Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_IV.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
261.63 Кб
Скачать

Тема 6. Авторське право

Самостійно опрацювати питання

Види, зміст та охорона авторським правом творів, розміщених в Інтернеті.

Контрольні питання для опрацювання лекційного матеріалу і підготовки до практичних занять

1. Поняття та ознаки авторського права.

2. Авторське право в об’єктивному та суб’єктивному розумінні.

3. О6'єкти авторського права.

4. Види творів, на які поширюється правова охорона.

5. Види творів, на які не поширюються норми авторського права.

6. Суб’єкти авторського права: поняття, ознаки та види.

7. Майнові та особисті немайнові права автора.

8. Право слідування та строки охорони авторських прав.

9. Авторські договори: поняття, види та зміст.

10. Строк дії авторського права.

Практичні завдання

1. Підготувати реферати на теми:

1) «Комп’ютерні програми та бази даних як об’єкти авторського права»;

2) «Музичні твори і твори ужиткового мистецтва як об'єкти авторського права».

2. Підготувати доповідь на тему: "Усні твори як об’єкти авторського права".

3. Задачі.

На замовлення ВНЗ професор I. написав підручник "Історія держави і права України", який був виданий видавництвом ВНЗ тиражем 1000 прим. I. звернувся до ВНЗ з вимогою про виплату йому обіцяного авторського гонорару у сумі 15 000 грн. і 5 % доходу від продажу підручника. ВНЗ у задоволенні вимог I. відмовив, мотивуючи це тим, що у нього немає грошей на виплату гонорару, підручник не продасться, а безоплатно розповсюджується між його структурними підрозділами та студентами. Крім того, I. взагалі не має ніяких прав на підручник, оскільки працює у ВНЗ на посаді професора, за що отримує заробітну плату, а підручник написав за замовленням з місця роботи. Через деякий час I. довідався, що один із підрозділів ВНЗ рекламує і продає електронну версію підручника, яка була підготовлена I. і передана до видавництва для друку підручника.

Які права виникли у I. у зв'язку з виданням підручника? Чи має вт право на авторський гонорар і виплати з доходів від продажу підручника? Які права I. були порушені?

Викладач кафедри цивільно-правових дисциплін інституту права (далі — інститут) відповідно до плану кафедри та індивідуального плану роботи викладача, затвердженого кафедрою, підготував навчальну програму і робочу навчальну програму з навчальної дисципліни, яку він викладав. Програми були надруковані на комп’ютері і з6ерігались у теці навчально-методичного забезпечення навчальної дисципліни. Через два роки викладач звільнився за власним бажанням із займаної посади і, покидаючи кафедру, вирішив забрати названі програми. Завідувач кафедри проти цього заперечував, мотивуючи це тим, що викладач підготував програми у межах виконання своїх безпосередніх професійних обов'язків, за що отримував заробітну плату, на що викладач заявив, що він має право авторства на дані програми, вони е його інтелектуальною власністю і він має повне право не залишати їх кафедрі.

Як повинна бути розв’язана ця спірна ситуація? Чи б програми об’єктом авторського права? Які права у зв'язку з цим має викладач? Дайте обґрунтовану консультацію.

Тестові завдання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]