Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання_Lec_1.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
810.5 Кб
Скачать

Хід роботи.

Задача 6.1.

У сільськогосподарському кооперативі працюють три бригади по шість чоловік у кожній, робітники яких збирають яблука. За 1кг зібраних яблук сорту “Семеренко” працівник отримує 12 коп.; “Джонатан” — 10 коп.;”Шафран — 8 коп. Кожний зібраний понад норми кілограм оплачується в подвійному розмірі.

Підрахувати, скільки грошей отримає кожний робітник за зібраний врожай. Визначити максимальну та мінімальну заробітну плату. Обчислити середню платню.

Порядок виконання.

1. На Листі 2 створити таку таблицю, як зображено на рис. 2.16, а на Листі 3 — рис. 2.17. Перейменувати Лист2 в Робітники, Лист3 – Розцінки.

Рис. 2.17. Розцінки в задачі 6.1.

Рис. 2.16. Виконання задачі 6.1.

2. На Лист1 створити таку таблицю, що зображена на рис. 2.18 та ввести відповідні дані до стовпців A, D, F згідно інформації, яку надають робітники під час збирання яблук. Перейменувати Лист1 в Зарплата.

Рис. 2.18. Заповнення Лист 1 та введення даних в задачі 6.1.

Наприклад:

Ввести формули в таблицю “Зарплата”:

  • в клітинку B3 :=ЛЕВСИМВ(A3;1)

  • в C3==ИНДЕКС(Лист2!$B$3:$B$19;ПОИСКПОЗ(A3;Лист2!$A$3:$A$19;))

  • в E3==ИНДЕКС(Лист3!$B$3:$B$5;ПОИСКПОЗ(D3;Лист3!$A$3:$A$5;0))

  • в G3==ИНДЕКС(Лист3!$C$3:$C$5;ПОИСКПОЗ(D3;Лист3!$A$3:$A$5;0))

  • в H3==ЕСЛИ(F3<=ИНДЕКС(Лист3!$D$3:$D$5;ПОИСКПОЗ(D3; Лист3!$A$3:$A$5;0)); F3*G3;ИНДЕКС(Лист3!$D$3:$D$5;ПОИСКПОЗ (D3; Лист3!$A$3:$A$5;0))*G3+(F3-ИНДЕКС(Лист3!$D$3:$D$5; ПОИСКПОЗ(D3;Лист3!$A$3:$A$5;0)))*G3*2)

  • використовуючи “ФОРМУ”, заповнити таблицю “Зарплата” відповідними даними. Зверніть увагу на поля, які доступні для введення інформації, а які обчислюються за допомогою раніше введених формул.

Рис. 2.19. Внесення даних за допомогою форми.

3. Після заповнення даними отримаємо таблицю, зображену на рис. 2.20.

4. Підрахувати скільки грошей одержить кожний робітник за зібраний врожай. Для цього необхідно виконати наступні дії.

Опція головного меню Данные  Сортировка, у вікні Сортировка диапазона  у рядку Сортировать по  вибрати Табельный № .

Опція головного меню Данные  Итоги, у вікні Промежуточные итоги  в рядку При каждом изменении в  вибрати Фамилия, в рядку Операція  вибрати Сумма, в рядку Добавить итоги по  вибрати Начислено, Ok.

Для відміни групування записів — опція головного меню Данные  Итоги  Убрать все.

Рис. 2.20. Отриманий результат роботи.

5. Для визначення мінімальної та максимальної заробітної платні виконати наступні дії.

Виділити клітинку за межами таблиці і ввести в неї текст “Максимальна заробітна платня”, перейти в клітинку поруч справа від введеного тексту і натиснути кнопку — Майстер функцій на стандартній панелі інструментів. У вікні майстра вибрати функцію МАКС з категорії Статистические, у вікна діалогу цієї функції вибрати адреси клітинок, з яких повинно бути вибрано максимальне значення, а саме — узагальнені нараховані суми заробітної платні. Цю саму операцію повторити для находження мінімальної заробітної платні, використовуючи функцію МИН.

Завдання № 8.

Тема: Організація розгалужень та ітерацій.

Задача "Нарахування зарплатні". Задача "Розв'язування нелінійного рівняння".

Мета: Уміти використовувати логічну функцію ЯКЩО (ЕСЛИ, IF) та абсолютні адреси клітинок для розв'язування типових економічних і математичних задач.

Задача 8.1. "Нарахування зарплатні".

У відомості нарахування зарплатні є прізвища шести-восьми працівників, які мають одну з трьох категорій: 1, 2, 3. Денна тарифна ставка залежить від категорії так:

Протягом місяця працівники зайняті різну кількість днів. Треба ввести кількість відпрацьованих днів і нарахувати зарплатню працівникам, якщо відрахування (податки тощо) становлять 21% від нарахувань. Скласти бухгалтерську відомість (рис. 2.23).

Задача 8.2. "Розв'язування нелінійного рівняння".

Дано нелінійне рівняння 2nх – n = sin nx, де n — номер варіанта. Розв'язати рівняння методом простих ітерацій (рис. 2.24).