Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravoznavstvo_KONSPEKT.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.74 Mб
Скачать

5. Поняття територіального устрою держави

Територія - одна з основних ознак держави, яка означає простір, на який поширюються суверенітет і влада держави. Під територією розуміється сухопутна її частина, водні і повітряні простори над ними.

Конституція у IX розділі регламентує питання територіального устрою. Норми цього розділу складають один із найважливіших правових інститутів конституційного права України. Територіальний устрій України - це обґрунтований її завданням і функціями поділ території держави на певні адміністративно-територіальні одиниці, відповідно до яких будується система державних органів та органів місцевого самоврядування з метою забезпечення комплексного економічного і соціального розвитку території.

Конституція встановлює, що територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною. Питання про зміну території України вирішуються виключно всеукраїнським референдумом (ст. 73 Конституції України). Державна територія України включає в себе сушу, надра, води, повітряний простір над ними.

Суверенітет України поширюється на всю її територію. Територіальне верховенство - це повнота й незалежність влади держави в межах її території. Держава повинна розпоряджатися територією тільки в інтересах населення.

Відповідно до IX розділу “Територіальний устрій України” Конституції України формулюються його основні засади (ст. 132):

  1. Державна територія є єдиною та цілісною, такою, яка поєднана єдиною політичною, економічною і правовою системами, єдиною системою державної влади (законодавчих, виконавчих, судових і контрольно-наглядових органів);

  1. Поєднання централізації і децентралізації у здійсненні державної влади, що забезпечує поєднання й врахування загальнодержавних і регіональних інтересів;

  1. Збалансованість соціально-економічного розвитку регіонів, посилення їхньої інтеграції, зближення, поступове вирівнювання соціально-економічного життя;

  1. Врахування історичних, економічних, екологічних, географічних і демографічних особливостей, етнічних і культурних традицій регіонів.

6. Адміністративно-територіальний устрій України

Адміністративно-територіальний устрій України ґрунтується на таких принципах: а) унітаризм; б) єдність, недоторканність і цілісність території; в) комплексність економічного розвитку й керованість окремих її частин з урахуванням загальнодержавних і регіональних інтересів, національних і культурних традицій, географічних і демографічних особливостей, природних і географічних умов; г) врахування думки громадян, які проживають на відповідній території при вирішенні питань територіального устрою України; д) принцип, відповідно до якого не допускаються укладення будь-яких політичних договорів і союзів між окремими адміністративними територіальними одиницями в особі їх органів місцевого самоврядування. Угоди між ними можуть укладатися лише з питань, які віднесені до їх власної компетенції.

Стаття 133 Конституції України встановлює, що систему адміністративно-територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища й села, (Автономна Республіка Крим, 24 області і два міста республіканського значення – Київ та Севастополь). Адміністративно-територіальний устрій України є трирівневим: вищий рівень становлять Автономна Республіка Крим, області та міста Київ і Севастополь; середній - райони і міста обласного підпорядкування, селища й села.

Конституція України, незважаючи на відмінність суб'єктів складу України за розмірами їх території та чисельністю населення, проголошує їх рівноправ'я як між собою, так і у відносинах із центральною владою. Причому принципу рівноправності не суперечить ч. 3 ст. 133 Конституції, де йдеться про те, що міста Київ та Севастополь мають спеціальний статус у складі суб'єктів України.