Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова з грунтів 2011.doc
Скачиваний:
655
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
489.98 Кб
Скачать

2.5 Гідрографічні умови території господарства.

У зв’язку з розчленованістю рельєфу балками і неоднаковою геологічною будовою, умови зволоження території різноманітні. Зволоження відбувається в основному за рахунок атмосферних опадів і лише по днищах балок воно доповнюється ґрунтовими водами, які знаходяться близько до поверхні і здійснюють істотний вплив на формування грунтів.

Гідрологічна сітка на території господарства представлена безліччю струмками, які в основному впадають в одну з головних річок господарства, яка має назву Безіменна, вона ж у свою чергу впадає у Роську. Струмки беруть свій початок за територією господарства, за селом у Безодні.

Всього на території є 5 ставків, які мають технічне призначення і використовуються для зрошення полів. Водойми у загальному займають 96 га всієї площі, болота – 2,6 га.

Грунтові води на полях господарства залягають в основному на глибині 13-14 м., а у долинах річок і балок підходять близько до поверхні 0,5-0,7 м., а місцями виходять на поверхню, сприяючи утворенню болотного типу грунтів.

Як правило, підгрунтові води не використовуються для сільського господарства у тому числі і зрошення, так як для них характерна відсутність помітної кількості легкорозчинних солей.

2.5 Рослинність.

Утворення основних типів грунтів зони відбувалося під дією всіх факторів ґрунтоутворення, серед яких провідне місце належить впливу рослинності у результаті постійної зміни лісової і степової рослинних формацій.

Територія належить до Східноєвропейської широколистяної геоботанічної провінції. Природна рослинність займає 17% території, з них 13% припадає па ліси, 3,5% - на лучні степи і луки, 0,5% - болота.

Площа лісів становить 230 га, у тому числі на схилах ярів і балок – понад 112 га, полезахисних лісосмуг 21,3 тис.га.

Головні лісоутворюючі породи господарства: дуб звичайний, граб, ясен, клен, липа. З чагарників – ліщина, шипшина. На знижених ділянках та заплавах річок ростуть верба, тополя, осокір.

Орні землі мають порівняно не велику засміченість бур’янами, у результаті обробки грунту, догляду за посівами, а також внесенням різних пестицидів проти бур’янів.

Із бур’янів найбільш поширені: осот польовий, берізка польова, мати-й-мачуха, пирій повзучий, підмаренник чіпкий, лобода біла, полин, щириця і інші.

У даний час на переважній частині землекористування господарства, за винятком еродованих ділянок, будь – якого впливу природної рослинності на формування грунтів не спостерігається. Лише під дубово – грабовими лісами, поширені опідзолені сірі та сірі лісові грунти.

Також на підвищених елементах рельєфу поширена різнотравно – бобово – злакова рослинність: тонконіг лучний, стоколос безостий, конюшина червона і біла, деревій, цикорій.

На різних типах грунтів, які розміщені на території господарства є багато мочалистих грунтів, на них серед бур’янів переважає будяк, осот рожевий та пирій повзучий.