Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_Tekhn_Bud_Aerodromiv.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
866.82 Кб
Скачать

4 Визначення термінів і темпу роботи.

Відповідно до заданої конструкцією покриття і технологією виробництва робіт для її зведення встановлюють необхідний склад, спеціалізованих потоків. Мінімальний темп потоку визначається, як правило, виходячи з директивного чи нормативного термінів будівництва. У межах директивного терміну будівництва необхідно визначити можливий початок і закінчення робіт, тобто тривалість будівельного сезону за кліматичними умовами.

Оцінка кліматичних умов району будівництва проводиться за даними довідкових матеріалів . При цьому слід акцентувати увагу на параметрах, які безпосередньо впливають на технологію виробництва робіт: середньомісячну температуру повітря, кількість опадів, тривалість світлового дня і інші.

Дорожньо-кліматична зона розташування району будівництва визначається згідно з СНиП .

Період, протягом якого рекомендується виконувати роботи з будівництва основ і покриттів на аеродромі, приймається в. Залежно від температури повітря згідно з додатком 3.

За даними зміни середньодобової температури повітря по місяцях для заданого району будівництва встановлюють тривалість будівельного сезону (Тс) за кліматичними умовами. На підставі встановлених строків робіт за кліматичними умовами визначають кількість робочих змін в календарному році (Tpaб), протягом яких можна виконувати роботи з будівництва аеродромних покриттів:

(1)

T = 3,4 (108,8 + 40) – 458,7 = 47,22

де Тв – кількість вихідних і святкових днів за час Тс.

Кількість вихідних днів одно ТБ = 2Tc / 7 при п'ятиденному робочому тижні.

Кількість святкових днів визначають за календарем в межах будівельного сезону.

Ткл – кількість неробочих днів за кліматичними умовами.

(2)

T = 60/100(340 – 108,8) = 138,72

де α – кількість непогодних днів, приймається згідно табл.3 у вигляді% дощових днів з опадами більше 5 мм / добу від числа днів у будівельному сезоні;

Kсм – коефіцієнт змінності (механізовані роботи з будівництва покриттів слід виконувати в 1 – 2 зміни).

Таблиця 3

Климатична зона

Кількість не погодних днів, % (α)

1 зона

11

2 зона

8

3 зона

5

4 зона

4

5 зона

3

Гори і передгір'я

7

Чорноморське узбережжя

9

Виробництво робіт по будівництву покриттів на аеродромі здійснюють на принципах потоку. Весь комплекс робіт виконується сукупністю спеціалізованих потоків. Кожен спеціалізований потік повинен почати і закінчити свою дію в межах директивного терміну будівництва.

Визначають необхідний темп робіт (fсп) кожного спеціалізованого потоку, виконуваних механізованим способом

(3)

f = 375,9/42,52 =8,84

де F – площа робіт, м2 (табл.1);

Тс.п. – Тривалість спеціалізованого потоку.

(4)

T = 47,22 – 4,7 = 42,52

де Траб – визначається за формулою (3);

tразв. – Період розгортання потоку узгоджується з керівником проекту.

Тривалість виконання робочої операції приватного потоку (Тр.о.) в спеціалізованому потоці визначається за формулою

Найбільш раціональною є така організація виробництва робіт, при якій тривалості спеціалізованих потоків однакові. Це обумовлює виконання робіт з найменшим числом робітників і машин.

Для кожного потоку встановлюють необхідний перелік робочих операцій, вибирають провідну машину і підбирають відповідні типи машин для кожної операції, в залежності від обраної провідною машини, їх продуктивність (П) в зміну обчислюють за нормами ЕНіР :

(5)

П = 340*0,85/1,5 = 192,6

де ПВМ – тривалість робочої зміни в годинах;

q – одиниця виміру за ЕНіР;

Hвр – норма часу в годинах за ЕНіР.

Визначивши розрахунком продуктивність провідною машини в кожному потоці, порівнюють її з темпом потоку.

Якщо продуктивність провідною машини за розрахунком вийшла більше або менше темпу потоку, то необхідна коригування тривалості потоків і терміну будівництва або необхідно підібрати іншу провідну машину з іншої продуктивністю, що забезпечує допустиму ступінь завантаження (0,85 – 1,15).

Таким чином, для кожного спеціалізованого потоку необхідно підібрати раціональний склад загону машин з урахуванням забезпечення повного завантаження провідною і максимального використання допоміжних машин, причому продуктивність загону в зміну повинна бути дорівнює темпу потоку.

Отримані максимально можливі терміни робіт (Траб) спеціалізованих потоків дозволяють розробити календарний графік виконання робіт і руху робітників. Досягнутий рівень механізації, а саме застосування сучасних високопродуктивних машин для влаштування аеродромних покриттів, дозволяє розвивати високі темпи будівництва. Знайдений темп робіт (формула 4) є мінімальним, що забезпечує будівництво покриттів за директивний термін. Разом з тим ефективний темп будівництва, який визначається максимальним використанням високопродуктивних машин, провідних машин, може бути вище директивного. Тому в ряді випадків доцільно визначати терміни робіт виходячи з потужності застосовуваної техніки.

Існує два варіанти завдання на виконання технологічних розрахунків будівельного потоку.

1. Технологічні розрахунки виконуються, виходячи із заданого (директивного) строку будівництва об'єкта.

2. Розрахунки виконуються виходячи із заданої потужності будівельної організації.

У першому варіанті встановлюють темп потоків з урахуванням заданих термінів будівництва. Розрахунок за першим варіантом наведено вище.

У другому – визначають термін будівництва об'єкта по заданому (прийнятому) темпу будівельного потоку, виходячи з можливостей будівельної організації.

У проекті вибирається для розрахунків один з варіантів за погодженням, з керівником проекту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]