Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_Информатика / стр_21-33_Лаб_2.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
508.42 Кб
Скачать

Хід роботи:

  1. Відкрийте вікно програми Мой компьютер.

Двічі клацніть по його значку (піктограмі) на Робочому столі.

  1. Навчіться користуватись кнопками управління розмірами вікна.

  • Розгорніть вікно увесь екран, натиснувши кнопку .

  • Надайте вікну попереднього (стандартного) вигляду, натиснувши кнопку .

  • Згорніть вікно (мінімізуйте вікно) у кнопку на панелі задач, натиснувши кнопку .

  • Розгорніть мінімізоване вікно, клацнувши по кнопці “Мой компьютер” на панелі задач.

  • Закрийте вікно, натиснувши кнопку .

  1. Знову відкрийте вікно папки Мой компьютер.

Двічі клацніть по його значку (піктограмі) на Робочому столі.

  1. Змініть розмір вікна за допомогою миші.

Виберіть найоптимальніший, на вашу думку, розмір вікна. Покажчик миші установіть на лінії границі вікна або його куті. Він набуває вигляд двох стрілок, спрямованих у протилежні сторони і з’єднаних між собою (). Потім, утримуючи натиснутою ліву кнопку миші, перетягніть рамку вікна в потрібну сторону. Новий розмір фіксується після звільнення кнопки миші.

  1. Перемістіть вікно за допомогою миші у правий верхній кут екрану.

Встановіть покажчик миші на заголовок програми і, утримуючи натиснутою ліву кнопку миші, перетягніть вікно у правий верхній кут екрану. Нове положення зафіксуйте звільненням кнопки миші.

  1. Відкрийте вікно диску С:.

У вікні Мой компьютер два рази клацніть на піктограмі диску С:. В результаті відкриється вікно диску С:. Якщо вікно не достатньо велике, щоб відобразити всі папки та файли, з’являються смуги прокручування. Вертикальна смуга розташована вздовж правої границі вікна, а горизонтальна – внизу. Якщо вміст диску повністю умістився у вікні, зменшить розміри вікна, щоб з’явились смуги прокручування.

  1. Перегляньте вміст диску С: за допомогою смуг прокручування.

Дві кнопки на кінцях смуги із зображенням стрілок і невеликий квадрат допоможуть переміщати вміст вікна у горизонтальному або вертикальному напрямках.

  1. Покеруйте розташуванням піктограм (значків) у вікні Мой компьютер.

Є декілька способів розташування піктограм у вікні: Эскизы страниц, Плитка, Значки, Список, Таблица. На вільному місці у правій частині робочого поля вікна клацніть правою кнопкою миші. У контекстному меню, що появиться, виберіть пункт Вид. На екрані спливе меню більш низького рівня. Акуратно пересуньте вказівник миші у підменю. Клацніть мишкою на пункті Таблица. Спостерігайте за змінами у робочому полі вікна. Повторіть дії для розташування значків іншими способами.

  1. Познайомтесь з рядком меню вікна Мой компьютер.

Уніфікація пунктів меню в різних програмах зменшує час на їх засвоєння. Виберіть будь-який пункт меню, клацнувши по ньому лівою кнопкою мишки. Відкриється меню більш низького рівня, список команд у якому розташовується в стовпчик під пунктом меню або поруч з ним. Вибір команди виконується натисканням мишкою відповідної назви команди в меню або відповідної кнопки на панелі інструментів. Частина команд написана яскравими буквами, добре видна і на даний момент доступна для використання, інші (світло сірі) – ні. Якщо ліворуч від команди розташована галочка, то така команда активна (при повторному натисканні цієї команди вона стає неактивною). Якщо праворуч від команди розташований трикутник, то вона має власне меню більш низького рівня. Ознайомтесь з усіма пунктами меню Мой компьютер, послідовно натискуючи мишкою один за одним пункти меню і підменю.

  1. Увімкніть/вимкніть панель інструментів «Обычные кнопки» і рядок стану вікна.

Виберіть пункт меню Вид:

  • Виконайте команди Панель инструментов Обычные кнопки (вибір команд виконується натискуванням відповідних назв команд у меню). Команда Обычные кнопки стане вимкненою (галочка біля команди та сама панель зникнуть). Запам’ятайте зовнішній вигляд вікна. При повторному виконанні цих команд команда Обычные кнопки стане активною (з’явиться галочка біля команди та сама панель).

  • Клацніть по кнопці Строка состояния, щоб команда стала активною (увімкненою). Запам’ятайте зовнішній вигляд вікна. При повторному натисканні кнопки команда стає неактивною (вимкненою). Спостерігайте за змінами у зовнішньому вигляді вікна.

  1. Дослідіть характеристики системи комп’ютера.

Відкрийте системну папку “Мой компьютер”. Для цього скористайтесь гіперпосиланням на цей об’єкт, розташованим у лівій частині вікна, або розкрийте список Адрес: і оберіть у ньому папку “Мой компьютер”. У правій частині робочого поля вікна Мой компьютер клацніть на вільному місці правою кнопкою мишки. У контекстному меню, що появиться, виберіть пункт Свойства. Перегляньте вміст усіх вкладок вікна Свойства системы.

  1. Відкрийте декілька вікон програм.

Відкрийте програму Paint (Пуск\ Программы\ Стандартные\ Paint). Відкрийте програму Сведения о системе (Пуск\ Программы\ Стандартные\ Служебные\ Сведения о системе). Відкрийте програму Калькулятор (Пуск\ Программы\ Стандартные\ Калькулятор).

  1. Згорніть (мінімізуйте) усі вікна.

На панелі інструментів Быстрый запуск, яка розташована на панелі задач, натисніть кнопку [Свернуть все].

Якщо панель швидкого запуску не відображується, натисніть праву кнопку мишки на вільному просторі панелі задач і у контекстному меню, що відкриється, оберіть команду Панели инструментовБыстрый запуск.

В результаті всі відкриті вікна згортаються у кнопки на панелі задач, а діалогові вікна приховуються. Щоб поновити всі вікна, слід ще раз натиснути кнопку [Свернуть все].

  1. Розташуйте декілька вікон на екрані за допомогою контекстного меню панелі задач.

По кількості кнопок на панелі задач можна визначити кількість відкритих вікон. Розташуйте їх на екрані різними способами. Для цього установіть покажчик миші на порожньому місці панелі задач і натисніть праву кнопку миші. З’явиться контекстне меню, яке дозволяє керувати розташуванням відкритих вікон на екрані. Виберіть команду Окна сверху вниз. Всі відкриті вікна розташуються на екрані зверху вниз. Активізуйте по черзі команди меню Окна каскадом, Окна слева направо та подивіться, як зміниться розташування вікон.

  1. По черзі відкрийте кожне мінімізоване вікно.

Клацніть лівою кнопкою мишки на відповідній кнопці на панелі задач.

  1. Послідовно зробіть активним кожне із відкритих вікон.

Активне вікно розташовується на передньому плані поверх інших вікон і відрізняється від них кольором рядка заголовка. Активізувати вікно можна клацнувши мишкою на будь-якій видимій частині вікна або по відповідній кнопці на панелі задач.

  1. Закрийте всі відкриті вікна.

В кожному відкритому вікні двічі клацніть по кнопці системного меню (вона розташована ліворуч у рядку заголовка вікна і має вигляд рисунка).

  1. Вимкніть комп’ютер.

Соседние файлы в папке Методичка_Информатика