Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatsiyno-analitichna_diyalnist_Lektsiyi.doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
419.33 Кб
Скачать

Джерела інформації

1. Гондюл В.П. Методологічні засади аналізу та прогнозування міжнародних відносин і міжнародних політичних конфліктів на зламі тисячоліть. Актуальні проблеми міжнародних відносин. Збірник наукових праць. Випуск 27 (частина 1). – К.: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Інститут міжнародних відносин, 2001, с. 3 - 28.

2. Гондюл В.П., Андреєва О. В. Оцінювання та політичний аналіз загроз національним інтересам України. Актуальні проблеми міжнародних відносин. Збірник наукових праць. Випуск 32 (частина 1). – К.: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Інститут міжнародних відносин, 2002, с. 34 - 41.

3. Гондюл В.П., Литвиненко Н.П., Майстренко П.П., Мельничук Н.Б. Математичне моделювання та прогнозування політичних конфліктів у Європі. Конспект лекцій з дисципліни . – К.: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Інститут міжнародних відносин, 1998. - 106 с.

4. Матвієнко В.Я. Прогностика. Прогнозування соціальних та економічних процесів. Теорія. Методика. Практика. - К.: Українські пропілеї, 2000. - 484 с.

5. Україна 2000 і далі: геополітичні пріоритети та сценарії розвитку. Монографія Національного інституту стратегічних досліджень і Національного інституту українсько-російських відносин. - К.: НІСД, 1999. - 384 с.

6. Панарин А.С. Глобальное политическое прогнозирование: учебник для студентов вузов. - М.: Алгоритм, 2000. - 352 с.

7. Яковец Ю.В. Циклы. Кризисы. Прогнозы. - М.: Наука, 1999. - 448 с.

8. Яковец Ю.В. Глобализация и взаимодействие цивилизаций. - М.: Экономика, 2001. - 346 с.

9. Мегатренды мирового развития / Отв. ред. М.В. Ильин, В.Л. Иноземцев; Центр исследований постиндустриального общества. - М.: Экономика, 2001. - 295 с.

10. Уткин А.И. Мировой порядок ХХІ века. - М.: Алгоритм, 2001. - 480 с.

11. Бжезинский З. Великая шахматная доска. Господство Америки и его геостратегические императивы. - М.: Междунар. отношения, 1998. - 256 с.

Тема 5. Інформаційні центри

1. Основні завдання діяльності та типи інформаційних центрів

Інформаційні центри займаються збором і обробкою інформації про процеси, що відбуваються у суспільстві, оцінкою наслідків прий­няття різних варіантів рішень у політичній, правовій, економічній та соціальній сферах, аналізом подій, що відбулися з метою екстраполяції одержаних результатів на майбутнє.

Інформаційні центри різних рівнів забезпечують діяльність орга­нів державного управління та місцевого самоврядування. Діють та вдосконалюються інформаційно-аналітичні служби Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Ради національної без­пеки і оборони, Конституційного Суду, Верховного Суду, Гене­ральної прокуратури, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ, Державної податкової адміністрації, Держмитслужби, створюються галузеві інформаційні центри інших органів виконав­чої влади, надають продукти та послуги підприємствам та органі­заціям України.

Вивчення та впровадження досвіду діяльності у різних сферах провідних інформаційних центрів сприятимуть ефективному ство­ренню загальнодержавних систем інформаційно-аналітичної під­тримки діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування; створенню загальнодержавної мережі інформацій­ного забезпечення виробництва, науки, освіти, культури, охорони здоров'я тощо; формуванню та підтримці ринку інформаційних про­дуктів і послуг; застосуванню та розвитку сучасних інформаційних технологій у відповідних сферах суспільного життя України.

Інформаційний центр - це самостійна організація або підрозділ організації, яка займається збором, обробкою, обліком та розпов­сюдженням інформації. В залежності від долі кожної з складових у діяльності інформаційного центру змінюється його тип.

Оперативний відділ - інформаційний центр, діяльність якого орієнтована на пошук та збір інформації. Як правило, оперативний відділ є структурним підрозділом іншої організації - держаних си­лових структур, політичних партій, PR-організації тощо.

Інформаційно-аналітичний центр - інформаційний центр, ді­яльність якого спрямована на аналітичну обробку інформації і своє­часне доведення її до споживача. Він може бути як самостійною структурою, так і входити до складу іншої організації.

Центри інформації та банки даних - інформаційні центри, що спеціалізуються на обліку та зберіганні тематичних масивів інфор­мації. Діяльність таких структур пов'язана з базами даних та знань, електронними бібліотеками, телекомунікаційними мережами.

Інформаційні агентства - інформаційні центри, головним за­вданням яких є оперативне розповсюдження інформації. За засоба­ми розповсюдження інформації інформаційні агентства поділяють на телевізійні, радіо-, рекламні інформаційні агентства, прес-центри, центри зв'язків з громадськістю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]