Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011_Кравець_МВ_ПЗ_СР_КР_ВФах.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
894.46 Кб
Скачать

Кейс іі «Вибір стратегії перепозиціонування на ринку готельних послуг»

Готель Solіtaіre Lodge з Нової Зеландії Комета Галлея

«Комета Галлея – велика подія! Важко відшукати іншу, подібну до неї подію, навколо якої можна побудувати програму просування готелю на привабливому американському ринку!» - саме про це міркував Peг Тернер, працелюбний власник Solіtaіre Lodge, переповнений ентузіазму. Попередні заявки закривали всі шість номерів його готелю на наступні шість місяців, але на наступний період замовлень поки було мало.

Місце розміщення й опис Solіtaіre Lodge

Готель розташований в прекрасному місці поруч зі спокійним і чудесним озером Таравера, в 15 км від Роторуа, Нова Зеландія. Роторуа – сама по собі велика туристська принада для туристів як із самої Нової Зеландії, так і з інших країн. Щодня на аеродромі міста здійснюють посадку рейсові літаки з Окленда і з аеропорту Chrіstchurch Іnternatіonal. Щоб добратися до озера Таравера, можна скористатися дорогою, побудованою на місці колишньої стежки і минаючої між місцевими туристськими визначними пам'ятками – Блакитним і Сірим озерами. Пройшовши повз селище Берид Віллідж, дорога далі – близько 7 км – до Таравера йде через зарості чагарнику.

Озеро непостійне – воно то спокійне, то містичне і тривожне. Туристи, що прибувають на озеро, на початку часто говорять про присутність у цих місцях жахливого містера Таравера, що часто напускає туман, який ховає його від сторонніх очей. Будинок готелю розташований наприкінці дороги – на мисі. До нього веде доріжка з кругляка, обрамлена листяними квітучими деревами і чагарником місцевого різновиду. Ближче до будинку гостей – великі металеві ворота. Якщо вони відкриті, можна під'їхати прямо до дверей старого котеджу, розташованого в центрі загального архітектурного ансамблю. Він служить загальною їдальнею і місцем спілкування гостей.

Розкіш і усамітненість

Якщо дивитися з боку котеджу, праворуч і ліворуч від нього розташовані номери – по три в кожному крилі. В кожному номері є все необхідне для проживання, а через їх високі (від полу до стелі) вікна відкривається прекрасний вид на озеро. Першою реакцією багатьох гостей, що прибувають у ці місця вперше, буває почуття благоговіння перед красою, що відкривається їх поглядові і відчуженості від усього земного. Стіни кімнат оброблені деревом новозеландських порід, що створює в номерах атмосферу сільського зачарування. Розкішні меблі дуже зручні. Кожен номер складається зі спальні і ванної кімнати. Поруч з основним будинком розташоване невелике куполоподібне водоймище природного походження з гарячими джерелами, якими гості користуються як басейном.

Якщо відійти від будинку трохи вбік, можна побачити прекрасно доглянуту доріжку, що веде до озера, до якого близько 100 м. По дорозі до води відкривається чудесна панорама околиць. Наприкінці доріжка виводить до сараю для човнів, що стоїть на невеликій галявині і пристані. Якщо подивитися на Solіtaіre Lodge від озера, знизу нагору, то мимоволі відзначаєш цікавий профіль будинку. Його шестикутна форма органічно доповнює природні кути мису, на якому воно стоїть. Багато гостей з замилуванням говорять про повну гармонію будинку і місця.

Продовження додатку Б

Історія

Peг Тернер відвідав озеро Таравера незабаром після прибуття в Нову Зеландію з району Карибського моря. Народжений в Англії і здобувши там освіту, Peг навчився літати під час восьмирічної служби в Королівських повітряних силах. Peг прибув у Нову Зеландію, маючи в кишені 3 тис. дол. і мріючи, що він буде володіти і керувати готельним будиночком для рибалок-аматорів. Випадковий візит на озеро Таравера зміцнив його бажання. За порадою агента з нерухомості, який повідомив йому про сприятливий котедж і землю, Peг позичив гроші і придбав місце, що і стало потім Solіtaіre Lodge.

Один раз Peг приймав заможну американську пару, що відвідувала Нову Зеландію, прибувши туди на круїзному кораблі Queen Elіzabeth, де й побачили брошуру про цей будиночок. Наприкінці свого візиту пара сказала Регу, що послуги занадто дешеві і пожертвувала йому 500 дол. для реставрації будинку. У цей момент Peг прийняв рішення відшукати кошти, щоб побудувати готель, орієнтований на заможних американців.

Коли Solіtaіre Lodge почав діяти, його послуги були орієнтовані на людей, які приїжджали ловити форель. Сезон рибного лову, коли дозволяється ловити рибу, продовжується з 1 листопада по 30 червня. Крім риболовлі гості гуляли околицями, a Peг супроводжував їх в якості екскурсовода. Кампанія просування будувалася на рекламуванні прекрасної риболовлі і професійних послуг, що надає Тернер. Брошури з рекламою риболовлі, поширювалися в різних місцях, де було багато туристів і відпочиваючих. Peг вирішив зробити своїм ринком іноземних туристів, які вже прибули в Роторуа і його околиці, а також жителів Нової Зеландії, що шукають місце для короткого відпочинку. Ніяких конкурентів з аналогічними послугами поблизу від нього не було. Так, готель Huka Lodge, який також орієнтується на заможних гостей, розташовувався на відстані 50 миль. Для Рега він став зразком, орієнтуючись на який він створював свій Solіtaіre Lodge в надії перевершити оригінал. Діяльність Solіtaіre Lodge постійно активізувалася щоправда часом досить сумбурно. З метою просування свого готелю Тернер з'їздив у США, де взяв участь у зборах аматорів лову форелі на наживку. Там він виступив із пропозицією організувати польоти зі США в Нову Зеландію тим, хто хоче добре половити форель. Однак його поїздка виявилася невдалою. Проте він довідався, що ті, хто бажає ловити на наживку, воліють ловити рибу з берега озера або ріки. Крім того, знаходячись у США, Тернер зрозумів, що в американців інші уявлення про будинок для рибалки, ніж у нього. Американські аматори лову очікують від житла не розкоші, а спартанської обстановки.

Зміна характеру продукту

Тернер зрозумів, що якщо він бажає, щоб його готель був привабливим для американського ринку, його послуги необхідно змінити. Він вирішив використовувати американську концепцію «сільського готелю» - частини будинку для гостей у сільській місцевості, в яких пропонується «відпочити від усього». Щоб краще познайомитися з цим підходом, Тернер подорожував США, відвідавши своїх колишніх клієнтів, їх друзів і деяких агентів з організації поїздок у Лос-Анджелесі та Нью-Йорку. Основою просування його готелю стало гасло «Приїжджайте і відпочиньте в сільському готелі в Новій Зеландії». Однак тільки через неформальну думку його новий бізнес зростав досить повільно. Врахувавши це, Тернер поставив рекламні щити уздовж дороги між Роторуа й озером Таравера і число клієнтів зросло.

Вибух інтересу

Вибух інтересу до Solіtaіre Lodge відбувся після того, як про нього з'явилася стаття в журналі Jetaway, що видає і роздає в польоті авіакомпанія Aіr New Zealand. Peг побачив великі можливості подібних PR-просувань і спробував познайомитися ближче з авторами, що пишуть про індустрію подорожей як у Новій Зеландії, так і в США.

Продовження додатку Б

Ринок аматорів лову риби на наживку

У Новій Зеландії зусилля Рега в просуванні свого готелю були спрямовані на швидко зростаючий ринок аматорів лову риби на наживку, що забезпечував йому 200 замовлень на рік. Рег побачив привабливі перспективи для себе на цьому ринку, однак припинив виходити на нього через агентів з організації поїздок, бо зрозумів, що набагато ефективніше діяти за допомогою брошур, що розповсюджуються в компаніях з прокату автомобілів і пришляхових рекламних щитів.

Solіtaіre Lodge одержав велику популярність після відвідування його представником дуже престижного журналу Hіdeaway. У результаті цього відвідування з'явилася стаття, в якій розхвалювався Solіtaіre Lodge: сільський відпочинок при дуже високій якості обслуговування. Тернер негайно підвищив ціни, але помітив, що число заявок відразу зросло в порівнянні з попереднім періодом, коли він користувався лише брошурами і пришляховими рекламними щитами. Його готель тепер чітко позиціонувався як розкішне місце для відпочинку біля озера, в яке люди, що побували там, повертаються знову і знову. Тернер відзначив, що його місце стало користуватися попитом на проведення нарад представників невеликого бізнесу, які замовляли його на три дні. Тернер почав думати, що якщо розширити цей напрямок бізнесу, Solіtaіre Lodge можна перетворити в невеликий, але національного значення мініринок з'їздів і конференцій. Для стимулювання попиту Тернер продовжував користуватися можливостями PR, виступаючи в шоу по радіо і даючи інтерв'ю авторам, які пишуть про туризм і відпочинок, - це допомагало підтримувати й усталювати імідж Solіtaіre Lodge і його власний – спортсмена, мисливця, людини, яка живе на природі, гарного оповідача. Комета Галлея, якою він скористався з успіхом для себе, ще більше розпекла його амбіції і змусила подумати про велику кампанію просування. Результатом цього стало чергове підвищення цін в його готелі.

Питання для обговорення до кейсу ІІ

  1. Як Ви прокоментуєте стратегію перепозиціювання, якою скористався власник готелю?

  2. На вашу думку, що було головним для успіху Solіtaіre Lodge: реклама, PR, перепозиціонування чи якісь інші фактори?

  3. Які PR-акції Ви могли б запропонувати для просування готелю на ринку туристських послуг?

  4. Які рекомендації Ви можете надати власнику готелю з приводу залучення гостей?

  5. Які додаткові послуги може надавати готель з метою підвищення попиту?

  6. Який вплив відіграє концепція готелю в його перспективній діяльності?

Додаток В

Приклад оформлення титульного аркуша

глосарія

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Харківська національна академія міського господарства

Кафедра Туризму і готельного господарства

ГЛОСАРІЙ

з дисципліни «Вступ до фаху»

Виконав(ла): студент(ка) 1 курсу

ФМ

гр. ТУР

_______________

(номер залікової книжки)

_______________

(П.І.Б.)

Перевірив: _______________

(П.І.Б.)

Харків – 2012

Продовження додатку В

Приклад оформлення глосарія

з/п

Термін

Значення

1

2

3

ЗМ 1.1. Частина 1: Організація навчання у вищій школі

в контексті Болонського процесу

[Закон України «Про вищу освіту» №2984-III, із змінами від 19 січня 2010 р., Наказ МОН України «Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах» від 2 червня 1993 р. № 161]

1

2

3

1

Вища освіта

рівень освіти, який здобувається особою у вищому навчальному закладі в результаті послідовного, системного та цілеспрямованого процесу засвоєння змісту навчання, який ґрунтується на повній загальній середній освіті й завершується здобуттям певної кваліфікації за підсумками державної атестації

87

ЗМ 1.1. Частина 2: Готельний та ресторанний бізнес

[Правила користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг, затверджені наказом Державної туристичної адміністрації України від 16 березня 2004 р. № 19]

1

2

3

88

Готель

підприємство будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, складається з номерів, надає готельні послуги, які не обмежуються щоденним заправлянням ліжок, прибиранням кімнат і санвузлів

110

[ДСТУ 4268:2003 Національного стандарту України «Послуги туристичні. Засоби розміщення. Загальні вимоги»]

1

2

3

111

Засоби розміщення

129

ЗМ 1.2. Туристська діяльність

[Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про туризм»

від 18 листопада 2003 року № 1282-ІV]

1

2

3

130

Туризм

146

Додаток Г

Таблиця Г.1 – Перелік питань для самостійного опрацювання

Назва теми

Питання для самостійного опрацювання

(за ЗМ і темами)

Контрольні питання для самодіагностики

Рекомендовані

джерела

Модуль 1. Вступ до фаху

ЗМ 1.1. Готельний і ресторанний бізнес

1

2

3

4

Тема 1. Організація навчання у вищій школі в контексті Болонського процесу.

1. Індивідуалізація підготовки фахівців з вищою освітою.

2. Основні положення Закону України «Про вищу освіту» N 2984-III.

3. Основні положення Наказу Міністерства освіти України «Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах» № 161.

  1. Структура вищої освіти в Україні.

  2. Освітні рівні вищої освіти.

  3. Система стандартів вищої освіти.

  4. Галузеві стандарти вищої освіти.

  5. Принципи управління вищим навчальним закладом.

  6. Студентське самоврядування.

  7. Основні нормативно-правові акти, що регулюють вищу освіту в Україні.

[1 – 11; 16; 22 – 23; 25-35; 39]

Тема 2. Готельний бізнес: розвиток, класифікація, інтеграція. Організація та управлінська структура готелю

1. Легендарні міжнародні готельні ланцюги.

2. АСУ в роботі провідних готельних підприємств.

3. Напрямки роботи програмного забезпечення АСУ в індустрії туризму.

4. Міжнародні системи резервування.

  1. Сутність поняття «франчайзинг».

  2. Провідні готельні ланцюги світу.

  3. Системи класифікації засобів розміщення.

  4. Основні служби готелю.

  5. Переваги використання АСУ в готельному бізнесі.

[1; 3; 6; 10 – 11;16; 33]

Тема 3. Ресторанний бізнес: розвиток, концепція, класифікація. Барний бізнес як складова індустрії гостинності

1. Загальні вимоги до складання меню.

2. Ресторани м. Харкова.

3. Кафе і кав’ярні м. Харкова.

4. Нічні клуби м. Харкова.

  1. Сутність поняття «коди харчування».

  2. Види сніданків.

  3. Основні методи обслуговування в ресторанах.

  4. Призначення сугестивних рекомендацій при обслуговуванні.

  5. Види барів.

[5 – 7; 10; 14 – 21]

Продовження табл. Г.1

1

2

3

4

ЗМ 1.2. Туристська діяльність

Тема 4. Туристська діяльність: поняття, розвиток, мотивація, вплив туризму

1. Подорожі в епоху античності.

2. Значення завойовних походів у розвитку туризму.

3. Особливості розвитку туризму в Середньовіччі.

4. Паломництво як основний вид подорожей.

5. Подорожі в період монголо-татарського ярма.

6. Особливості подорожей в Київській Русі.

7. Епоха великих географічних відкриттів.

8. Формування транспортної інфра-структури.

9. Міжнародні туристські організації.

  1. Класифікація видів туризму.

  2. Державні органи, що регулюють діяльність туристських організацій в Україні.

  3. Передіндустріальний період у становленні туризму.

  4. «Століття залізниць» у становленні туризму.

  5. Автомобільні подорожі в туризмі.

  6. Круїзні подорожі в туризмі.

  7. У чому полягає сутність економічного впливу туризму?

  8. Сутність поняття «ефект мультиплікатора»?

[5 – 7; 10; 14 – 21; 23]

Тема 5. Нормативно-правові засади туристської діяльності

1. Закон України «Про туризм».

2.Манільська декларація з світового туризму.

3. Манільська декларація з соціального впливу туризму.

4. Загальна декларація з прав людини.

5. Статут ВТО.

6. Кодекс туриста.

7. Хартія туризму.

8. Глобальний етичний кодекс туризму.

9. Гаагська декларація з туризму.

10. Державна цільова програма розвитку туризму і курортів на 2011–2015 р.р.

  1. Основні нормативно-правові документи, що регулюють туристську діяльність на міжнародному рівні.

  2. Державні органи, що регулюють діяльність туристських організацій в Україні.

  3. Основні нормативно-правові документи, що регулюють туристську діяльність в Україні.

  4. Основна мета Державної цільової програми розвитку туризму і курортів на 2011–2015 р.р.

[2; 5 – 7; 10; 14 – 21; 23; 30]

Продовження табл. Г.1

1

2

3

4

ЗМ 1.3. Основи менеджменту і маркетингу в туристській індустрії

Тема 6. Вступ до менеджменту туризму

1. Історія розвитку менеджменту як науки і специфічної сфери людської діяльності.

2. Вклад у розвиток управлінської науки зарубіжних і вітчизняних вчених.

3. Менеджери – ключові фігури ринкової економіки.

  1. Основні завдання менеджменту.

  2. Головна мета менеджменту.

  3. Рівні менеджерів.

  4. Сутність поняття «супервайзер».

  5. Сутність поняття «топ-менеджер».

[2; 16; 20; 27 – 29; 32]

Тема 7. Загальні поняття, сутність, роль і принципи менеджменту в туристській індустрії

1. Сутність, природа і роль принципів менеджменту в досягненні мети туристської організації.

2. Сутність управлінських рішень, підходи до прийняття управлінських рішень у туристській індустрії.

4.Управлінські процедури: ціле-визначення, інформаційне забезпечення, аналітична діяльність, вибір оптимального варіанту дій, реалізація рішення, зворотний зв'язок.

  1. Принципи менеджменту.

  2. Взаємозалежність функцій менеджменту.

  3. Функція планування.

  4. Функція організації.

  5. Функція мотивації.

  6. Функція контролю.

  7. Основні стадії процесу прийняття рішень.

  8. Визначення поняття «управлінське рішення».

[2; 16; 20; 27 – 29; 32]

Тема 8. Основи маркетингу в індустрії туризму

1. Система «4 Р» у маркетингу туризму.

2. Чотири «точки контакту» в тур-індустрії.

3. Позиціонування на ринку послуг.

4. Маркетинг-мікс у туріндустрії.

  1. Головна мета маркетингу в індустрії туризму.

  2. Сутність поняття «маркетинг-мікс».

  3. Основні види туристської реклами.

[12; 16; 14 – 19; 21]

Тема 9. Кар’єрне зростання у туризмі

1. Значення людського фактору в управлінні організацією.

2.Поняття мотивування в туристській індустрії.

3. Основи керівництва: вплив, лідерство, влада.

  1. Параметри моделі «менеджер».

  2. Характеристика якостей менеджера в індустрії туризму.

  3. Ознаки, що характеризують менеджера-лідера.

[12; 14 – 19; 21; 24; 36 – 38]

Додаток Ґ

Приклад заповнення

титульного аркуша

контрольної роботи для студентів денної форми навчання

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Харківська національна академія міського господарства

Кафедра Туризму і готельного господарства

КОНТРОЛЬНА РОБОТА

з дисципліни «Вступ до фаху»

Варіант № 6

на тему: «Dubai, United Arab Emirates. Hotel «Burj al Arab 5٭»

Виконав: студент 1 курсу

ФМ

гр. ТУР12-1

№ 1236

Шатохін І. С.

Перевірив: ст. викл.

Кравець О. М.

Харків – 2012

Продовження додатку Ґ

Приклад заповнення

титульного аркуша

контрольної роботи для студентів заочної форми навчання

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Харківська національна академія міського господарства

Кафедра Туризму і готельного господарства

КОНТРОЛЬНА РОБОТА

з дисципліни «Вступ до фаху»

на тему: «Естонія, Таллінн. Hotel «Swissôtel Tallinn 5٭»

Виконав: студент 1 курсу

ФЗН

гр. ХарТУР12-1

Туманян Д. А.

Перевірив: ст. викл.

Кравець О. М.

Харків – 2012

Додаток Д

Приклад оформлення

змісту контрольної роботи

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………

Розділ 1 Загальні відомості про країну …………………………

Розділ 2 Історичний нарис ……………………………………………

Розділ 3 Характеристика рівня розвитку туризму в країні

РОЗДІЛ 4 Характеристика готельної бази ..………………………

Розділ 5 Туристські та митні формальності ..………………….

Розділ 6 ПАМ’ЯТКА ДЛЯ ТУРИСТА ..…………………………………….

ВИСНОВКИ ….…………………………………………………………………

СПИСОК Використаних джерел ...……………………………………

Додатки ………………………………………………………………………

Додаток а «Екскурсійна програма» ….……………………………………

Додаток Б «Фотографії готелю» ….………………………………………

3

5

10

14

21

23

28

30

32

33

35

Додаток Ж