Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
химия.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
189.44 Кб
Скачать

4.1. Хвороби, пов'язані з нестачею Йода

Ще в 1854 р. Француз Шатене - чудовий хімік-аналітик виявив, що поширеність захворювання зобом знаходиться в прямій залежності від вмісту Йоду в повітрі, грунті, споживаної людьми їжі. Колеги опротестували висновки шатена, більше того, Французька академія наук визнала їх шкідливими. Що ж до походження хвороби, то тоді вважали, що її можуть викликати 42 причини - брак Йоду в цьому переліку не фігурував.

Недолік Йода на початку призводить лише до невеликого збільшення щитовидної залози, але, прогресуючи, ця хвороба вражає багато систем організму. У результаті порушується обмін речовин, сповільнюється зростання. В окремих випадках ендемічний зоб може призвести до глухоти, кретинізму ... Ця хвороба найбільше поширена в гірських районах і в місцях, сильно віддалених від моря.

Про широке поширення хвороби можна судити навіть за твором живопису. Один з кращих портретів Рубенса «Солом'яний капелюшок». У красивої жінки, зображеної на портреті, помітна припухлість шкіри (лікар відразу сказав би: збільшена щитовидка). Ті ж симптоми і у Андромеди з картини «Персей і Андромеда». Ознаки йодної недостатності видно так само у деяких людей, зображених на портретах і картинах Рембрандта, Дюрера, Ван - Дейка ... (рис. 9).

Цікаво відзначити, що історія лікувального застосування Йода йде в глиб століть. Цілющі властивості речовин, що містять Йод, були відомі за 3 тис. років до того, як був відкритий цей елемент. Китайський кодекс 1567 До н. е.. рекомендує для лікування зоба морські водорості.

Завдяки включенню в свій раціон морської капусти жителі північно-східної провінції Китаю Мукден, незважаючи на брак Йода в цій географічній зоні, не страждали ендемічним зобом. Про їхнє здоров'я свого часу подбав імператор Кансі. Він наказав місцевим жителям з'їдати по 5 тінь (2 кг) морської капусти на рік. І ось вже майже 2 тис. років слухняні мукденци неухильно виконують мудрий імператорський указ.

Найбільш високий вміст Йоду у водоростях:

- В сухий ламінарії - 26-180 мг на 100 г продукту

- У сухої морської капусти - 200-220 мг на 100 г продукту

У морській рибі і продуктах моря зміст Йода досягає 300-3000 мкг на 100г продукту.

Також джерелом Йода для людини є: м'ясо, молоко, яйця, овочі.

Зміст Йоду в різних продуктах (мг): Продукт мг Продукт мг

Абрикоси 1 Агрус 1

Апельсини 2 Цибуля -

Баклажани 2 Морква 5

Батон 3,6 Огірки 3

Виноград 8 Перець солодкий 3

Вишня 2 Персики 2

Горошок зелений 5 Помідори 6

Груші 1 Редис 8

Дині 2 Салат 8

Суниця (садова) 1 Буряк 7

Капуста білокачанна 3 Вершки 9,3

Картопля 5 Сливи 4

Крупа манна - Сметана 7,7

гречана 3,3 Смородина чорна 1

рисова 1,4 Соя 8,2

пшоняна 4,5 Сири -

перлова - Сир -

Макаронні вироби 2,6 Гарбуз 1

Масло вершкове - Квасоля 12,1

Молоко коров'яче 16 Фундук 0,2

Борошно пшеничне 1,5 Хліб житній 5,6

Какао порошок - Часник 9

Картопля 5 Шоколад молочний 5,5

Кефір 14 Яблука 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]