Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка (місцеве самоврядування).docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
164.97 Кб
Скачать

Навчальна робоча програма

Тема 1. Право місцевого самоврядування – комплексна галузь права. Право місцевого самоврядування як наука і навчальна дисципліна.

Поняття і предмет муніципального права як комплексної галузі права. Методи правового регулювання муніципальних відносин. Муніципально – правові норми та інститути. Особливості норм муніципального права. Класифікація норм муніципального права. Муніципально – правові інститути. Джерела муніципального права як комплексної галузі права.

Муніципально – правові відносини. Система муніципального права як комплексної галузі права. Місце муніципального права в правовій системі України.

Муніципальне право як наука. Поняття, предмет та система муніципального права. Функції науки муніципального права. Методологія науки муніципального права. Джерела науки муніципального права. Роль науки муніципального права в процесі здійснення муніципальної реформи в України.

Муніципальне право як навчальна дисципліна. Поняття, предмет і завдання муніципального права як навчальної дисципліни. Джерела муніципального права як навчальної дисципліни.

Місце муніципального права в системі юридичних наук.

Тема 2. Місцеве самоврядування в історії України. Місцеве самоврядування в системі конституційного ладу України.

Зародження інститутів місцевого самоврядування в Україні і період їх розвитку до 13 ст. Регіональна, міська форми самоврядування в Київської Русі.

Магдебурзьке право як юридична основа розвитку міського самоврядування в Україні в 13 – 16 ст.

Військове – адміністративне самоврядування в Україні у другій половині 16 ст. – середині 18 ст.

Розвиток місцевого самоврядування в Україні у складі Російської імперії. Земське і міське самоврядування в Росії і на Україні (80 – і роки 19 ст. – початок 20 ст.).

Особливості місцевого самоврядування на українських землях у складі Австро – Угорської імперії.

Місцеве самоврядування і місцева адміністрація Української гетьманської держави.

Місцеве самоврядування в УНР.

Місцева влада в Україні за радянських часів. Конституція УСРР 1919 р., Конституції УРСР 1929 р., 1937 р. і 1978 р. про політико – правові основи організації і функціонування місцевої влади. Закони УРСР : „Про районну Раду народних депутатів Української РСР” (в ред. 1978 р.), „Про міську, району в місті Раду народних депутатів Української РСР” (в ред. 1968р.), „Про сільську Раду народних депутатів Української РСР” (в ред. 1978 р.), „Про селищну Раду народних депутатів Української РСР” (в ред. 1978р.), „Про обласну Раду народних депутатів” (1980).

Розвиток місцевого самоврядування в Україні (1990 – 1996). Декларація про державний суверенітет України (1990). Закон УССР від 7 грудня 1990 р. „Про місцеві Ради народних депутатів Української РСР і місцеве самоврядування”. Закон України від 26 березня 1992 р. „Про місцеві ради народних депутатів та місцеве і регіональне самоврядування”. Закон України від 12 червня 1994 р. „Про формування місцевих органів влади і самоврядування”.

Місцеве самоврядування за Конституцією України 1996 р. Закон України від 21 травня 1997 р. „Про місцеве самоврядування в Україні”.

Державна підтримка розвитку місцевого самоврядування в Україні. Указ Президента України від 30 серпня 2001 р. „Про державну підтримку розвитку місцевого самоврядування в Україні”. Програма державної підтримки розвитку місцевого самоврядування в Україні Концепція державної регіональної політики (2001).