Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA4-lk-ek.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
287.23 Кб
Скачать

4.2.5 Дебетові системи

Дебетові схеми платежів побудовані аналогічно їхнім оффлайновим Прототипам: чековим та звичайним грошовим. До схеми залучені дві Незалежні сторони: емітенти та користувачі. Емітентом є суб'єкт, який Керує платіжною системою. Він випускає певні електронні одиниці, що і іре (ставляють платежі (наприклад, гроші на рахунках у банках). І ирнстувачі систем виконують дві головні функції. Вони здійснюють і приймають платежі в Інтернеті, використовуючи електронні одиниці.

Електронні чеки.

Електронні чеки є аналогом звичайних паперових чеків. Це розпорядження платника своєму банку перерахувати гроші з власного рахунка на рахунок одержувача платежу. Операція відбувається після подання одержувачем чека у банку. Основних відмінностей тут дві. По-перше, виписуючи паперовий чек, платник ставить свій справжній підпис, и у онлайновому варіанті - електронний підпис. По-друге, самі чеки нндаються в електронному вигляді. Проведення платежів відбувається кількома етапами.

1) Платник виписує електронний чек, підписує електронним підписом і пересилає його одержувачу. З метою забезпечення більшої надійності та безпеки номер чекового рахунку можна закодувати відкритим ключем банку.

  1. Чек подається до оплати платіжній системі. Далі (або тут, або в банку, що обслуговує одержувача) відбувається перевірка електронного підпису.

  2. У разі підтвердження його справжності поставляється товар або надається послуга. З рахунка платника гроші перераховуються на рахунок одержувача.

Схема розрахунків із використанням електронних чеків показана на рис. 4.6.

Електронні гроші.

Електронні гроші повністю моделюють реальні гроші. При цьому емісійна організація (емітент) випускає їх електронні аналоги, що звуться в різних системах по-різному (наприклад, купони). Після цього вони купуються користувачами, які за їх допомогою оплачують покупки, а потім продавець погашає їх у емітента. Під час емісії кожна грошова одиниця засвідчується електронною печаткою, яка перевіряється емітентом перед погашенням. Одна з особливостей фізичних грошей - їх анонімність, тобто на них не вказано, хто і коли їх використовував. Деякі системи, за аналогією, дозволяють покупцеві отримувати електронну готівку так, щоб не можна було визначити зв'язок між ним і грошима. Це здійснюється за допомогою схеми сліпих підписів. Варто також зазначити, що при використанні покупцями електронних грошей відпадає потреба в

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]