Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatsiyno-analitichna_diyalnist_Lektsiyi.doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
419.33 Кб
Скачать

Джерела інформації

  1. Голубничая Ю. Научно-исследовательские центры США // http://amstd.spb.ru/modern/TT.htm

  2. Діяльність інформаційних центрів європейського регіону // Аналітика, експертиза, прогнозування: Монографія / Макаренко Є.А., Рижков М.М., Ожеван М.А. та ін. - К.: Наша культура і наука, 2003. – С. 123-135.

  3. Диксон П. Фабрики мысли. – М: Прогресс, 1976.

  4. Інформаційно-аналітичні центри: структура і методи діяльності // Аналітика, експертиза, прогнозування: Монографія / Макаренко Є.А., Рижков М.М., Ожеван М.А. та ін. - К.: Наша культура і наука, 2003. – С. 136-144.

Тема 6. Rand Corporation – один з найбільш впливових інформаційно-аналітичних центрів світу.

1. Основні етапи становлення аналітичного центру rand Corporation.

Під час війни в Сполучених Штатах значна група цивільних осіб — переважно учених і інженерів — була мобілізована для ведення війни на «технологічному фронті». У відносно короткий термін ця група створила такі нововведення, як атомна бомба, радар. Був також розроблений і вдосконалений новий аналітичний метод — дослідження операцій, - який з успіхом був застосований для підвищення ефективності ППО, бомбометання і військово-морських операцій.

В кінці війни, коли цей колектив став розпадатися, військове відомство вирішило зберегти деяких найталановитіших співробітників, з тим щоб вони і в подальші роки розробляли військову технологію, і зокрема продовжили також роботи у галузі дослідження операцій. Саме з цією метою генерал Арнольд, командуючий авіацією сухопутних військ, подав у вищестоящі інстанції пропозицію про укладання угоди між ВПС і авіабудівною фірмою «Дуглас». Пропозиція була схвалена, і відповідно до нього була створена унікальна експериментальна установа, що одержала назву «Проект RAND». Скорочення RAND було складене по перших буквах англійських слів Research and Development. «Проект RAND» був створений як підрозділ фірми «Дуглас» за контрактом вартістю 10 млн. дол.

Організація почала свою діяльність в 1946 р. з офіційною метою здійснити «науково-дослідну програму з широкої тематики, присвяченої міжконтинентальної війни у всіх аспектах, за винятком наземних військових дій». Персонал «Проекту RAND» негайно одержав завдання розглянути нові і невивчені можливості, які могли б зацікавити військових.

Його першою крупною роботою було дослідження «Попередній проект експериментального космічного корабля, що обертається навколо Землі». Не дивлячись на те що штучні супутники у той час вважалися переважно надбанням наукової фантастики, в цьому документі 1946 р. давалася детальна оцінка перспектив використовування наукових супутників і вивчення космосу, підготовлена 50 ученими. Оскільки дане дослідження виявилося напрочуд пророчим, воно згодом великою мірою сприяло зміцненню престижу RAND. (Космічні дослідження RAND виявилися пророчими не тільки в цьому випадку. Так, коли у середині 1957 р. була названа передбачувана дата запуску першого супутника, то, як з'ясувалося згодом, помилка склала всього два тижні.).

Інші ранні дослідження RAND охоплювали такі абсолютно нові області, як використання ракетних двигунів для стратегічної зброї (ракети), ядерні силові установки, теорія ігор в застосуванні до військової справи, нові концепції ППО, проектування нових типів літаків, випромінювання високих енергій.

Вже в перший рік свого існування RAND стала поповнювати свій штат фахівцями з питань політики, економістами і психологами, з тим щоб теоретичні дослідження не обмежувалися тільки точними науками.

У міру зростання корпорації RAND її творцям стало ясно, що експеримент виявився вдалим. Справа була не тільки у тому, що частково вдалося зберегти талановитий науковий колектив, створений під час війни, але, крім того, військове відомство одержало в своє розпорядження творчий апарат такого масштабу і можливостей, який було б неможливо створити іншим шляхом ні за які гроші. Корпорація RAND надавала розраховані на тривалу перспективу теоретичні дослідження в найрізноманітніших галузях, причому ці рекомендації не можна розробити в кабінетах офіційних урядових установ, співробітники яких пристосували своє мислення до повсякденних потреб і вирішення вузьких завдань.

Стало також очевидним, що організація, подібна корпорації RAND, є маневренішою і більш керованою в порівнянні з будь-яким університетським центром, де виникає багато проблем у зв'язку з подолання відомчих меж між факультетами при комплектуванні крупних наукових колективів для вивчення проблем, що зачіпають різні наукові дисципліни.

До 60-х рр. RAND звернулася до питань внутрішньої політики і привнесла свою модель емпіричного, незалежного аналізу в дослідження актуальних соціальних і економічних проблем усередині країни.

Сьогодні корпорація продовжує працювати над довгостроковими суспільно-політичними програмами, що охоплюють всі сфери суспільного життя; в рамках цих програм вона виявляє нові стратегічні аспекти національних проблем. На умовах поштучного спонсорського фінансування ведуться також окремі проекти, оцінки і дослідження політики і технології, розробка програм, операційний аналіз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]