Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
химия.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
189.44 Кб
Скачать

4.2. Заповнення Йоду в організмі.

У зв'язку з більшим чи меншим недоліком Йода в їжі і воді застосовують Йодування кухонної солі, що містить зазвичай 10 - 25 г йодистого калію на 1 тонну солі. Застосування добрив, що містять Йод, може подвоїти і потроїти його вміст у сільськогосподарських культурах. Крім йодування солі в останні роки стали широко застосовувати Йодування інших продуктів. Йод додають до деяких хлібобулочні вироби, молоко, все більшого поширення набувають так звані БАДи «біологічно активні добавки», що містять Йод, такі як Йод - актив, Йодомарин, Цигапан, Кламін, і деякі інші. Одним з найвідоміших препаратів для заповнення змісту Йоду в організмі вважається «Йод - актив». Ми зобов'язані появі цього препарату Павлом Флоренським. Як інженер він був жорстким і розважливим реалістом. А ось до науки у нього з дитинства була величезна пристрасть. Павлом Флоренським було 10 років, коли він вперше прочитав книгу Фарадея. І Майкл став його кумирів на все життя. У Флоренського ніколи не було сумнівів, хто відкрив Йод звичайно Фарадей! Не випадково останнім відкриттям Флоренського, стала формула унікального йодисті препарати, здатного оберігати людину від важких хвороб. Відкриття великого російського вченого має планетарне значення. Адже проблема нестачі Йода хвилює громадян у всьому світі. Дефіцитом Йода страждають близько 1,5 мільярдів чоловік. У тому числі в у нас в країні від нестачі Йода страждає близько 70% населення. Біда, точніше катастрофа, бушує на планеті. Із - за постійної нестачі Йода люди часом не блищать розумом, навіть дорослі. Такі люди, відрізняються вибуховим характером, а тому часто зазнають невдачі на роботі і в особистому житті. Вчені Всесвітньої організації охорони здоров'я вже однозначно дійшли висновку, що коефіцієнт інтелекту IQ безпосередньо залежить від змісту Йоду в організмі. У нашому місті застосування, таких добавок дуже актуально тому що, в грунті, і відповідно в продуктах дуже маленьке зміст Йода. Тому для збереження здоров'я та інтелектуального потенціалу населення, недолік Йода потрібно заповнювати.

4.3. Йод у промисловості.

У промисловості застосування Йода поки незначно за обсягом, але дуже перспективно. Так, на термічному розкладанні йодидів засновано отримання високочистих металів.

Порівняно недавно Йод стали використовувати у виробництві ламп розжарювання, які працюють за йодо - вольфрамова циклу. Йод з'єднується з частинками вольфраму, випарувався зі спіралі лампи, утворює сполучення WI 2, яке, потрапивши на нагріту спіраль, розкладається. Вольфрам при цьому знову повертається на спіраль, а Йод знову з'єднується з випарувалася вольфрамом. Йод як би піклується про збереження вольфрамової спіралі і тим самим значно збільшує час роботи лампи.

Так само 0,6% Йоду, доданого до вуглеводневим олив, у багато разів знижує тертя в підшипниках з нержавіючої сталі і титану. Це дозволяє збільшити навантаження на тертьові деталі біліше, ніж у 50 разів.

Йод застосовують для виготовлення спеціального поляроїдних скла. У скло вводять кристали солей Йода, які розподіляються суворо закономірно. Коливання світлового променя не можуть проходити через них у всіх напрямках. Виходить своєрідний фільтр, званий поляроїдів, який відводить зустрічний сліпуче потік світла. Таке скло використовують в автомобілях. Комбінуючи кілька поляроїдів або обертаючи поляроїдних скла, можна досягти виключно барвистих ефектів - це явище використовують у кінотехніки і в театрі. Так само Йод застосовується у фотосправі. Сучасний спосіб фотографування був винайдений англійцем У. Толботом. В основі його способу фотографії лежить фотохімічна реакція розкладання галогенідів срібла під дією світла:

Ag (Гал) + hγ = Ag + (Галл),

Де hγ - квант світла.

У сучасному фотографічному процесі для отримання негативів використовується шар фотографічної емульсії - суміші дрібних кристаликів йодистого або бромистого срібла з желатином (білковим речовиною, «тваринним клеєм»), - нанесений на прозору підкладку зі скла або полімерної плівки. Під дією світла в цій емульсії утворюється лише незначна кількість металевого срібла. При подальшому прояві, тобто при обробці фоточутливого матеріалу водним розчином органічного відновника, реакція відновлення прискорюється під дією первинних частинок металевого срібла, вона йде переважно в тих місцях, куди падало світло. Потім за допомогою тіосульфта натрію (Na 2 S 2 O 3 * 5H 2 O), утворює водорозчинну комплексну сіль з галогенідів срібла, фотографії видаляють невідбудованими надлишок галогенида. Ця стадія називається закріпленням або фіксацією зображення. Промивання, сушка - і негатив готовий.

В аналітичній хімії та органічному синтезі йод та його сполуки використовуються в лабораторній практиці для аналізу і в хемотрон приладах, дія яких заснована на окислювально-відновних реакціях йоду. Як каталізатор (прискорювач реакцій) йод використовується у виробництві всіх видів штучних каучуків. Подібно до інших галогенам йод утворює численні йодоорганіческіе з'єднання, які входять до складу деяких синтетичних барвників.

У промисловості на термічному розкладанні йодидів засновано отримання високочистих металів - кремнію, титану, гафнію, цирконію (йодідного спосіб). Йодні препарати використовують як сухий мастила для тертьових поверхонь із сталі і титану. В Угорщині працює підприємство з виготовлення ламп розжарювання потужністю до 10 кВт. Скляна колба ламп наповнена не інертним газом, а парами йоду, які самі випромінюють світло при високій температурі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]