Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravoznavstvo_KONSPEKT.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.74 Mб
Скачать

Література:

  1. Закон України „Про правові засади цивільного захисту” від 24.06.2004 р. №1859-IV.

  1.  Закон України «Про власність» вiд 07.02.1991 р.  № 697-XII.

  1. Конституція України 1996 р.

  1. Цивільний кодекс України.

  1. Цивільно-процесуальний кодекс.

  1. Господарський кодекс України.

  1. Житловий кодекс України.

  1. Луць В.В. Строки в цивільних правовідносинах // Правознавство. – 1989. - № 1. – с. 37.

  1. Шевченко Я.М. Власність і право власності. – К.: Наукова думка, 1994 р.

  1. Емельянов В.П. Гражданское право Украины: Практическое пособие. – Днепропетровск, 1994.

  1. Гражданское право Украины (под ред. С.А.Слипченко, В.А. Кройтер ). Х. — «Эспада» — 2000 г.

Тема 7. Законодавство про працю та соціальний захист населення План

Вступ

  1. Поняття та джерела трудового права.

  1. Колективний договір, трудовий договір та контракт, їх значення.

  1. Робочий час та час відпочинку.

  1. Трудова дисципліна. Порядок накладання дисциплінарних стягнень.

  1. Матеріальна відповідальність сторін.

  1. Порядок розгляду індивідуальних і колективних трудових спорів.

  1. Поняття та види пенсій.

Висновок

Життя людини в суспільстві тісно пов'язане з її трудовою діяльністю, спрямованою загалом на отримання й використання матеріальних благ.

Праця людини, її результати завжди цінувалися суспільством, визначали в їхньому становище людини. Тому такі важливі права, як право на працю та інші тісно пов'язані з ним права (на підприємницьку діяльність, відпочинок; страйк, соціальний захист), закріплено в Конституції України.

Конституційні норми, що закріплюють право на працю, цілком відповідають нормам ст. 23 Загальної декларації прав людини, зокрема, щодо вільного обрання праці або вільного погодження на неї. Це означає, що тільки конкретній людині належить виключне право розпоряджатися своїми здібностями до праці. Рівночасно право на працю означає, що людина має вільний вибір, не тільки професії, роду заняття, а й право ігнорувати будь-яку трудову діяльність.

1. Поняття та джерела трудового права.

Трудове право України - система встановлених або санкціонованих державою правових норм, які регулюють трудові і тісно пов'язані з ними відносини у суспільній організації праці.

Трудове право, як і будь-яка інша галузь права України, має свої джерела - форми зовнішнього виразу правових норм. До них відносять Конституцію України, Закони України “Про зайнятість населення”, “Про колективні договори і угоди”, “Про охорону праці”, “Про правові засади цивільного захисту”, “Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні”, Кодекс законів про працю (Далі КЗпП), “Про відпустки”, “Про встановлення величини вартості межі малозабезпеченості та розміру мінімальної заробітної плати”, “Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)”, “Про охорону дитинства” та інші, постанови Верховної Ради України, укази й розпорядження Президента України, постанови й розпорядження Кабінету Міністрів України, інструкції, правила, положення, накази міністерств, державних комітетів, відомств, міжгалузеві, міжнародні й тарифні угоди.

Чинний КЗпП прийнято 10 грудня 1971 р. Поза сумнівом, він не відображує всі особливості розвитку історичних подій, що відбуваються в державі. Тому його багато разів змінювали й доповнювали. Нині в Кодексі крім преамбули є 18 глав (265 статей).