Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_Информатика / стр_21-33_Лаб_2.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
508.42 Кб
Скачать

Діалогові вікна

Для налаштовування комп’ютера і програм, що виконуються, використовуються вікна діалогу, в яких користувач має можливість змінити або задати потрібні параметри.

Діалогові вікна – це запит на введення інформації. Вони не змінюють своїх розмірів. Діалогові вікна бувають модальні та немодальні. Модальні – блокують роботу додатку. Необхідно завершити усі операції з цим вікном і закрити його, щоб повернутися у вікно додатку (документу). Немодальні – не блокують роботу додатку (документу). Не закриваючи таке вікно, можна клацанням миші перейти у вікно додатку (документу), працювати з ним, а потім, клацнувши мишею, повернутися у діалогове вікно.

Вікно діалогу може складатися з декількох вкладок і вміщувати такі елементи: командні кнопки, перемикачі, текстове поле вводу інформації, список, спливаючий список, прапорець. Для зручності налагоджування параметрів елементи управління об’єднують у групи.

Елементи управління, які використовуються у діалогових вікнах:

  • Вкладка має ярличок з написом, наприклад: Шрифт, Интервал, Анимация, … . Вікно діалогу може вміщувати одну або декілька тематично зв’язаних вкладок. Клацнувши мишкою по ярличку, можна відкрити вкладку і вивести її на передній план.

  • Командні кнопки (кнопка команди) має вигляд невеличкого прямокутника з написом. Натискання на кнопку приводить до виконання (або відмовлення від виконання) визначених операцій. Наприклад, кнопка забезпечує виконання заданої опції, – відмову від неї. Після натискання однієї з цих кнопок вікно зникає. Кнопка дозволяє зберегти зроблені установки без закриття вікна.

  • Перемикач(кнопки опції, кнопки перемикача, кнопки вибору) використовуються для вибору одного з декількох можливих параметрів. Кнопки перемикача розміщуються групою і вміщують взаємовиключаючі параметри або команди. Поруч з назвою параметра або команди зображується коло. Для встановлення потрібного параметра треба клацнути мишкою на колі або назві параметра. В результаті в колі вибраного параметра з’явиться чорна крапка.

  • Прапорець(перемикач) уявляє собою область, обмежену ма-леньким квадратом. Він встановлюється або знімається клацанням мишки по ньому. Відповідно активізується або відміняється опція. Коли прапорець встановлено – в квадраті з’являється галочка, коли знято – квадрат порожній.

  • Текстове поле (поле введення) – прямокутна область, в яку мо­жна ввести з клавіатури певну текстову інформацію, необхідну для виконання команди, наприклад ім’я файлу і шлях до нього. Для введення тексту треба клацнути на полі мишкою (в результаті в полі з’явиться курсор) і ввести потрібний текст. Якщо поле заповнено, його можна залишити без змін. Текстове поле може залишатися й пустим.

  • Кнопки-стрілки (лічильник)використовуються для встановлення певного значення параметра. Після виділення поля можна ввести нове значення з клавіатури або встановити його, використовуючи клавіші-стрілки відповідно для збільшення або зменшення цифрового значення поля.

  • Індикатор ходу роботи використовується для відображення у вікні діалогу ходу виконання тривалої операції.

  • Список вміщує елементи, серед яких необхідно вибрати один, клацнувши мишкою на його назві. Поточна установка виділяється кольором або інверсією. Для перегляду елементів, що не вміщуються у вікні, вико­ристовують смугу прокручування.

  • Поле зі спадаючим списком дозволяє переглянути на екрані список, що з’являється (спадає або розкривається) після натискання мишкою кнопки розкриття списку праворуч від поля.

  • Повзунець застосовується для настроювання режиму роботи пристрою шляхом зсуву мишкою повзунця.

Одержати пояснення про призначення елемента вікна діалогу можна за допомогою кнопки із зображенням знаку запитання “ ? “, що розташована у верхньому правому куті вікна діалогу. Спочатку необхідно натиснути на цю кнопку, а потім – на відповідний елемент вікна. У спливаю­чому вікні буде представлена необхідна інформація.

Соседние файлы в папке Методичка_Информатика