Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юльчик.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
249.86 Кб
Скачать

1.5. Теорія прийняття рішень в операційному менеджменті

Прийняття рішень – це аналітичний підхід для вибору альтернативи або направлення дій. Незалежно від складності чи рішення чи засобу використовуваного для аналізу рішення, дії, приймаючи рішення зіштовхуються з альтернативами і станами природи. Підприємство планує збільшити обсяги виготовлення продукції. Будемо використовувати метод прийняття рішень в умовах невизначеності, при таких даних:

В 1 випадку: якщо буде сприятливий ринок , то розширення підприємства дасть прибуток 500 тис. грн., якщо несприятливий то призведе до втрат 320 тис. грн.

В 2 випадку при сприятливому ринку при стабільному випуску продукції без розширення ми отримаємо прибуток в сумі 300 тис. грн., при несприятливому ринку затрати 180 тис. грн.

Для прийняття рішень в умовах невизначеності використовують 3 критерії:

  • Maximax -

  • Maximin -

  • Рівноймовірносний критерій -

Спочатку треба вирахувати середній вихід для кожної альтернативи, яка є сумою всіх виходів яка потім ділиться на кількість виходів. Потім вибирається альтернатива з найбільшим значенням. Цей метод передбачає, що ймовірності стану природи рівні і тому кожний стан природи рівноймовірносний.

Будемо використовувати наступні позначення:

1. Терміни: а) альтернатива – напрямок дії або стратегії, що може бути обрана приймаючи рішення (наприклад, не брати парасольку завтра) б) стан природиситуація, на яку приймаючий рішення не може впливати або має дуже слабкий вплив.

2. Символи, використовувані для дерева рішень: а) – це вузол рішення, з якого може бути обрана одна чи декілька альтернатив б) – це вузол стану природи, з якого може з`явитися один стан природи.

Побудуємо дерево рішень по проектуванню операційної системи підприємства та визначимо грошову віддачу для кожного варіанту.

Сприятливий ринок

Збільшити об’єми Не сприятливий ринок

випуску продукції

Сприятливий ринок

Сталий об’єм

випуску Не сприятливий ринок

Нічого не робити

Рис. 1.2. Дерево рішень підприємства по виробництву сметани

Таблиця 1.4

Розрахунок грошової віддачі

Альтернативи

Стан природи

Результат

Сприятливий ринок

Несприятливий ринок

1) Збільшити об’єм випуску

500000

- 320000

90000

2) Випускати сталий об’єм

300000

- 180000

60000

3) Нічого не випускати

0

0

0

Визначаємо грошову віддачу EMV. Задамо ймовірність появи сприятливого і несприятливого ринку як 50% на 50% .

Тоді отримуємо:

EMV1= 500000*0,5+(-320000*0,5)=90000 грн.

EMV2= 300000*0,5+(-180000*0,5)=60000 грн.

EMV3=0*0,5+0*0,5=0 грн.

2. Розробка операційної системи підприємства.

2.1. Визначення моделі операційної системи

В практиці операційного менеджменту виділяють чотири операційних види діяльності: виробництво поставка, транспортування, сервіс. Усі виробники займаються постачанням своєї продукції покупцям, що може також вимагати і транспортування, і при цьому завжди будуть роботи деякий елемент сервісу в плані прийому замовлень і надання інформації. Найбільш зручний спосіб наведеного представлення взаємозв`язків між перерахованими видами діяльності – це тетраедр операцій.

Виробництво

Сервіс Транспортування

Поставки

Рис. 2.1. Тетраедр операцій

Як видно з малюнка, організація може прагнути до застосування одного з безлічі можливих комбінацій з будь-яких двох чи безліч елементів. Жодна організація не розташовується в якій-небудь вершині тетраедра, оскільки елемент сервісу є в будь-якому виробництві, постачанні транспортуванні, і тому жодне яке-небудь велике підприємство не можна охарактеризувати як винятково сервісне.

Системи операцій можна класифікувати за характером руху потоку матеріалів від постачальника до покупця.

Існують дві категорії систем. Одна охоплює виробництво і постачання, де покупець є кінцевим результатом. Інша зв`язана з транспортуванням і сервісом, коли сам покупець вносить вклад в даний процес.

Дане підприємство відноситься до категорії систем, яка охоплює виробництво і постачання, де покупець є кінцевим результатом.