Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відновлення ОВТ.doc
Скачиваний:
537
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
177.66 Кб
Скачать

4. Ремонт озброєння та військової техніки

Ремонт - це комплекс робіт, спрямованих на відновлення і підтримання справності або працездатності (боєздатності) зразка ОВТ, за необхідності на повне або часткове відновленням його ресурсу.

Головним завданням ремонту є усунення виникших на ремонтопридатному зразку ОВТ пошкоджень (відмов), переведення його з непрацездатного в працездатний стан.

Ремонтований зразок ОВТ – зразок, на якому технічною документацією передбачено проведення того чи іншого виду ремонту на відміну від неремонтованого зразка ОВТ (напрклад, ракети після її старту).

Ремонтопридатний зразок ОВТ – зразок, на якому, виходячи з його технічного стану, може бути проведений ремонту певного виду.

Неремонтопридатний зразок ОВТ – зразок, на якому, виходячи з його технічного стану, проведення того чи іншого виду ремонту неможливе або недоцільно за економічних та ін. причин.

Ремонтний фонд озброєння - кількість пошкоджених, але ремонтопридатних зразків ОВТ, які потребують проведення певного виду ремонту.

При виникненні на зразку ОВТ слабких пошкоджень проводиться поточний ремонт (ПР), у випадку середніх пошкоджень - середній ремонт (СР), сильних пошкоджень - капітальний ремонт (КР).

Трудомісткість ремонту (трудовитрати на ремонт) - один з показників комплексного або спеціалізованого ремонту зразка ОВТ, виробничої діяльності певного ремонтного органу (ремонтного відділення, ремонтного взводу і ін.), який здійснює цей ремонт. Даний показник характеризує витрати часу ремонтного органу при проведенні ремонту певного виду пошкодженого зразка ОВТ залучуваною для цього кількістю спеціалістів-ремонтників відповідного профілю.

Значення трудомісткості певного виду ремонта того чи іншого типу зразка ОВТ встановлюється як правило на основі досвідних даних, які відповідають умовам певної квалифікації залучуваних спеціалістів-ре-монтників, реальних можливостей використовуваного ремонтно-технологічного обладнання, доясжного рівня забезпеченості ремонтного органу ремонтними комплектами тощо. При зміні цих умов призначувана величина трудомісткості певного виду ремонта зразка ОВТ також повинна змінюватися.

Чим менше трудомісткість ремонту певного зразка ОВТ, тим вище продуктивність розглядуваного ремонтного органу (ремонтного відділення, ремонтного взводу і ін.), і навпаки.

Продуктивність ремонтного органу - середня кількість відремонтованих зразків ОВТ певним ремонтним органом за якоїсь проміжок часу, наприклад, за добу, без урахування випадкових факторів, які можуть впливати на роботу даного ремонтного органу.

В загальному випадку призначення того чи іншого виду ремонту (ПР, СР, КР, РР) зразка ОВТ визначається технічним станом цього зразка.

В залежності від характеру пошкодження, складності і трудомісткості робіт можуть проводитись наступні види ремонту: для зразків озброєння та військової техніки - поточний, середній, капітальний і регламентований, для агрегатів - поточний і капітальний.

Види ремонту для конкретних зразків озброєння та військової техніки і їх агрегатів, характер і обсяг робіт для кожного виду ремонту, їх трудомісткість, технічні умови і технологічні процеси, норми витрат запасних частин і матеріалів встановлюються керівництвами, наказами або директивами, виданими відповідними начальниками головних і центральних управлінь, командуючими (начальниками) родами військ і спеціальних військ.

Поточний ремонт (ПР) - ремонт, який забезпечує або відновлює, перш за все, працездатність зразка або агрегату ОВТ шляхом заміни або ремонту його окремих (обмеженої кількості) складальних одиниць силами обслуги (екіпажу), а також підрозділів технічного обслуговування і ремонту чз'єднання.

Середній ремонт (СР) - ремонт, який забезпечує відновлення працездатності і часткове (40 - 60 %) відновлення ресурсу зразка ОВТ шляхом заміни або ремонту його складальних частин обмеженої номенклатури, а також обов'язкового контролю технічного стану інших складальних одиниць цього зразка ОВТ силами ремонтних органів оперативного (в деяких випадках, військового) рівня.

Кількість та номенклатура складальних одиниць, які замінюються (ремонтуються) при проведенні СР, визначаються вимогами нормативно-технічної документації.

У середній ремонт зразки ОВТ передаються з екіпажами (обслугами), з обліку не знімаються і після ремонту, як правило, повертаються у свої частини.

Капітальний ремонт (КР) - ремонт, який забезпечує відновлення працездатності і повне (або близьке до повного, не менше 80%) відновлення ресурсу зразка або агрегату ОВТ шляхом заміни чи ремонту будь-яких його складальних частин, у тому числі базових, силами ремонтних підприємств центрального (інколи оперативного) підпорядкування, а також, в деяких випадках, силами підприємств промисловості.

Кількість та номенклатура складальних одиниць, які замінюються (ремонтуються) при проведенні КР, визначаються вимогами нормативно-технічної документації.

У капітальний ремонт зразки ОВТ передаються без екіпажів (обслуг), знімається з обліку в частині і після ремонту можуть бути зараховані в резерв командувача.

Регламентований ремонт - плановий ремонт, що забезпечує повне або близьке до повного відновлення ресурсу зразка ОВТ, який має обмежений ресурс або утримується на довгочасному зберіганні. Проводиться стаціонарними ремонтними підприємствами оперативного або центрального підпорядкування.

Плановий ремонт - ремонт зразка ОВТ, коли постановка його на ремонт здійснюється планово згідно вимог нормативно-технічної документації, які розробляються для цього заздалегідь з визначенням орієнтовного обсягу ремонтних робіт.

Неплановий ремонт - ремонт зразка ОВТ, коли постановка його на ремонт здійснюється за мірою необхідності (при виникненні на зразку ОВТ тих чи інших пошкоджень), непланове (наприклад, стосовно поточного ремонту - без попереднього визначення обсягу такого ремонту).

У залежності від спеціалізації сил і засобів, що залучаються для усунення пошкоджень (відмов) озброєння і військової техніки, ремонт зразка може бути комплексним або спеціалізованим. В частинах і з’єднаннях проводиться як правило комплексний ремонт ОВТ.

Комплексний ремонт - ремонт не менше двох номенклатур складових частин зразка ОВТ різних постачальних управлінь (служб), зокрема, коли передбачається проведення ремонтних робіт як на засобах рухомості озброєння, так і на встановлених на них елементах озброєння і техніки. При цьому організація ремонту складових частин комплексного зразка покладається на відповідних начальників постачальних управлінь (служб). У тому випадку, якщо у з'єднанні відсутні сили і засоби, необхідні для комплексного ремонту зразків, ці зразки можуть передаватися до ремонтних органів старшого начальника, здатних провести такий ремонт. Не виключена можливість направлення до з'єднання спеціалізованих бригад з ремонтних органів старшого начальника для проведення комплексного ремонту ОВТ у ремонтних органах з'єднання їх силами і засобами з залученням цих бригад.

Спеціалізований ремонт - ремонт окремих номенклатур складових частин зразка ОВТ, коли передбачається проведення ремонтних робіт, наприклад, тільки на засобах рухомості озброєння або на встановлених на них окремих елементах озброєння і техніки.

При ремонті озброєння і військової техніки використовуються наступні методи:

- знеособлений (агрегатний) метод ремонту - основний метод відновлення працездатності пошкодженого зразка ОВТ шляхом заміни його складальних одиниць, що вийшли з ладу, на нові або заздалегідь відремонтовані, які беруться із ЗІП або з іншого зразка ОВТ; для здійснення ремонту озброєння та військової техніки знеособленим (агрегатним) методом ремонтні підрозділи повинні мати запас (оборотний фонд) готових агрегатів, вузлів та інших складальних одиниць;

- незнеособлений метод ремонту - метод відновлення працездатності пошкодженого зразка ОВТ шляхом ремонту його складальних одиниць, що вийшли з ладу, з подальшим установленням їх на цей же зразок;

- змішаний метод ремонту - поєднання знеособленого та незнеособленого методів ремонту пошкодженого зразка ОВТ.

Ремонт озброєння та військової техніки, як правило, проводиться:

- поточний – за можливості в місцях виходу з ладу зразків ОВТ силами екіпажів (обслуг), водіями (механіками-водіями), силами і засобами відділень (обслуг) технічного обслуговування, ремонтних органів підрозділів, частин і з’єднання; в окремих випадках допускається проведення середнього ремонту деяких видів ОВТ на готових агрегатах у ремонтних підрозділах з’єднання;

- середній, а в деяких випадках і поточний ремонт - силами і засобами об'єднань ;

- капітальний - силами і засобами ремонтних підприємств оперативного командування і центрального підпорядкування, а також підприємствами промисловості

Організація ремонту включає:

- визначення передбачуваної кількості зразків ОВТ, що вийшли з ладу. і ймовірного їх розподілу по видах ремонту (проводиться тільки в з’єднаннях);

- визначення ймовірних рубежів (районів) найбільшого виходу з ладу ОВТ;

- вибір та підготовку місць (районів) розгортання і шляхів переміщення ремонтно-відновлювальних органів;

- визначення порядку і термінів ремонту ОВТ;

- постановку завдань ремонтно-відновлювальним органам.

Під час бою (маршу) порядок ремонту і завдання ремонтним підрозділам уточнюються на основі фактичних даних про наявність, стан і розміщення озброєння та військової техніки, які вийшли з ладу.

Ремонт ОВТ в ході бойових дій (маршу) здійснюється силами і засобами ремонтно-евакуаційних і ремонтних груп (замикань похідних колон – при переміщенні своїм ходом), основними силами і засобами ремонтно-відновлювальних органів з’єднання (підрозділу), на які покладена завданьа з проведення поточного (інколи, по деяких видах ОВТ, - і середнього) ремонту ОВТ з’єднання (підрозділу).

Ремонтні засоби, виділені до складу замикання похідних колон підрозділів і з'єднань, як правило, здійснюють поточний ремонт озброєння та техніки невеликого обсягу в місцях виходу їх з ладу, найближчих укриттях, розміщених поблизу маршрутів руху колон.

Порядок і продовження роботи ремонтних засобів, виділених до замикання похідних колон, визначаються заступником з'єднання з озброєння.

Ремонтна група (РемГ) - нештатне (тимчасово створюване) формування, яке призначене для ремонту ОВТ в місцях виходу з ладу або найближчих укриттях і діє у районах очікуваних масових втрат ОВТ. Така група може створюватися за рахунок ремонтних органів різних ланок і в ході бойових дій підрозділів діяти аналогічно РЕГ.

РемГ з’єднання (підрозділу) розміщується в прогнозованих районах (місцях) масових втрат ОВТ у готовності до ремонту пошкоджених зразків ОВТ, використовуючи місцеву промислову базу.

Ремонтні засоби, виділені до складу РЕГ або ремонтних груп (РемГ) підрозділу (з’єднання), здійснюють поточний ремонт озброєння та військової техніки в місцях виходу їх з ладу і в найближчих укриттях.

Ремонтно-евакуаційні або ремонтні групи підрозділів, які мають відділення (обслуги) технічного обслуговування, створюються у всіх видах бою.

Ремонтно-евакуаційні або ремонтні групи з'єднань створюються для відновлення озброєння та військової техніки підрозділів, виконуючих найбільш важливі або самостійні завдання. До складу РемГ евакуаційні засоби не виділяються. Начальником РЕГ з'єднання призначається командир взводу ремонтного підрозділу.

Ремонтні підрозділи з’єднання без засобів, виділених до РЕГ або РемГ, і інші органи технічного забезпечення, як правило, здійснюють ремонт озброєння та військової техніки, які вийшли з ладу, у ЗППМ з’єднань.

Ремонт пошкоджених зразків ОВТ здійснюється згідно з наступними принципами :

- ремонт ОВТ здійснюється безперервно і безпосередньо в ході бою (маршу) за змогою в місцях виходу з ладу, а також в найближчих укриттях і в ЗППМ з’єднань. При цьому, здійснення ремонту пошкоджених зразків ОВТ (особливо частин і підрозділів першого ешелону) безпосередньо в місцях виходу їх з ладу, якщо трудомісткість даного ремонту досить велика, більш характерно в умовах наступальних дій частин і підрозділів;

- чим нижче рівень підпорядкованості (ланка) ремонтних органів, тим менший обсяг ремонтних робіт установлюється для них;

- в першу чергу ремонтуються найважливіші для підтримання боєздатності з’єднання (частин, підрозділів) зразки ОВТ з найменшим обсягом робіт (трудовитратами на ремонт);

- ремонт пускових установок ракетних і зенітних комплексів, машин (засобів) управління і розвідки, станцій наведення ракет і т.п. проводиться позачергово;

- ремонт ОВТ в ході бою (маршу) проводиться лише в обсязі, який забезпечує надійне їх застосування при виконанні завдань з подальшим проведенням всього обсягу необхідних робіт;

- ремонт ОВТ у випадку застосування противником засобів масового ураження проводиться після евакуації і спеціальної обробки цих зразків ОВТ;

- відрив ремонтних органів від бойових порядків частин і підрозділів може бути таким, щоб забезпечити прибуття їх основної частини в установлений час до своїх частин і підрозділів і приступити до виконання нових завдань.