Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры rebuild.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
452.1 Кб
Скачать

59. Повна матеріальна відповідальність сторін трудового договору

Матеріальна відповідальність являє собою обов'язок працівника відповісти перед роботодавцем за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на нього трудових обов'язків і відшкодувати збиток.

Умови і підстави наявність відносин між тим, хто завдав збитку і власником. Наявність прямого дійсного збитку (втрачена вигода, нестриманий прибуток за трудовим законодавством не відшкодовується).'Збиток заподіяно винними, протиправними діями працівника (провину особи доведено).

Повна матеріальна відповідальність полягає в обов'язку працівника відшкодувати заподіяні збитки у повному розмірі шкоди, заподіяної з їх вини підприємству, установі,організацій.

Повна матеріал відповід настає у випадках, коли:

1. Про це укладено письмовий договір між власником і працівником.

2. Майно та інші цінності були одержані працівником під звіт за разовою довіреністю або ін. разовими документами.

3. Шкоди завдано діями працівника, які мають ознаки діянь, переслідуваних у кримінальному порядку.

4. Шкоди завдано працівником, який був у нетверезому стані.

5. Шкоди завдано недостачею, умисним знищенням або умисним зіпсуттям матеріалів, напівфабрикатів, спеціального одягу, вимірювальних приладів виданих підприємством працівникові в користування.

6. Шкоди заподіяно при виконанні трудових обов'язків (після роботи).

7. Відповідно до законодавства на працівника покладено повну матеріальну відповідальність за шкоду при виконанні трудових обов'язків.

8. службова особа винна в незаконному звільненні або переведенні працівника на іншу роботу.

60. Обмежена матеріальна відповідальність сторін трудового договору

Матеріальна відповідальність сторін трудового договору являє собою обов'язок однієї з його сторін відшкодувати відповідно до законодавства майнову шкоду, заподіяну іншій стороні трудового договору внаслідок порушення своїх обов'язків у трудових правовідносинах. Підстави матеріальної відповідальності: 1) наявність дійсної майнової шкоди 2) протиправні дії або бездіяльність (у разі невиконання або неналежного виконання трудових обов'язків) З) причинний зв'язок між протиправними діями (бездіяльністю) та майновою шкодою 4) вина (заподіяння шкоди навмисно або з необережності) Види матеріальної відповідальності: обмежена; підвищена; повна.

Обмежена матеріальна відповідальність полягає в обов'язкові працівника відшкодувати заподіяний збиток у розмірі прямої дійсної шкоди, але не більше свого середньомісячного заробітку.

Даний вид відповідальності поширюється на всіх працівників і посадових осіб підприємства, що мають доступ до матеріальних цінностей у процесі виробництва. Обмежена матеріальна відповідальність установлюється на підприємстві шляхом видання керівником відповідного розпорядження. У ньому вказується перелік посад, які займають особи, на яких покладається обмежена матеріальна відповідальність. Можливе вказання даного переліку посад у колективному договорі, положенні про підприємство і т.д.

Обмежену матеріальну відповідальність несуть:

  • працівники - за зіпсуття або знищення через недбалість матеріалів, напівфабрикатів, виробів; за зіпсуття або знищення через недбалість інструментів, вимірювальних приладів, спецодягу, виданих підприємством, установою, організацією;

  • керівники підприємств, установ, організацій та їх заступники, а також керівники структурних підрозділів на підприємствах, в установах, організаціях та їх заступники - у розмірі заподіяної з їх вини шкоди, але не більше свого середнього місячного заробітку, якщо шкоду підприємству, установі, організації заподіяно зайвими грошовими виплатами, неправильною постановкою обліку і зберіганням матеріальних чи грошових цінностей, невжиттям необхідних заходів до запобігання простоям, випускові недоброякісної продукції, розкраданню, знищенню, зіпсуттю матеріальних цінностей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]