Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_Информатика / стр_34-48_Лаб_3.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
238.59 Кб
Скачать

48

Лабораторна робота №3

Мета – набути навичок роботи з файловою системою Windows засобами програми Проводник.

Теоретичні відомості

Файл – зареєстрована операційною системою послідовність байтів (байт – одиниця виміру інформації), що має власне ім’я. У Windows вся інформація – дані, документи або програми – зберігаються в файлах. Ім’я файлу може вміщувати до 255 символів. Не допускається використання таких символів: «\», «|», «:», «*», «?», «”», «>», «<». В разі їх використання на екрані з’являється попередження. Перші три символи після останньої крапки імені складають розширення імені, за яким визначається тип файлу. Наприклад, файли, імена яких мають розширення «.exe» є програмами, а файли з розширенням «.txt» є текстовими документами.

Файлова система – загальна структура, що визначає в операційній системі найменування, збереження й розміщення файлів.

Папка – контейнер для програм і файлів у графічних інтерфейсах користувача. Відображається на екрані за допомогою значка, що має вид канцелярської папки. Папки використаються для упорядкування програм і документів на диску й можуть вміщувати як файли, так й інші папки. Ім’я папки задається так само, як ім’я файлу, але не має розширення.

Коренева папка – папка найвищого рівня на поточному диску. Всі інші папки вважаються вкладеними в кореневу у вигляді багаторівневої ієрархічної структури.

Ієрархічна структура даних – структура даних, в якій кожний елемент визначається шляхом, який веде до цього елементу від елементу найвищого рівня (кореня).

Навігація по файловій структурі – процес перегляду вмісту папок та дисків комп’ютера.

Шлях до файлу – вказує, де саме на комп’ютері знаходиться потрібний файл. Шлях починається з імені диску, на якому записаний файл, і закінчується двокрапкою (A:, B:, C:, D:,…). Далі слідує перелік імен папок, які потрібно відкрити, щоб отримати доступ до файлу (у переліку папки відокремлюються символом \), включаючи ім’я самого файлу або папки. Наприклад, С:\ Program Files\ MathSoft\ Mathcad 2000 Professional.

Для забезпечення комфортної, високоефективної роботи з файловою системою використовується програма Проводник (Windows Explorer), яка забезпечує доступ до локальних та мережевих ресурсів (рис.4). Проводник одночасно відображає структуру вкладеності папок, що знаходяться у комп’ютері, вміст виділеної папки, дозволяє відкривати, копіювати, переміщувати, вилучати, перейменовувати папки та файли, запускати програми, виводити на екран зображення дерева папок.

Рис. 4. Вікно програми Проводник

Щоб запустити Проводник, встановіть вказівник миші на кнопку Пуск і натисніть праву кнопку миші. З'явиться контекстне меню, в якому виберіть команду Проводник. Або встановіть вказівник миші на піктограму Мой компьютер і натисніть праву кнопку миші. З'явиться контекстне меню, в якому виберіть команду Проводник.

Структура вікна Проводник відповідає звичайному вікну програми. Вікно вміщує заголовок з кнопками віконного (системного) меню і управління розмірами вікна, рядок меню, панель інструментів, інформаційний рядок, рядок стану, робоче поле. Робоче поле вікна Проводник поділене на дві області. В лівій області вікна програми відображено структуру вкладеності папок (ієрархію), що знаходяться на комп’ютері, у правій – вміст папки, виділеної в лівій області. Вікно може мати вертикальну і горизонтальну смуги прокручування.

Соседние файлы в папке Методичка_Информатика