Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravoznavstvo_KONSPEKT.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.74 Mб
Скачать

8. Поняття цивільного процесу, його суб’єкти. Стадії цивільного процесу.

Цивільний процес полягає у розгляді справ стосовно спорів, що виникають із цивільних, сімейних, трудових, аграрних, земельних відносин, а також спорів, що виникають з адміністративно-правових відносин і справ окремого провадження.

Цивільні справи в судах розглядаються за заявою особи, яка звертається за захистом своїх прав і охоронюваних законом інтересів, а також за заявою прокурора та інших осіб, що звертаються на захист прав і свобод іншої особи. Усі питання, що виникають при розгляді справи, вирішуються суддями більшістю голосів, а при одноособовому розгляді - суддею.

У порядку ведення судочинства сторони подають докази, тобто будь-які фактичні дані, що мають значення для правильного вирішення справи, обґрунтовують вимоги або заперечення сторін.

Сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Сторонами можуть виступати громадяни, державні підприємства, установи, організації.

Розгляд цивільної справи відбувається в судовому засіданні з обов'язковим повідомленням осіб, які беруть участь у справі. При цьому суд заслуховує пояснення осіб, показання свідків, висновки експертів, знайомиться з письмовими доказами, оглядає речові докази. У результаті розгляду справи суд приймає рішення, що має бути законним і обґрунтованим.

Цивільний процес складається з декількох функціонально пов’язаних стадій: порушення цивільної справи, підготовка справи до судового розгляду, судовий розгляд, виконання судових рішень. Крім названих обов'язкових стадій, законодавство передбачає факультативні стадії цивільного процесу: перегляд рішень, що вступили в законну силу; перегляд рішень по знову відкрившимся обставинам.

Висновок

Цивільне право являє собою сукупність правових норм права, які регулюють майнові та особисті немайнові відносини, що складаються в суспільстві між фізичними і юридичними особами та іншими соціальними утвореннями на засадах юридичної рівності сторін.

Як частина юридичної науки, цивільне право вивчає закономірності цивільно-правового регулювання суспільних відносин, історію його становлення й розвитку, а також розробляє спроби його подальшого вдосконалення.

Цивільний процес – установлений законом порядок здійснення правосуддя при розгляді судом цивільних справ, а також порядок виконання судових постанов.

Питання до семінарського заняття:

  1. Дайте визначення поняття цивільного права, майнових та особистих немайнових відносин.

  1. Дайте загальну характеристику Цивільного кодексу України.

  1. Що таке цивільна дієздатність та які її рівні вам відомі?

  1. Охарактеризуйте суб’єктів цивільних правовідносин.

  1. Що таке юридична особа? Які їх види вам відомі?

  1. Які підстави припинення права власності визначені ЦК України?

  1. Дайте визначення поняття та змісту угоди.

  1. Які є форми та хто є сторонами угоди?

  1. Які вам відомі види угод?

  1. Що таке зобов'язання? Які підстави їх виникнення і припинення?

  1. Розкрийте поняття цивільно-правової відповідальності?

  1. Розкрийте поняття спадкування за законом та за заповітом.

  1. Дайте визначення цивільному процесу. Хто є сторонами в цивільному процесі?

  1. Охарактеризуйте основні та факультативні стадії цивільного процесу.