Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gotov / готов.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
337.41 Кб
Скачать

3.2 Обсяг консервації земель

З метою покращення стану деградованих сільськогосподарських угідь передбачається виведення їх із інтенсивного сільськогосподарського виробництва на консервацію.

Земельні ділянки можуть підлягати консервації за наявності:

• порушення поверхні земельних ділянок у наслідок добування корисних копалин, тощо;

• еродованих та перезволожених земель, земель із підвищеною кислотністю або засоленістю, земель, ґрунти яких забруднені хімічними речовинами й іншими видами забруднень, небезпечних для здоров’я людей;

• малопродуктивних земель, ґрунти яких характеризуються негативними природними властивостями, низькою родючістю;

• радіаційно небезпечних, радіоактивно забруднених або забруднених важкими металами та іншими хімічними елементами.

Розробку проектів консервації необхідно поводити лише після проведення детальних ґрунтових обстежень, а також при використанні матеріалів агрохімічної паспортизації земель. Всього по району визначено 256,0 га земель під консервацію, з них під заліснення 256,0  га.

Під залісення виводяться сильно змиті та розмиті ґрунти, сіножаті та пасовища крутизною більше 10°, всі піщані і частина зв’язно-піщаних ґрунтів.

Під залуження виводиться рілля крутизною більше 5° в основному середньо і сильнозмита, а також частина зв’язнопіщаних ґрунтів.

Обсяги консервації земель приведені в додатку 3.

3.3 Рекультивація порушених земель, культуртехнічні заходи

Рекультивація порушених земель - це комплекс організаційних, технічних і біотехнологічних заходів, спрямованих на відновлення ґрунтового покриву, поліпшення стану та продуктивності порушених земель. Рекультивації підлягають землі, порушені при техногенному руйнуванні.

Меліорація земель – це комплекс заходів, спрямованих на запобігання підтопленню, заболоченню, засоленню, забрудненню ґрунтів, вітровій і водній ерозії меліорованих земель, їх деградації, погіршенню стану водних об'єктів. Порядок здійснення будівництва, експлуатації та забезпечення екологічної безпеки при проведенні меліорації земель встановлюється Законом України "Про меліорацію земель".

Щорічні незначні зменшення порушених та відпрацьованих площ пояснюються тим, що на проведення робіт по рекультивації цих земель протягом останніх років ні з державного, ні з місцевих бюджетів не виділяються відповідні кошти. Заходи по проведенню робіт з рекультивації земель здійснюються в останній час лише за рахунок землекористувачів.

Площі порушених та відпрацьованих земель, які підлягають рекультивації приведені в таблиці 1.

З метою покращення стану природних кормових угідь Програмою передбачено проведення культуртехнічних робіт, які в останні роки майже не проводились. В додатку 4 наведені площі кормових угідь, з яких понад 50 відсотків потребують негайного проведення культуртехнічних заходів.

Інформація щодо порушення і рекультивації земель по Бахмацькому району станом на 01.01.2011 року

Таблиця 1

п/п

Адміністративно-територіальна одиниця

Всього порушених земель

в тому числі

Всього відпрацьо-ваних земель

в тому числі

порушено протягом поточного року

відпрацьовано протягом поточного року

1

2

3

4

5

6

1

Бахмацький

46,35

-

26,35

-

Всього по району

46,35

0,00

26,35

-

Соседние файлы в папке gotov