Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПВГ _Ш.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
906.24 Кб
Скачать

2.2.5 Завдання з пожежної профілактики

Завдання 1. Розрахувати автоматичну системупожежогасінняприміщення цеху точної зборки. Обрати тип системи:спринклерна або дренчерна.Площа цеху S = 600 м2(довжина А=30 м, ширина В=20 м).

Розв’язання.

У відповідності до [25] обираємо групу приміщення. Цех точної зборки відноситься до 2 групи (приміщення в яких проводяться знежирювальні роботи, промивки деталей із застосуванням ЛЗР та ГР - пожежне навантаження від 200 до 2000 МДж · м-2).

Між видами систем пожежогасіння обираємо дренчерну [25], що має ряд переваг: одночасне включення усіх головок зрошування, незаповненість трубопроводів вогнегасною речовиною в звичайний час.

Параметри для розрахунку дренчерної системи: інтенсивність зрошування L=0,12 л/(с·м2), площа, що захищається одним спринклерним зрошувачем Sзр=12 м2, час роботи Т=60 хвил., відстань між зрошувачами D = 4 м.

Необхідна кількість зрошувачів:

, (2.37)

де N – необхідна кількість зрошувачів, од.;

S – площа об’єкту, що захищається, м2;

Sзр – площа приміщення, що обслуговує один зрошувач, м2.

од.

Необхідна інтенсивність води в трубопроводі:

Lтр= L·S. (2.38)

Lтр= 0,12·600 = 72 л/с

Інтенсивність води через один зрошувач:

. (2.39)

л/с.

Згідно [25] для автоматичної системи пожежогасіння використовуємо димові сповіщувачі за схемою квадратного розміщення, площа, що контролюється одним точковим тепловим пожежним сповіщувачем за умови висоти приміщення до 6 м – до 20 м2, максимальна відстань між сповіщувачами 4,5 м, між сповіщувачем і стіною 2,0 м. Температура спрацювання максимальних і максимально-диференційних сповіщувачів по­винна бути не менше ніж на 20 °С і не більше ніж на 70 °С вищою від максимально допустимої температури у приміщенні. Максимально допустима відстань сповіщувачів від джерел тепла (ламп розжарювання тощо) повинна бути не менше 0,5 м.

Завдання 2. Визначити тип та необхідну кількість вогнегасників для виробничого приміщення площею S = 600 м2 збору, обробки та зберігання інформації, кількість обладнання 7 комп’ютерів, 4 ксерокса, 8 принтерів, 1 факс.

Розв’язання.

Будівлі і ті їх частини, в яких розташовуються ЕОМ, повинні мати не нижче II ступеня вогнестійкості. Приміщення для обслуговування, ремонту та налагодження ЕОМ повинні належати за пожежовибухобезпекою до категорії В відповідно до [46], за класом приміщення – до П-IIа за ПБЕ, клас пожеж Е - пожежі пов`язані з горінням електроустановок (ГОСТ 27331-87).

Згідно до [46] визначаємо тип та кількість вогнегасників: 5 переносних вогнегасників порошкових із зарядом вогнегасної речовини 12 кг та 3 вуглекислотних вогнегасника з зарядом 8 кг. Для приміщень з системою автоматичної пожежної сигналізації, якщо в них немає постійного перебування людей, можуть забезпечуватися вогнегасниками на 50 % від їх норм належності для цих приміщень. Тому обираємо 2 порошкових вогнегасники ВП-12 та 2 вуглекислотних ВВК-8.