Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-11-2015_22-33-12 / Реферат Свтлична.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
102.96 Кб
Скачать
  1. Харчові продукти, що сприяють підвищенню захисних функцій організму

Виробництво функціональних харчових продуктів, які задовольняють фізіологічні потреби організму людини, виконуючи при цьому лікувальні й профілактичні цілі, є актуальним для харчової промисловості багатьох країн світу і України зокрема. Ці продукти містять інгредієнти, які підвищують імунітет людини та здатні покращувати фізіологічні процеси в організмі, допомагають тривалий час зберігати активний спосіб життя. Такими інгредієнтами є: харчові волокна, вітаміни, мінеральні речовини, поліненасичені жири, антиоксиданти, біфідобактерії, фосфоліпіди, глікозиди, амінокислоти тощо.

Деякі харчові продукти у своєму природному стані містять достатню кількість речовин, що сприяють підвищенню захисних функцій організму. Серед них часник, риба, фрукти та овочі, горіхи та насіння, цілісне зерно. Усе це є повноцінними продуктами функціонального призначення. Далі наведена коротка характеристика кожного продукту харчування.

Часник. Цей важливий продукт вже багато століть підтверджує свою високу ефективність у боротьбі з небажаними інфекціями і вірусами. Він активно підсилює захисні функції організму, володіє високими антисептичними, антибактеріальними, протигрибковими властивостями. Завдяки високому вмісту фосфору, заліза, вітамінів С, В1, В6 часник забезпечує захист від застуди, інфекцій, підвищуючи імунні функції організму. До того ж, цей продукт забезпечує детоксикацію організму, звільняючи його від шкідливих речовин. А це, у свою чергу, також сприяє підвищенню імунітету і захисних сил.

Риба. Через високий вміст омега-3 жирних кислот, лосось, тунець і скумбрія є відмінними продуктами, що підвищують імунітет і дозволяють підтримувати чудову фізичну форму. Ненасичені жирні кислоти підвищують активність певних компонентів крові, які буквально пожирають всі бактерії, присутні в організмі, і забезпечують захист від пошкоджень, викликаних будь-якими інфекціями. Дієтологи радять три порції рибної страви на тиждень для дітей і дорослих.

Фрукти та овочі. Раціон, насичений овочами та фруктами, ще один спосіб допомогти організму у підвищенні імунітету і захисних функцій. Високий вміст багатьох вітамінів і флавоноїдів забезпечує вироблення білих кров'яних клітин і антитіл, які активно протидіють різним інфекціям. Крім того, такі, продукти, що підвищують імунітет, сприяють зниженню тиску, зменшують ризик серцево-судинних захворювань.

Горіхи і насіння. Такі смачні та поживні продукти підвищують імунітет, завдяки наявності в них високої дози вітаміну Е. Цей харчовий елемент стимулює вироблення тіл, які усувають небезпечні та шкідливі клітини в організмі людини, у тому числі ракові.

Цілісне зерно. Овес, ячмінь і коричневий рис багаті білками, антиоксидантами і волокнами. Всі ці поживні речовини, так чи інакше, допомагають організму боротися з негативними наслідками інфекцій, вірусів і стресів, підвищуючи захисні сили людини. Замінивши смачні страви з білого борошна на продукти з цільного зерна, людина піднімає свою імунну систему на більш високий рівень, забезпечує ефективну і надійний захист від негативних факторів.

Як бачимо, деякі харчові продукти за своєю природою є продуктами функціонального призначення, що не потребують доповнення та удосконалення. Однак, на жаль, таких продуктів дуже мало, тому харчова промисловість, що орієнтується на виготовлення продуктів функціонального призначення направлена на розробку технологій по збагаченню традиційних їжі корисними та поживними властивостями.

В якості прикладу такої технології на рис. 1 представлена схема розробки кондитерських виробів функціональної спрямованості.

Рис. 1. – Схема розробки функціональних кондитерських виробів

На перший погляд розробити функціональний виріб не так вже і складно, але насправді створення функціонального виробу з оздоровчими властивостями це дуже складне завдання, у рішенні якого повинні приймати участь вчені технологи, фізіологи, нутриціологи, лікарі клініцисти, працівники промисловості.

В Національному університеті харчових технологій та Київському національному торговельно-економічному університеті займаються розробкою різних груп кондитерських виробів функціонального призначення (борошняні, цукристі, пастило-мармеладні, шоколадні вироби), увага спрямована на розроблення нових борошняних кондитерських виробів для людей, що хворіють на цукровий діабет, целіакію, фенілкетонурію, діарею, хворобу Кешена, залізодефецітную анемію [2].

В даний час необхідна активна державна, фінансова і законодавча підтримка в розробці, реалізації нових перспективних екологічних і науково обґрунтованих технологій по розробці функціональних харчових продуктів. Виробництво таких продуктів буде сприяти поліпшенню здоров'я, працездатності і активному довголіттю нації.

Таким чином, серед факторів харчування, що мають велике значення для підтримання здоров’я і розвитку організму людини, один з найважливіших факторів – повноцінне й регулярне постачання його необхідними вітамінами й життєво важливими мінеральними речовинами. Організм людини не синтезує мікронутрієнтів, тож має одержувати їх у готовому вигляді з їжею у повному наборі й кількостях, що задовольняють його фізіологічні потреби в усі періоди року.