробляла концепцію створення космічних кораблів багаторазового використання. Проте з погляду використання здобутків RAND у галузі міжнародних відносин слід звернути увагу на наступні аспекти цих досліджень: а) починаючи з 1950-х років, RAND керував процесом налагодження мережі розвідувальних супутників, які офіційно іменувалися супутниками зв'язку або метеостанціями; б) за часів холодної війни спеціалісти RAND розробили технологію високоточної фотозйомки з космосу з метою стеження за військовими об'єктами на території Радянського Союзу; в) у 1990-х роках система розвідувальних супутників, створена спеціалістами RAND, застосовувалася для перевірки виконання Росією положень договорів про обмеження озброєнь; г) протягом останніх років RAND вивчає можливість використання комерційних супутників зв'язку у військових цілях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]