Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatsiyno-analitichna_diyalnist_Lektsiyi.doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
419.33 Кб
Скачать

4. Оглядово-аналітична діяльність

Оглядово-аналітична діяльність - один з найбільш важливих напрямів інформаційного забезпечення користувача. Основні цілі:

  • підготовка інформації для прийняття рішень у сфері міжнародних відносин і зовнішньої політики;

  • оцінка рівня досліджень;

  • забезпечення фахівців-міжнародників необхідною інформацією, у тому числі фактографічною;

  • інформаційна підтримка планів зовнішньополітичного і зовнішньоекономічного курсу держави.

Основні засоби для досягнення цих цілей: підготовка оглядових інформацій, аналітичних доповідей, аналітичних довідок тощо.

Оглядова інформація - це систематизована й узагальнена інформація про стан міжнародної обстановки і зовнішньої політики, тенденції і перспективи розвитку політичних і економічних ситуацій. Підготовка оглядової інформації базується на процесі опрацювання документальних джерел, що включає:

  • витяг із документів і систематизацію відомостей із численних даних, що характеризують стан об'єкта (предмета, теми);

  • оцінку новизни, доцільності, взаємозалежності даних, їх доповнення й уточнення змісту;

  • логічне перетворення отриманих і переперевірених даних, їх систематизацію для одержання нової інформації, тобто знання досягнутого рівня, тенденцій і перспектив розвитку.

До змісту оглядово-аналітичних документів висувають такі вимоги:

  • об'єктивність;

  • актуальність;

  • фактографічність;

  • наявність висновків і їхня обґрунтованість;

  • стислість;

  • зручність сприйняття інформації, що міститься у документі.

Одним із найбільше поширених аналітичних інформаційних документів є огляд.

  1. Огляд - синтезований текст, у якому наводиться узагальнена характеристика деякого питання або проблеми міжнародної обстановки, що базується на використанні інформації, отриманої з першоджерел за певний час.

У залежності від мети підготовки розрізняють реферативні й аналітичні огляди.

Реферативний огляд містить систематизовані й узагальнені відомості про стан і шляхи розвитку ситуації, отримані шляхом аналізу першоджерела, але без їх критичної оцінки, зберігаючи висновки й оцінки авторів документів-першоджерел за тими фактами, теоріями, методами, що описані в документах. Мета підготовки реферативного огляду - дати чітке уявлення про стан і основні результати в певній ситуації, орієнтувати на сукупність фактів, отриманих іншими фахівцями.

Аналітичний огляд полягає в систематизації й узагальненні відомостей про стан і перспективи розвитку проблемної ситуації міжнародної обстановки, критичній оцінці відомостей із першоджерел, у виробленні власних висновків, рекомендацій про використання запозичених із першоджерел пропозицій, можливих варіантів вирішення проблем. Мета підготовки аналітичного огляду - дати цілісну картину проблемної ситуації.

При підготовці огляду необхідно керуватися такими основними положеннями:

  • в огляді повинні відображатися всі існуючі погляди на розглянуте питання, незалежно від власної концепції автора;

  • особливу увагу необхідно приділити аналізу нових відомостей, новим проблемам і засобам їх вирішення;

  • спірні відомості, отримані з різних джерел інформації, повинні супроводжуватися спеціальними застереженнями;

  • усі порівняльні характеристики повинні подаватися в порівняльному вигляді, а параметричні дані - у єдиній системі вимірів;

  • при наявності великої кількості об'єктів і порівнюваних параметрів, доцільно використовувати табличну і графічну форми представлення даних.

  1. Аналітична доповідь - науково розроблений документ, що формулює проблему, розкриває її сутність, структуру і тенденції розвитку, містить систематизовані відомості і наукові узагальнення з даного питання, стану і перспектив розвитку з аргументованою критичною оцінкою, висновками і рекомендаціями. Подана керівним органам аналітична доповідь повинна містити такі дані:

  • чітке формулювання проблеми, відомості про її розвиток на сучасному етапі, порівняльний аналіз існуючих і нових підходів до вирішення цієї проблеми, довідка про їх ефективність у різних країнах, при цьому кожний підхід повинен характеризуватися метою, засобами і результативністю;

  • можливі засоби і методи вирішення проблеми з урахуванням конкретних умов держави;

  • дані прогнозів як за окремими складовими, так і по проблемі в цілому;

  • допустимі витрати в результаті застосування підходів, що рекомендуються; перспективи і потенційна ефективність прийняття рішень відповідно до рекомендацій і пропозицій.

Інформація, що міститься в аналітичній доповіді, повинна відрізнятися достовірністю, актуальністю, максимальним узагальненням даних. Обсяг аналітичної доповіді, як правило, не повинен перевищувати 30-40 сторінок машинописного тексту. Допускається використання першоджерел, опублікованих не раніше року, що передує написанню доповіді.

  1. Аналітична довідка - неопублікований вторинний документ, у якому систематизовані й узагальнені відомості з окремих аспектів стану і тенденцій розвитку різноманітних проблем міжнародних відносин і зовнішньої політики. Такі довідки призначені для поточного інформування керівників про стан справ. Обсяг аналітичних довідок не повинен перевищувати 10-12 сторінок машинописного тексту. Основна цінність цього інформаційного документа - оперативність підготовки.

Особливості створення, правила викладу тексту будуть розглянуті детально в навчальній дисципліні "Інформаційно-аналітична діяльність в міжнародних відносинах".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]