Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otchet.docx
Скачиваний:
132
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
271.39 Кб
Скачать

Розділ 9.Аналіз показників складу та динаміки фонду оплати праці

Для регулювання нормативних питань оплати праці на ПАТ «Укртелеком»використовують наступні закони та нормативні акти:

1. Закон України про оплату праці, який введено в дію з 1 травня 1995 року.

Цей Закон визначає економічні, правові та організаційні засади оплати праці працівників, які перебувають у трудових відносинах на підставі трудового договору з підприємствами, установами всіх форм власності та господарювання, і спрямований на забезпечення відтворювальної та стимулюючої функції заробітної плати.

2. Постанова від 8 лютого 1995 року № 100 "Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати" зі змінами, внесеними згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 348 від 16.05. 95.

3. Інструкція зі статистики чисельності працівників, зайнятих у народному господарстві України, затверджена наказом Міністру України № 171 від 07.07. 95 за погодженням Мінекономіки України, Мінпраці України, Мінфіном України.

4. Постанова від 28 червня 1997 року № 651 "Про порядок визначення розміру допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю та у зв'язку із вагітністю та пологами особам, які мають постійно обчислювальний доход, та особам, доход яких повністю може бути обчислений лише за результатами роботи за рік".

5. Закон України "Про відпустки". Цей Закон встановлює державні гарантії права на відпустки, визначає умови, тривалість і порядок надання їх працівникам для відновлення працездатності, зміцнення здоров'я, а також для виховання дітей, задоволення власних життєво важливих потреб та інтересів, всебічного розвитку особи.

6. Закон України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування". Нова ставка діє з 26 липня 1997 року.

7. Порядок збору на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття.

8. Про внесення змін і доповнень до "Порядку ведення касових операцій у народному господарстві України", затвердженого Правлінням Національного Банку України від 02.02. 95р. №21.

9. Постанова Кабінету Міністрів України №571 від 27.04. 98р. м. Київ "Про обчислення розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності".

10. Закон України "Про колективні договори і угоди ".

11. Постанова від 8 лютого 1995 р. № 100 "Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати".

Для регулювання питань оплати праці на ПАТ «Укртелеком» використовують такі дані:

-табель обліку використання робочого часу;

- накази про прийом на роботу;

- накази про звільнення та Перелік Положень згідно яких проводяться доплати, надбавки дотарифних ставок, посадових окладів, а також здійснюється преміювання працівників.

На підприемстві діє почасово- преміальна система оплати праці. При почасовій формі оплати праці мірою праці виступає відпрацьований час, а заробіток працівнику нараховуеться згідно з його посадовим окладом чи тарифною ставкою за фактично відпрацьований час. Варіантів почасової системи може бути декілька але частіше використовується на підприемствах використовують одну. На ПАТ «Укртелеком» використовують почасово-преміальну систему яка включає такі показники : посадовий оклад чи тарифну ставку, кількість відпрацьованого часу та премії за досягнення відповідних робочих показників.

При формуванні системи оплати праці прафівників ПАТ«Укртелеком» керується Законом України «Про оплату праці», «Кодексом законів про працю», Галузевою угодою та Колективним договором.

При формуванні суми оплати праці, враховується так звана тарифна сітка - сукупність кваліфікаційних тарифних розрядів та відповідних їм тарифних коефіцієнтів, за якими визначається розмір тарифних ставок оплати праці працівників у залежності від складності виконуваних робіт такваліфікації працівників.

Є елементом тарифної системи, шкалою, що визначає співвідношення розмірів тарифних ставок залежно від кваліфікації (розряду) і складності виконуваних робіт. Тарифна сітка повинна охоплювати працівників всіх професий і посад, що працюють на підприємстві: від некваліфікованих (I тарифний розряд) до керівників (найвищий тарифний розряд). Кількість розрядів залежить від специфіки діяльності підприємства, професійного складу працівників і їх кваліфікованості. Підприємство самостійно розробляє тарифну сітку (Додаток Н).

Враховуючи те ,що політика оплати праці є однією з найефективніших форм мотивації у відношеннях з працівниками, Компанія:

-проводить єдину політику в організації оплати праці і матеріального заохочення працівників у межах коштів на оплату праці, які закладені в тарифі на передачу та постачання електроенергії;

-передбачає механізм захисту купівельної спроможності заробітної плати шляхом індексації нарахованої заробітної плати, яка здійснюється відповідно до чинного законодавства;

- добивається в НКРЕ (Національна комісія регулювання у сфері енергетики) миожливості щорічно збільшувати статтю витрат «Заробітна плата» з метою збільшення середньомісячної заробітної плати працівників;

-використовує гнучку систему преміювання персоналу з метою найбільш повного врахування особистого внеску кожного працівника у виробничий процес.

Фонд полати праці працівників Товариства на рік затверджується в тарифі на передачу та постачання електроенергії НКРЕ. Після цього проводиться планування бюджету з оплати праці працівників на рік з помісячною розбивкою.

Фондом оплати праці передбачені виплати:

  • за посадовими окладами, тарифними ставками, які встановлюються у відповідності зі схемами посадових окладів та тарифних ставок. При цьому, мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) згідно статті 3 Закону « Про оплату праці», встановлюються не менше законодавчого розміру мінімальної заробітної плати. Оплата праці керівників відокремлених підрозділів встановлюеться згідно відповідної групи з оплати праці в залежності від кількості умовних одиниць підрозділу;

  • доплати до тарифних ставок і посадових окладів:

  • за суміщення професій (посад);

  • за розширення зони обслуговування, або збільшення обсягу робіт;

  • за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника згідно «Положення про оплату за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників ПАТ «Укртелеком»;

  • за роботу в нічний час (з 10 години вечора до 6години ранку) – 20% годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в цей час;

  • за керівництво бригадою -10%;

  • за класність водіям автомобілів : водіям 2 класу -1%, водіям 1 класу – 25% тарифної ставки за відпрацьований час;

  • за роботу з ненормованим робочим днем водіям автотранспортних засобів (легкових автомобілів) – до 25%;

  • за роботу у шкідливих умовах праці від 4 до 12 відсотків тарифної ставки (посадового окладу);

  • за виконання інших видів діяльності згідно «Положення про виплату доплати до задрбітної плати за збільшення обсягу робіт працівникам ПАТ «Укртелеком» при виконанні інших видів діяльності»;

  • за проведення занять у навчально-курсовому комбінаті працівникам Тоавриства.

  • надбавки до тарифних ставок і посадових окладів:

  1. за високі досягнення в праці – до 50% посадового окладу ;

  2. за виконання особливо важливої роботи на певний термін –до 50% посадового окладу (тарифної ставки);

  • за високі досягнення в праці керівникам відокремлених підпрозділів згідно «Положення про порядок встановлення щоквартальної надбавки до посадового окладу за високі досягнення в праці керівникам відокремлених підрозділів ПАТ «Укртелеком»;

  • працівникам високовольтних електричних мереж, робота яких пов’язана з роз’їзним характером, надбавка згідно «Положення про порядок та розміри відшкодувань затрат проацівникам високовольтних електричних мереж, пов’язаних з роз’їзним характером роботи» ;

  • за стаж роботи в галузі згідно «Положення про порядок виплати щомімсячної надбавки за безперервний стаж роботив електроенергетичній галузі працівникам ПАТ «Укртелеком».

премії працівникам Товариства згідно:

  1. «Положенням про преміювання працівників ПАТ«Укртелеком» за основні результати господарської діяльності»;

  2. «Положенням про преміювання працівників ПАТ «Укртелеком» за виявлення порушень Правил користквання електричною енергією та Правил користування електричною енергією для населення і сприяння в проведенні цієї роботи»;

  3. «Положенням про одноразове заохочення працівників ПАТ «Укртелеком» за виконання особливоважливих робіт».

  • Індексація грошових доходів працівників Товариства проводиться у відповідності з чинним законодавством.

Проаналізувавши дані звітів та відомостей продіяльність ми отримуємо такі показники: протягом 2012 року закуплено у ДП "Енергоринок" та реалізовано 1733206 тис.кВт.год що у грошовій формі становило 1143450 тис. грн. У тому ж році ПАТ " Укртелеком " сплатило штрафів на суму у розмірі 502 тис.грн. що на 15% менше ніж у 2011 році. За рік від імені Товариства фізичним та юридичним особам було пред’явлено 194 позови на загальну суму 11238 тис.грн.

Таблиця 8.1 - Показники фінансово-господарської діяльності ПАТ " Укртелеком "

Показник

Значення за період

Відхилення 2011/2012

2011

2012

+/-

%

Дохід (виручка) від реалізації продукції

979614

979812

198

0,02

ПДВ

-

-

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції

979614

979812

198

0,02

Інші операційні доходи

2973

3003

30

1

Інші фінансові доходи

0

0

0

0

Всього доходів

982587

982815

228

0,023

Податок на додану вартість

-

-

-

-

Собівартість реалізованої продукції

881989

883025

1036

0,12

Адміністративні витрати

22714

22700

-14

-0,06

Витрати на збут

0

0

0

0

Витрати всього

27633

27707

74

0,3

Інші операційні доходи підприємства в 2012 році зросли на 30 тис.грн. Адміністративні витрати зменшилися на 14тси.грн. Чистий прибуток ПАТ " Укртелеком " у 2012 році склав 72703 тис.грн. що на 14% менше порівняно з 2011 роком.

Технічний розвиток енергогосподарства товариства є одним із стратегічно важливих напрямів діяльності товариства. Відновленню електромереж на високому технічному рівні, модернізації діючого обладнання, зменшенню технологічних витрат на транспортування електроенергії сприяє інвестиційна політика, яку здійснює ПАТ «Укртелеком».

За звітній період у ПАТ " Укртелеком " у відповідності з "Інвестиційною програмою" проведено реконструкцію мереж та підстанцій 0,4-10 кВ, виконані заходи по зниженню та недопущенню понаднормативних втрат електроенергії, впроваджуються інформаційні технології систем зв"язку та телекомунакацій. Для реалізації заходів Інвестиційної програми було надано 110355,77 тис.грн. Розроблена та впроваджена "Комплексна програма по зниженню ТВЕ в мережах ПАТ " Укртелеком ". Згідно програми профінансовано та введено в дію технічних заходів на загальну суму 21680,03 тис.грн. Для впровадження заходів по капітальному будівництву за 2012 рік використано 13231,0 тис.грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]