Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
химия.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
189.44 Кб
Скачать

4.6. Йод радіоактивний.

Штучно радіоактивні ізотопи Йода - I 125, I 131, I 132 і інші широко використовуються в біології і, особливо в медицині для визначення функціонального стану щитовидної залози і лікування ряду її захворювань. Застосування радіоактивного Йоду в діагностиці пов'язано зі здатністю Йода вибірково накопичуватися в щитовидній залозі; використання в лікувальних цілях засновано на здатності - випромінювання радіоізотопів Йода руйнувати секреторні клітини залози. При забрудненнях навколишнього середовища продуктами ядерного поділу радіоактивні ізотопи Йода швидко включаються в біологічний круговорот, потрапляючи, в кінцевому рахунку, в молоко і, отже, в організм людини. Особливо небезпечно їх проникнення в організм дітей, щитовидна залоза яких в 10 разів менше, ніж у дорослих людей і до того ж має більшу радіочутливість. З метою зменшення відкладення радіоактивних ізотопів Йоду в щитовидній залозі рекомендується застосовувати препарати стабільного І. (по 100 - 200 мг на прийом). Радіоактивний Йод швидко і повністю всмоктується в шлунково-кишковому тракті і вибірково відкладається в щитовидній залозі. Його поглинання залежить від функціонального стану залози. Відносно високі концентрації радіоізотопів Йода виявляються також в слинних і молочної залозах і слизовій оболонці шлунково-кишкового тракту. Чи не поглинений щитовидною залозою радіоактивний Йод майже повністю і порівняно швидко виділяється з сечею.

4.7. Синій йод

Про цілющі властивості синього йоду багато хто знає не з чуток: на власному досвіді неодноразово переконувалися в чудодійну силу цього препарату. І справді, володіючи противірусною, антимікробну і антигрибкові ефектом, він допомагає перемагати найбільш серйозні захворювання, проти яких навіть модні імпортні ліки часом безсилі.

Спиртові та водні настоянки йоду кожному з нас відомі з дитинства. Ми все життя застосовуємо їх як ефективний антисептичний засіб для обробки ран. Але через свою токсичність такий йод непридатний для прийому всередину у великих дозах. На відміну від нього синій йод нетоксичний.

Синім йодом лікують дизентерію та стоматит, виразку шлунка і довго незагойні рани, кон'юнктивіти та проноси з кров'ю, коліти та ентероколіти, тонзиліт, різного роду отруєння та опіки. За допомогою «синього йоду» поліпшується еластичність кровоносних судин, що дозволяє рекомендувати його для лікування не тільки наслідків інсульту. Синій йод допомагає нормалізувати і високе і низьке кров'яний тиск. Крім того, завдяки седативним властивостям його можна приймати як заспокійливий засіб. Лікує він також теплові та хімічні опіки, особливо тоді, коли немає можливості надати термінову лікарську допомогу, головний біль.

Автор книг про лікування раку Т. Я. Свищева вважає, що синій йод згубно діє на трихомонад - винуватців, згідно з її теорії, і раку, та СНІДу, і венеричних хвороб, та інфаркту.

За допомогою синього йоду поліпшується еластичність кровоносних судин, що дозволяє рекомендувати його для лікування не тільки наслідків інсульту. Синій йод допомагає нормалізувати і високе і низьке кров'яний тиск. Крім того, завдяки седативним властивостям його можна приймати як заспокійливий засіб.

Чи є протипоказання в прийомі синього йоду? Так. Це відсутність у людини з будь-якої причини (видалення, руйнування в результаті хвороби) щитовидної залози. Якщо ж вона зруйнована частково, дозування прийому синього йоду треба встановити дослідним шляхом. Не слід приймати його і людям, страждаючим тромбофлебітом. Не варто приймати синій йод одночасно з іншими ліками хімічного походження, а особливо, що знижують кров'яний тиск. А ось з лікувальними засобами народної медицини він цілком сумісний. Наприклад, комбінування «блакитної глини» і «синього йоду» ефективно при лікуванні від розладу шлунка. Як відомо з найпопулярніших книг В. Травинки («Блакитна цілюща глина» та інших), глина має чудову властивість витягати шлаки і токсини з організму. Тому при такому варіанті взаємодія цих чудових народних лікувальних засобів вельми успішно.

Синій йод - це йодований крохмаль. Присутні в препараті цукор і лимонна кислота необхідні для поліпшення його смаку. Крім того, вони перешкоджають розкладанню синього йоду, тому він може зберігатися в закритому посуді при кімнатній температурі, не втрачаючи своїх властивостей, протягом багатьох місяців.

З'єднання йоду з крохмалем нейтралізує його токсичні властивості по відношенню до клітин людини і тварин, посилюючи її для хвороботворних мікроорганізмів (корисна мікрофлора шлунково-кишкового тракту теж не піддається «убивчою» впливу синього йоду), тому синій йод не викликає отруєння і може вживатися у значних дозах. Синім йодом можна безбоязно промивати очі навіть у новонароджених. Крім того, що входить до складу препарату крохмаль при прийомі всередину обволікає виразки та інші уражені місця слизової шлунково-кишкового тракту, створюючи якийсь захисний шар, що сприяє швидкому лікуванню. Сам же йод стимулює діяльність підшлункової залози, що є захисницею всього нашого організму ..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]