Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravoznavstvo_KONSPEKT.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.74 Mб
Скачать

1. Поняття та джерела адміністративного права України.

Адміністративне право - це система правових норм, які регулюють суспільні відносини управлінського характеру, що виникають у сфері державно-управлінської діяльності органів виконавчої влади.

Предметом адміністративного права є державне управління.

Державне управління в Україні - це підзаконна, юридично-владна, організуюча діяльність державних органів виконавчої влади, яка полягає в практичному виконанні законів у процесі повсякденного управління господарським, соціально-культурним і адміністративно-політичним будівництвом.

Адміністративно-правові відносини можна визначити як відносини: між вищими і підпорядкованими їм органами державного управління; між органами державного управління і відомчими державними підприємствами, установами і організаціями; між органами державного управління і недержавними підприємствами, організаціями; між органами державного управління й громадянами.

Систему джерел адміністративного права складають: Конституція України; Кодекс України про адміністративні правопорушення; Закони України “Про об'єднання громадян”, “Про державну службу”, “Про місцеве самоврядування в Україні” та ін.; Постанови Верховної Ради України; Укази й розпорядження Президента України; Постанови і розпорядження Кабінету Міністрів України; нормативні акти виконавчих органів влади та органів місцевого самоврядування, акти громадських організацій.

До основних завдань Кодексу про адміністративні правопорушення входять: охорона соціально-економічних, політичних та особистих прав і свобод громадян, а також юридичних осіб, суспільного (конституційного) ладу України, усіх форм власності, встановленого порядку управління, державного і громадського порядку; зміцнення законності; запобігання правопорушенням; виховання громадян у дусі точного й неухильного дотримання Конституції та законів України.

2. Поняття та види адміністративних правопорушень. Суб’єкти адміністративних правопорушень.

Адміністративне правопорушення – це протиправна, провинна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на державний або громадський порядок, власність, права й свободи громадян на встановлений порядок управління, і за яку законодавством передбачена адміністративна відповідальність.

Адміністративне правопорушення характеризують такі ознаки: протиправність дії або бездіяльності; провинність; карність; суспільна небезпечність.

Склад адміністративного правопорушення становлять:

· суб'єкт (громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які досягли 16 років, осудні особи; посадові особи);

  1. об'єкт (суспільні відносини, які складаються у сфері адміністративно-організаційної діяльності і порядку управління; людина, її здоров'я, честь і гідність; власність; права й свободи громадян);

  1. суб'єктивна сторона (вина у формі умислу або необережності);

  1. об'єктивна сторона (причинно-наслідковий зв'язок між дією і шкідливими наслідками).

Кодекс України про адміністративні правопорушення визначає такі види порушень: у галузі охорони праці і здоров'я населення; що посягають на власність; у галузі охорони природних ресурсів, пам'яток історії та культури; у промисловості, будівництві та в галузі використання електричної і теплової енергії; у сільському господарстві; на транспорті, у галузі шляхового господарства й зв'язку; у галузі торгівлі, громадського харчування, сфері послуг, у галузі фінансів і підприємницької діяльності; у галузі житлових прав громадян, житлово-комунального господарства та благоустрою; у галузі стандартизації, якості продукції, метрології, та сертифікації; що посягають на громадський порядок і громадську безпеку; що посягають на встановлений порядок управління.