Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_Информатика / стр_09-20_Лаб_1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
185.34 Кб
Скачать

20

Лабораторна робота №1

Мета:

  • навчитися вмикати/вимикати комп’ютер та користуватись мишкою;

  • засвоїти поняття: робочий стіл, головне меню, панель задач;

  • навчитись користуватися меню Пуск та контекстними меню робочого столу та панелі задач.

Теоретичні відомості

Операційна система – це комплекс системних та службових програм, які автоматично завантажуються при вмиканні комп’ютера і забезпечують діалог користувача з комп’ютером та управління ним.

Для включення живлення комп’ютера необхідно натиснути кнопку POWER на системному блоці та кнопку включення монітору. Windows XP запускається автоматично.

Перед закінченням роботи потрібно завершити роботу всіх відкритих програм. Для завершення роботи на комп’ютері слід натиснути кнопку Пуск, вибрати команду Выключить комп’ютер У вікні, яке з’явиться, клацнути по кнопці [Выключение]. Ця дія завершує роботу Windows XP для безпечного виключення електроживлення комп’ютера. В більшості комп’ютерів живлення відключається автоматично. Виключити монітор.

Після завантаження системи на екрані відображається “робочий стіл” (початковий вигляд екрану). Робочий стіл прийнято називати віртуальним столом. Саме так, як на звичайному робочому столі розташовують папки з паперами для роботи, на його екранному аналозі розташовують у зручному порядку значки (піктограми), що відображають програми або документи, які часто використовуються. Це дозволяє не витрачати час на пошук цих об’єктів.

Об’єкти Windows – майже все, з чим може працювати операційна система (наприклад, Робочий стіл, піктограма, ярлик, файл, папка, вікно тощо). Кожний об’єкт зображується за допомогою значка або ярлика.

Значок – це наочне графічне представлення об’єкта. Назву значку дає користувач, її можна змінювати. Працюючи зі значками, ви фактично працюємо з об’єктами, які вони представляють.

Ярлик – це значок із зігнутою стрілкою. Він не представляє об’єкт, а тільки на нього вказує. Активізація ярлика дозволяє відкрити відповідний об'єкт. Вилучення ярлика не означає вилучення самого об'єкту. Один об'єкт може мати багато ярликів, розкиданих по файловій системі з метою отримання швидкого доступу до найважливіших папок чи файлів. Зайві ярлики можна беззастережно вилучати.

Управління об’єктами за допомогою миші. Зручність роботи в середовищі операційної системи Windows значною мірою визначається використанням маніпулятора миші, і насамперед технології «вкажи і вибери». Натискання на кнопку миші зумовлює певну дію (див. табл.1).

Таблиця 1

Дії з об’єктами Windows за допомогою мишки

Дія

Що відбувається

Наведення вказівника мишки на об’єкт та затримання його на кілька секунд поруч

Як правило, з’являється підказка, яка описує призначення елемента управління або об’єкта.

Одноразове натискання лівої кнопки мишки

Об’єкт стає виділеним, про що свідчить зміна його кольору.

Елемент управління приводиться до дії.

Подвійне натискання лівої кнопки мишки (два послідовних швидких кліків)

Виконується основна операція над об’єктом (наприклад, програма починає виконуватись тощо).

Продовження таблиці 1

Дія

Що відбувається

Натискання правої кнопки мишки

Відкриває контекстне меню об’єкта. Контекстне меню – це елемент управління, що містить команди, які можна виконати над об’єктом. Перелік команд залежить від об’єкта.

Перетягування

Об’єкт переміщується у нове місце.

Для перетягування слід навести на об’єкт вказівник мишки, натиснути ліву кнопку і, не відпускаючи її, перетягнути мишку в інше місце. Об’єкт перетягується разом із вказівником мишки. Англомовна назва технології перетягування – технологія ”Drag&Drop” («Перенести і залишити»).

Протягування

Об’єкт змінюється (наприклад, вікно або малюнок змінюють свої розміри).

Виконується натиснутою лівою кнопкою мишки. При цьому суттєвим є вигляд вказівника мишки (наприклад, ↔ тощо).

Спеціальне перетягування

Еквівалентне перетягуванню, але здійснюється правою кнопкою мишки.

При звільненні правої кнопки мишки відкривається контекстне меню, де можна обрати дію, яку слід виконати над об’єктом (перемістити, копіювати тощо).

Панель задач за замовчуванням розташована уздовж нижньої границі екрану (рис.1).

Рис. 1. Панель задач Windows

На панелі задач розташовані:

1) Кнопка з логотипом Windows і надписом Пуск. Після натискання кнопки Пуск, відображається Головне меню Windows, яке забезпечує доступ до найбільш вживаних елементів операційної системи. Якщо праворуч від пункту меню розташований трикутник, то це свідчить про те, що цей пункт меню має власне меню більш низького рівня. Для отримання будь-яких відомостей про використання Windows скористайтесь командою Справка и поддержка. Якщо натиснути команду Програми, відкриється список програм, установлених на комп’ютері. Можна змінити склад меню, додаючи (видаляючи) нові елементи. При натисканні команди Документи відобразиться список документів, які відкривалися останнім часом. Команда Найти забезпечує швидкий пошук файлів та папок. Команда Настройка дозволяє налаштовувати вигляд і функціональні можливості комп’ютера тощо. Крім наведених вище команд, Головне меню може містити й інші команди. Команди додаються до меню автоматично при інсталяції програмних додатків або користувачем за необхідністю.

2) Кнопки з ім’ям відкритих вікон папок, документів, додатків. Кнопки дозволяють швидко переключатись між вікнами. По кількості кнопок на панелі задач можна визначити кількість відкритих вікон. Чим більше відкрито додатків, тим менший розмір кнопок. Якщо в одній програмі відкрито велику кількість документів, Windows XP об’єднує всі документи під однією кнопкою з надписом, який відповідає назві програми. Щоб згрупувати кнопки програм на панелі задач, необхідно клацнути правою кнопкою мишки по вільному місцю панелі задач і в контекстному меню (рис. 2) вибрати команду Свойства. Відкриється діалогове вікно Свойства панели задач и меню Пуск. На вкладці Панель задач установити прапорець Группировать сходные кнопки панели задач. Трикутник в правій частині кнопки повідомляє, що в цій програмі відкрито декілька документів.

Рис. 2. Контекстне меню панелі задач

3) Вбудовані та власноруч створені панелі інструментів. Для відображення вбудованих панелей інструментів необхідно клацнути правою кнопкою мишки на вільному місці панелі задач і в контекстному меню (рис. 2) вибрати команду Панели инструментов. У підменю встановити відповідні прапорці:

  • Адрес (Швидкий перехід на задану Web-сторінку);

  • Ссылки (доступ до Web-сторінок, які часто використовуються);

  • Языковая панель (панель для вибору мови та розкладки клавіатури);

  • Рабочий стол (відображення елементів робочого столу на панелі задач);

  • Быстрый запуск (дозволяє легко відкривати вікно Internet Explorer, читати повідомлення електронної пошти та отримувати доступ до програм, які часто використовуються).

Щоб власноруч створить панель інструментів, необхідно у підменю команди Панели инструментов вибрати команду Создать панель инструментов... (рис. 2).

4) Область повідомлень. В цій області зазвичай відображається поточний (теперішній) час. Ця область наповнюється значками повідомлень, які відображаються при виконанні певних задач, таких, як отримання електронної пошти, робота антивірусної програми або відкриття диспетчера задач. Налагоджувати значки повідомлень можна так: клацнути правою кнопкою мишки по області повідомлень. В контекстному меню вибрати команду Настройка уведомлений... У відповідному вікні виконати необхідні налаштовування.

Стилі Робочого столу. Робочий стіл може мати два основних стилі представлення об’єктів: звичайний (класичний) або веб, який є зручнішим при роботи у мережі Інтернет. За класичним стилем об’єкти виділяються натисканням на них, а активізуються подвійним натисканням на них. За стилем веб об’єкти виділяються зависанням на деякий час покажчика мишки над об’єктом, а активізуються одинарним натисканням на об’єкті. Залежно від стилю може змінюватись зовнішній вигляд об’єкту.

Виділення об’єктів на Робочому столі або в будь-якій папці

Що треба

виділити

Дії, які необхідно виконати

Виділення групи суміжних об’єктів

1спосіб. Виділити перший об’єкт. Натиснути і утримувати клавішу [Shift]. Виділити останній об’єкт групи. Відпустити клавішу [Shift].

2спосіб. Виділити перший об’єкт. Утримуючи натиснутою ліву кнопку миші і переміщуючи її, охопити рамкою потрібні об’єкти. Відпустити кнопку миші.

Виділення несуміжних об’єктів

Виділити перший об’єкт. Натиснути і утримувати клавішу [Ctrl]. Виділити по черзі необхідні об’єкти. Відпустити клавішу [Ctrl].

Виділення всіх об’єктів

1спосіб. Одночасно натиснути [Ctrl] +[А].

2спосіб. У вікні папки (крім робочого столу) виконати команду меню Правка Выделить все.

Соседние файлы в папке Методичка_Информатика