Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВАЯ ТРК.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
63.12 Кб
Скачать

1.2.Основні релігії

Таїланд вважається країною поширеного буддизму. Національну течію буддизму —тхеравадасповідує 94,7% від усіх тайців, тоді якмусульманистановлять 4,6% населення, а 0,7% населення відносить себе до інших релігійний течій.

Релігії Таїланду

релігія

відсоток

Буддизм

  

94.7%

Іслам

  

4.6%

Християнство

  

0.5%

Інші релігії

  

0.2%

За даними останнього перепису населення (2000 року) 94,7% від загальної чисельності населення країни буддисти-тхеравадити. Тайський буддизм отримав своє поширення в країні, як релігійна течія буддизму, започаткованого в шостому столітті до н. е., духовним вчителемСіддхартхою Гаутамою, якого пізніше стали називатиБуддою. Гаутама закликав світ відмовитися від крайнощів чуттєвості й умертвіння плоті та шукати просвітлення, йдучи Серединним Шляхом. У центрі уваги цієї релігії людина, а не боги; основна засада цієї течії в тому, що життя — біль і страждання, які є наслідком бажань і прагнень, і що страждання може закінчитися тільки тоді, коли зникає бажання. Припинення страждання і є досягненнямнірвани(у тхеравадистів — нібана), часто визначається як відсутність жадоби-бажанння, а, отже, страждань, іноді як вищий ступінь пізнання або щастя. Ця форма буддизму отримала числених прихильників в Південно-Східній Азії, і у всьому Таїланді, починаючи з 6 століттябуддизм тхеравадинабув ознак державної релігії.

Упродовж віків складалися суспільно-релігійні традиції Таїланду, які вилилися в теперішній стан — терпимості щодо інших релігійних груп та державної підтримки буддизму. Хоча Таїланд в наш час є конституційною монархією, але вона успадкувала потужну Південно-Східної азійську традицію буддійського царства, яка пов'язана з легітимізацією держави на основі принципів захисту та підтримки буддійських інститутів. Цей зв'язок було збережено в сучасну епоху, буддійським установам та духовенству було надано пільги з боку уряду, а також надаються певні суми відрахівань на їх утримання їз державної . Крім церковних керівників «Сангхи», світський уряд через відповідне міністерство також має вплив на буддійські храми і ченців.

Мусульмани є другою за чисельністю релігійної групою в країні. Іслам поширений у південних провінціях — Паттані(Pattani), Яла(Yala), Наратхіват(Narathiwat) і частиніСонгкхла Чумпхон(Songkhla Chumphon) відомих своєю домінуючою мусульманською громадою, що складається як з тайців так і малайців. Хоча південна частина Таїланду в основному заселена малайцями, але решту народностей також перейняло мусульманство. Більшість малайців ємусульманами-суннітами. Причиною поширення мусульманства є історичний фактор (оскільки ці провінції були раніше в складі малайського султанату) а також є прикордонними територіями й граничать з Малайзією, де переважна більшість у країні складають малайці-мусульмани. Решта мусульман в країні проживають в менш компактно і є пакистанськими іммігрантами у міських центрах, а також кілька китайських мусульман на крайній півночі країни і камбоджійські мусульмани, що проживають навколо спільного кордону і частина Бангкоці. З 2001року мусульманські активісти об'єдналися проти центрального уряду через підозри в корупції і дискримінації за етнічною ознакою серед чиновників, частина з цих активістів дотримуються радикальних поглядів і їм притаманні радикально-терористичні акції, тому уряд країни зважаючи на ці фактори переймається питаннями релігійного сепаратизму на півдні країни.

Християнистановлять близько 0,5% населення країни й зосереджені в основному в містах та невеличкі громади на півдні, поблизу Бангкоку. Християнство має довгу історію в Таїланді. Воно було завезено європейськимимісіонерамина початку1550року, коли португальські найманці і їхсвященикприбули доАюттхая. Історично так склалося, що воно відіграло важливу роль у модернізації Таїланду (через вплив на вищі тайські суспільні прошарки), зокрема, у соціальних та освітніх установах (наприклад, формування дитячих будинків, шкіл і коледжів)[5]. Департамент Релігії Таїланду та Міністерство культури, офіційно визнали 5 основних християнськихконфесійв країні:Римо-Католицька Церква(Roman Catholic Church), Південні Баптисти(Southern Baptists), Адвентисти Сьомого Дня(Seventh Day Adventists), Церква Христова в Таїланді(Church of Christ in Thailand) і Євангельське братство Таїланду(Evangelical Fellowship of Thailand). Хоча використання національного бюджету для релігійних цілей обмежене, але історично левова його частина призначена для буддійських структур, ї їх об'єктів та видів діяльності, хоча принаймні з середини 1980-х років, в бюджеті закладені символічні суми коштів для програм християнських груп.

У країні існують невеликі, але впливові громади індуїстівтасикхів, які живуть у містах й утворюють замкнуті касти торговців або селян. У минулому, коли країна потрапила під впливкхмерської імперії, яка мала міцне корінняіндуїзму, побудоване наепосіРамакієн(Ramakien), що базувався в свою чергу на санскритськійРамаяні. Місто Аюттхая назване на честь Айодх'ї, де народився Рама. Численні обряди в Таїланді, отримані чи видозмінені ритуали від часівбрахманівмають своє продовження в суспільній побутово-релігійній культурі, влившись таким чином в буббійську тайську релігійну течію. Окрім того, індуїстські божества шанувалися багатьма тайцями поряд їз буддійськими, так місцем паломництва став популярний та величнийЕраван храму Бангкоку, мають свою популярність в суспільстві статуїГанеша,ІндритаШиви, ці а також інші численні символи, пов'язані з індуїстськими божествами послуговуються в культурі країни, а той такиГаруда— став символом монархії. Сикхи почали мігрувати до Королівства Таїланд на початку 1900-х років. До 1911 року багато сімей сикхських поселенців оселилися в Бангкоку, який став справжнім центром мігрантів сикхів.

Починаючи з 17 століття, в країні почала формуватисяюдейськагромада, першопрохідцями виявилися декілька багдадських єврейських сімей, хоча теперішні юдеї, в основному, нащадкиашкеназі— біженців з Росії, а потім і Радянського Союзу. Подальше збільшення їхньої громади відбувалося завдяки фактору біженців — перських євреїв, що рятувалися від переслідувань в Ірані в 1970-х і 1980-х роках. Більшість юдеїв Таїланду мешкають у Бангкоку, їх число становить близько 1000 осіб. Є ще невеликі єврейські громади з синагогами в містахПхукет,ЧіангмайіКох Самуї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]