Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВАЯ ТРК.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
63.12 Кб
Скачать

1.1.Повна офіційна назва,державний устрій,кількість населення,грошова одиниця.

Таїланд (Thailand) - держава в Південно-Східній Азії, на півостровах Індокитай і Малакка, омивається Андаманським морем і Сіамською затокою Південно-Китайського моря.

Столиця - Бангкок.

Населення- 57,8 млн. людина, переважно тайці, лао, и навіть кітайці, малайці, моні и кхмери, перси и індійці та інших. За оцінкою на 2012 р., в Таїланді проживає 65 млн. осіб. Чисельність населення країни протягом 1960–1990-х років збільшилась вдвічі. Однак якщо в 1960-ті роки темпи росту становили 3% на рік, то наприкінці 1980-х років вони знизилися приблизно вдвічі (народжуваність 2,5%, смертність 0,8%). Близько половини всього населення – особи молодші 30 років.

Середня по країні густота населення – 118 осіб на 1 кв. км. Чверть населення країни проживає у містах.

Етнічний склад населення. На частку народів, що розмовляють тайскими мовами, припадає близько 85% населення. Основне ядро утворюють таї, або сіамці (кхонтай, тай-нен) – народ з групи таї. До національних меншин належать китайці, лао, кхмери, мони, малайці та розселені переважно в горах карени, шан, акха, лісу, хмонг (мяо) та ін. Сіамці почали мігрувати на південь, до меж Таїланду, в VII ст. з території сучасної провінції Юньнань в Китаї. Вони потіснили і частково асимілювали монів, які заселяли землі правобережжя р.Чаупхрая, та кхмерів, що мешкали на її східному березі.

Другу за розмірами етнічну групу утворюють китайці. Їх предки прибули в країну за 1880–1930-ті рр. Хоча в 1930–1940-х роках ще відбувалися конфлікти на етнічному грунті, вони не набули характеру стійкого протистояння, тому зараз відмінності між китайцями та сіамцями в значній мірі стерлися.

Ще одну велику етнічну общину складають малайці. Релігійна відокремленість (багато малайців – мусульмани за віросповіданням), територіальна близькість Малайзії та історичні суперечки, пов'язані з проведенням кордону між Британською Малайєю та тогочасним Сіамом, все ще породжують сепаратистські настрої малайців, які мешкають на півдні, причому іноді справа доходить і до кровопролиття.

Державний устрій- адміністративно-територіальний розподіл - 73 провінції (тьянчвата).

Конституція, прийнята парламентом у 1997 р. За форми правління Таїланд - конституційна монархія. Політичний режим - нестійка демократія з елементами авторитаризму. З 1932 по 1997 р. у Таїланді сталося 17 державних переворотів та змінилося 15 конституцій. У 1992 р. сформовано перший - після багатьох років правління військових - цивільний уряд. У 1995 р. у країні пройшли Вільний парламентські вибори.

Вищий законодавчий орган - Національна асамблея (парламент), що складається з Палати представників - 393 члена (обираються терміном на 4 роки) і Сенату - 270 членів (призначаються Королем строком на 4 роки). Відповідно до нової Конституції 1997 обираються будуть обидві палати парламенту (500 і 200 членів відповідно). Король має право розпустити Палату представників з призначенням нових виборів.

Грошова одиниця - тайський бат.

Великі міста: Чіангмай, Пхукет, Тхон-бурі, Сонгкхла, Накхонсаван.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]