Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatsiyno-analitichna_diyalnist_Lektsiyi.doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
419.33 Кб
Скачать

2. Організаційна структура та мета діяльності rand Corporation.

Офіційно RAND Corporation — «неприбуткова установа, що спеціалізується на поліпшенні політики [американського] суспільства шляхом дослідження і аналізу».

Цілі організації визначені лаконічно, але широко — просувати і сприяти науковій, освітній і добродійної діяльності на користь суспільного благополуччя і національної безпеки США.

RAND ставить також задачу розробки і виявлення нових методів аналізу стратегічних проблем і нових стратегічних концепцій.

Для досягнення своїх цілей корпорація організовує конференції (міжнародні і національні), симпозіуми і семінари, брифінги; випускає прес-релізи; бере участь в створенні радіо- і телепрограм; організовує брифінги і презентації для членів уряду, опозиційних політичних сил, політичних і промислових організацій, а також веде освітні і тренінгові програми.

RAND також має «повністю акредитовану» школу дипломованого фахівця, яка має право присвоювати докторський ступінь (Ph. D.) із суспільно-політичних наук.

Штаб-квартира корпорації дотепер розташована в Санта-Моніка (Santa Monica, California (corporate headquarters)), проте з часом RAND відкрив свої відділення в Нью-Йорку (New York (Council for Aid to Education)), Вашингтоні (Arlington, Virginia (just outside Washington, D.C.)), Пітсбурзі (Pittsburgh, Pennsylvania ), а з початку 90-х за межами Сполучених Штатів — в Нідерландах (Leiden, The Netherlands (RAND Europe headquarters)), Великобританії (Cambridge, United Kingdom ), Німеччині (Berlin, Germany) і Катарі (Doha, Qatar). Окрім філіалів у RAND є також три «польових бюро» (field sites) — в Ленглі (де розташована штаб-квартира ЦРУ), в Баулдері (штат Колорадо) і в Москві.

У ранній період розвитку коропорація РЕНД мала дуже гнучку і рухому структуру, її керівництво уникало надмірного адміністрування. Проте у міру зростання загального числа співробітників адміністрації довелося виробити суворіші організаційні принципи і постійну структуру.

У корпорації RAND 11 дослідницьких відділів — Вашингтонський відділ оборонних проблем, відділи проблем управління, аналізу ресурсів, інженерних наук, наук про навколишнє середовище, соціальних наук, фізики, вивчення систем, математики, електронно-обчислювальної техніки і економіки (тобто відділи швидше відповідають академічним дисциплінам, а не номенклатурі досліджень, розподіл носить професійний, а не функціональний характер).

Основний організаційний принцип RAND — високий ступінь децентралізації. Відділ володіє значною свободою дій не тільки при підборі співробітників, але і при визначенні програми досліджень. Він є незалежною одиницею і у фінансовому відношенні — у кожного відділу самостійний бюджет, щорічно затверджуваний керівництвом корпорації; з цих коштів оплачується робота будь-якого співробітника відділу незалежно від того, чи виконує він роботу усередині відділу або бере участь в міждисциплінарному проекті.

Робота корпорації RAND ведеться або в рамках відділу, або в міждисциплінарній групі, спеціально створюваній для виконання того або іншого проекту. Робота над проектом починається з призначення керівника групи. Якийсь час керівник працює один, прагнучи сформулювати чітку постановку проблеми, мету дослідження і засоби її досягнення. Завершивши підготовчу роботу, він приступає до підбору групи, причому в основному цей підбір йде на добровільній основі. Чисельний склад групи може бути різним — від одного-двох до декількох десятків. Достатньо типовий випадок, коли до групи входять три-чотири фахівці в різних галузях знання.

Результат роботи над будь-яким завданням — доповідь. Спочатку група розробляє проект доповіді виключно для внутрішнього користування (іноді на цій стадії може бути ухвалено рішення про недоцільність подальшої роботи над темою і про розпуск групи). Потім матеріал доопрацьовується і поступає замовнику у формі остаточної доповіді, причому кожна доповідь за традицією вважається виразом особистої думки його авторів, а не всієї корпорації в цілому (корпорація відповідає лише за загальний професійний рівень і терміни виконання роботи). Тільки в особливо важливих випадках — коли йдеться або про життєво важливу для країни проблему, або про надзвичайно суперечливе питання — керівництво RAND може виступити з офіційною рекомендацією замовнику від імені всієї корпорації.

Аналіз аналітичних публікацій центру дає підстави стверджувати, що у своїй поточній діяльності організація RAND дотримується певних правил, які поширюються на всі її дослідження і залишаються незмінними протягом останніх 50 років. До таких правил можна віднести такі:

1) всі дослідження центру обов'язково супроводжуються окресленням можливих сценаріїв подальшого розвитку подій або явищ, що вивчаються. Самі дослідження будуються за схемою "минуле-теперішнє-майбутнє", причому найбільша увага приділяється прогнозуванню майбутнього. У більшості випадків отримані результати подаються у формі теоретичного обґрунтування для прийняття урядових або корпоративних рішень щодо досліджуваного явища;

2) для вдосконалення шляхів розв'язання проблем, що досліджуються, RAND діє шляхом об'єднання зусиль спеціалістів різного фаху;

3) на відміну від багатьох інших дослідницьких організацій діяльність центру RAND характеризується широким і відкритим розповсюдженням результатів досліджень;

4) у своїх дослідженнях RAND дотримується правила якомога більшої диверсифікації власних послуг і максимально можливого охоплення всіх сфер суспільного життя. Така позиція фундаментально відрізняє центр RAND від багатьох подібних аналітичних центрів, оскільки у випадку RAND мова йде про напрочуд вдале балансування між виконанням військових замовлень (особливо у сфері забезпечення національної безпеки США) і проведенням досліджень для інших замовників. Говорячи про дослідження RAND у сфері міжнародних відносин, варто зазначити, що міжнародні відносини входять до складу дванадцяти основних напрямків діяльності RAND (і таким чином у структурі організації існують спеціальні підрозділи, зайняті дослідженнями у цій сфері), а низка інших досліджень RAND також містить певні міжнародні аспекти, що підтверджує важливість міжнародних питань у сьогоднішній діяльності центру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]