Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_Информатика / стр_63-75_Сам_3.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
563.71 Кб
Скачать

76

Самостійна робота №3

Мета: ознайомитись з поняттям комп'ютерні віруси та способами ефективної боротьби з ними.

Теоретичні відомості

Комп'ютерні віруси

На сьогоднішній день відомо понад 50 тис. комп'ютерних вірусів. Існує багато різних версій стосовно дати народження першого комп'ютерного вірусу. Однак більшість фахівців сходяться на думці, що комп'ютерні віруси, як такі, вперше з'явилися у 1986 році, хоча історично виникнення вірусів тісно пов'язане з ідеєю створення самовідтворюючих програм.

Одним із "піонерів" серед комп'ютерних вірусів вважається вірус "Brain", створений 19 річним пакистанським програмістом на прізвище Алві. Тільки у США цей вірус вразив понад 18 тис. комп'ютерів. На початку епохи комп'ютерних вірусів розробка вірусоподібних програм носила чисто дослідницький характер, поступово перетворюючись на відверто вороже протистояння користувачів та безвідповідальних, і навіть кримінальних, "елементів". В ряді країн карне законодавство передбачає відповідальність за комп'ютерні злочини, в тому числі за створення та розповсюдження вірусів.

Віруси діють тільки програмним шляхом.

Нажаль, на сьогодні не існує єдиної системи класифікації вірусів.

Вірус є програмою, здатною копіювати свій вміст і заражати різні елементи вмісту комп'ютера (наприклад, документи, програми, фрагменти операційної системи). Більшість вірусів прикріплюються до файлу або розділу жорсткого диска і копіюють свій вміст в інші файли операційної системи. Деякі віруси містять код, який представляє особливу небезпеку, приводячи до видалення файлів або зниження параметрів безпеки з метою подальших атак.

«Хробак» є програмою, що створює копії свого вмісту і здатна поширюватися за межі операційної системи; ця програма може скопіювати свій вміст на інший комп'ютер за допомогою електронної пошти або іншого механізму транспорту. «Хробаки» можуть заражати комп'ютерні дані і порушувати безпеку аналогічно вірусам; на відміну від вірусів, «хробаки» можуть передавати свої копії з системи в систему.

«Троянський кінь» є програмою, яка маскується під корисну програму, але при запуску виконує шкідливі дії. Як правило, такі програми завантажуються з Інтернету. «Троянські коні» не поширюють самі себе, як віруси і «хробаки». Більшість антивірусних програм виявляють тільки обмежене число «троянських коней». Відвідування тільки перевірених веб-сайтів та завантаження файлів виключно з надійних джерел - ефективний спосіб захисту комп'ютера від «троянських коней».

Основні симптоми вірусної поразки наступні:

  • Уповільнення роботи деяких програм.

  • Збільшення розмірів файлів (особливо виконуваних).

  • Поява не існуючих раніше "дивних" файлів.

  • Зменшення обсягу доступної оперативної пам'яті (у порівнянні зі звичайним режимом роботи).

  • Раптово виникаючі різноманітні відео і звукові ефекти.

Щоб запобігти зараженню свого комп'ютера вірусами,

необхідно виконувати такі правила:

  • Установіть на свій комп'ютер сучасну антивірусну програму та не забувайте своєчасно оновлювати її.

  • Періодично перевіряйте жорсткі диски комп'ютера на наявність комп'ютерних вірусів.

  • Не забувайте робити копії найціннішої інформації на зовнішні запам'ятовуючі пристрої.

  • Обов'язково перевіряйте свою флешку на наявність комп'ютерних вірусів після роботи на чужому комп'ютері.

  • Працюючи з електронною поштою, ніколи не відкривайте електронного листа, у змісті якого ви не впевнені або не знаєте, хто вам його надіслав. Комп'ютерні віруси можуть містити файли-вкладення, що надходять разом із листом.

Навіть якщо ви добре засвоїте та виконуватимете ці правила, може виникнути ситуація, коли ваш комп'ютер почне поводитись «підозріло». Якщо таке станеться, необхідно встановити останню версію антивірусної програми із зовнішнього носія, бо жорсткий диск вашого комп'ютера може бути заражений вірусом, та повністю перевірити комп'ютер на наявність комп'ютерних вірусів.

Соседние файлы в папке Методичка_Информатика