Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання_Lec_1.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
810.5 Кб
Скачать

1. Створення таблиці.

  • Введіть заголовки таблиці відповідно до запропонованого зразка. Врахуйте, що заголовок розташовується в двох рядках таблиці: у верхньому рядку "Прихід", "Витрата", "Залишок", а рядком нижче — інші пункти заголовка.

    Прихід

    Витрата

    Залишок

    Відділ

    Найменування товару

    Одиниця виміру

    Ціна приходу

    Кількість приходу

    Ціна витрати

    Кількість витрати

    Кількість залишку

    Сума

    залишку

    1

    2

    3

    4

    5

    6

  • Введення тексту заголовка краще почати з другого рядка. Ви вже звернули увагу на те, що графа "Прихід" поширюється на дві клітинки. Слово "Прихід" набрано в тім же стовпці, що й "Ціна приходу", потім виділені дві сусідні клітинки, і текст відцентрований по виділенню (дана операція неодноразово розглядалася в попередніх вправах). Аналогічно сформатовані клітинки "Витрата" і "Залишок".

  • Виділіть другий рядок заголовка й вирівняйте по центру.

  • Також видно, що для того, щоб вся таблиця могла розміститися по ширині на аркуші, у деяких клітинках текст"повернуть на 90°". Виділіть ті клітинки, у яких потрібно "розгорнути" текст і виберіть команду Формат  Комірки..., на вкладці Вирівнювання (рис. 2.8) виберіть Орієнтацію тексту й обов'язково активізуйте перемикач Переносити за словами (вертикальне вирівнювання залишіть По нижньому краю).

  • Для клітинок, що залишилися (нерозгорнутих) застосуєте вертикальне вирівнювання По центру: Формат  Комірки...

  • Задайте обрамлення таблиці (Формат  Комірки.., вкладка Границя).

  • Установіть в клітинках, що містять ціни, грошовий формат числа (Формат  Комірки.., вкладка Число).

  • Введіть нумерацію рядків таблиці (стовпець №), за допомогою маркера заповнення.

  • Вставте формули для Кількості залишку ("Кількість приходу" мінус "Кількість витрати") і суми залишку ("Кількість залишку" помножити на "Ціну Витрати"). Поширте ці формули вниз по таблиці.

У процесі виконання завдання в багатьох випадках зручніше користуватися контекстним меню, що викликається натисканням правої клавіші миші.

Так, для форматування клітинок їх достатньо виділити, клацнути правою клавішею миші в той момент, коли покажчик миші перебуває усередині виділення й вибрати команду Формат  Комірок..., ви перейдете до того ж діалогового вікна Формат комірок (рис.2.8). Та й редагувати вміст клітинок (виправляти, змінювати дані) зовсім не обов'язково в Рядку формул. Якщо двічі клацнути мишею по клітинці, у ній з'явиться текстовий курсор, і можна зробити всі необхідні виправлення.