Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сборник_тестов_зад.doc
Скачиваний:
222
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
3.4 Mб
Скачать

Гігієнічна праці

1

При ремонті тракторів слюсар-механік виконує роботу потужністю 45 Вт, здійснює при цьому за зміну 256 нахилів тулуба більше 300. Робота має потребу в зосередженості уваги протягом 89% часу зміни. Наприкінці роботи частота серцевих скорочень у слюсаря досягає 115 уд. /хвилину , функція уваги послабляється на 18%. Який з перерахованих показників характеризує напруженість праці і його ергономічність?

1

Потужність зовнішньої роботи *

2

Нахили тулуба

3

Частота пульсу

4

Функція уваги

5

Тривалість зосередження уваги

2

Визначити важкість і напруженість праці швачки, якщо середньозмінна частота серцевих скорочень у неї складає 98 уд/хв, рівень м'язової витривалості за зміну зменшується на 34%, обсяг оперативної пам'яті - на 28%, латентний період простої зорово-моторної реакції збільшується на 31%, час концентрації уваги - на 29%.

1

Праця важка, напружена *

2

Праця дуже важка, малонапружена

3

Праця дуже важка, дуже напружена

4

Праця легка, напружена

5

Праця середньої важкості напружена

3

У робочих підземних виробітків при виконанні деяких операцій як: ручне буріння шпурів перфораторами, навантаження вручну лопатою породи в цебер, Р - 108-124 Вт/хв, що характеризує роботу як дуже важку, ІІІ-ІV ступеню важкості. За яким критерієм гігієнічної класифікації найбільш доцільно оцінювати працю робочих в наведених умовах?

1

Емоційне напруження.

2

Інтелектуальна напруженість.

3

Потужність зовнішньої роботи, вт. *

4

Монотонність.

5

Об'єм оперативної пам'яті.

4

У ході виконання будь-якої фізичної роботи рано чи пізно розвивається втома, яка приводить до зниження працездатності. Довгострокового підтримання високого рівня працездатності можна досягти в результаті:

1

вживання комплексу вітамінів

2

занять спортом у вільний час

3

раціональної організації режиму праці та відпочинку *

4

вживанням тонізуючих речовин

5

раціонального харчування

5

Робітник, зайнятий на обробці відливок у ливарному виробництві, тримає шліфувальний інструмент вагою 10 кг, 260 хвилин за зміну. Робота здійснюється тривалим скороченням м’язів, при цьому в руховий центр безперервно надходить потік імпульсів, що досить швидко викликає виснаження функціонального потенціалу і розвинення втоми. Яку роботу виконує робітник?

1

Статичну роботу. *

2

Позитивну динамічну роботу.

3

Негативну динамічну роботу.

4

Напружену роботу.

5

Важку роботу.

6

Робітник день оператора ЕОМ складає 8 годин з одним 30-хвилинним перерв для прийому їжі і двома 5-хв. перервами для особистих потреб. Оціните режим праці і, при необхідності, дайте рекомендації з його оптимізації.

1

Необхідно робити 15-хвилинні перерви через кожні 2 години роботи. *

2

Режим праці відповідає гігієнічним вимогам.

3

Необхідно продовжити обідня перерва до 1 години.

4

Необхідно ввести додатково дві 10-хвилинних перерви.

5

Необхідно робити 15-хвилинні перерви через щогодини роботи.

7

Вибірниці породи вуглезбагачувальної фабрики протягом 12-ти часовій робочої зміни виконують роботу стоячи. Маса що піднімається і переміщуваного вантажу складає 1-10 кг. Робітниці скаржаться на набряки, болі в нижніх кінцівках, що частіше з'являються в другій половині зміни. З яким захворюванням можна зв'язати характер праці і скарги робітниць

1

Подагра.

2

Бурсит.

3

Артрит.

4

Варикозне розширення вен. *

5

Міозит.

8

При обстеженні умов праці в цеху, де проводиться холодна обробка металу, машинобудівного заводу встановлено, що робітники піддаються дії шуму. Працівники даного цеху підлягають обов’язковим періодичним медичним оглядам. Якими нормативними документами необхідно користуватись при визначенні переліку протипоказань для роботи в умовах дії шуму?

1

Приказ №555 «Об усовершенствовании системы медицинских осмотров работающих и водителей индивидуальных транспортных средств». *

2

Наказ №45 Положення про медичний огляд працівників певних категорій

3

Постанова №1218 Про затвердження Положення про державну санітарно-епідеміологічну службу України

4

Постанова №1662 Про затвердження переліку професійних захворювань

5

Постанова №1109 Про затвердження Положення про державний санітарно-епідеміологічний нагляд в Україні

9

Лікар здоровпункту машинобудівного заводу, надсилаючи списки хворих професійними захворюваннями у районну санепідстанцію, повинен правильно назвати діагноз і чинник, що викликав хворобу. Яким офіційним документом керується лікар при цьому?

1

Постанова кабміну України №1094 від 21.08.2001р. „Про деякі питання розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві”

2

Акт розслідування професійного захворювання ф.П–4

3

Карта обліку професійного захворювання (отруєння) ф.П–5

4

Повідомлення про професійне захворювання (отруєння), надіслане спеціалізованою клінікою, що підтвердила діагноз

5

Постанова кабміну України №1662 від 8.11.2000р. „Про затвердження переліку професійних захворювань” *

10

10. В бактеріальній лабораторії працюють з холерним вібріоном за умов дотримання всіх необхідних профілактичних заходів. До якого класу слід віднести умови праці лаборантів?

1

4 клас – небезпечні

2

3 клас – шкідливі

3

2 клас – допустимі

4

1 клас – оптимальні

5

5 клас – великі та напружені

11

На одній із дільниць залізничної станції, де проводиться розвантаження вагонів з пеком навалом, при фізіолого-гігієнічному дослідженні характеру роботи вантажників, що вручну лопатою розбивають запечену масу і перевалюють її, встановлено, що їх праця відноситься до ІІІ ступеню важкості. За яким із перелічених критерієм могла бути проведена оцінка праці вантажників?

1

Максимальна маса вантажу, що переміщується. *

2

Величина статичного навантаження за зміну.

3

Час активних дій, % до тривалості зміни.

4

Час пасивного спостереження, % до тривалості зміни.

5

Інтелектуальна напруженість.

12

Потужність зовнішньої праці робітника машинобудівного заводу становить 80 Вт; він перебуває у вимушеному положенні 40% від часу зміни ; число елементів у операції, яку він виконує – 5. До якої категорії важкості та напруженості праці належить праця цього робітника ?

1

Легка, ненапружена

2

Важка, напружена *

3

Середня, мало напружена

4

Дуже важка, дуже напружена

5

Екстремальна

13

Робочий промірювального верстату розкрійного цеху протягом робочої зміни 110 разів піднімає паку тканини, вагою 15 кг, переносить її на відстань 15 м і опускає на 0,5 м, кожного разу нахиляючись. Кут нахилу - до 30°. Встановлено категорію праці робочого І – ІІ ступеню - середньої важкості. Який критерій із перелічених є визначальним при встановленні ступеня важкості праці робочого за наведеними в умові показниками?

1

Робоча поза.

2

Число об'єктів одночасного спостереження.

3

Потужність зовнішньої роботи. *

4

Емоційна напруженість.

5

Об'єм оперативної пам'яті.

14

Робота операторів на ділянці хімічного виробництва потребує від них спостереження за технологічним процесом з пульта керування протягом 65 % тривалості зміни. При цьому оператор вимушений за годину обробляти більше ніж 300 сигналів та повідомлень, протягом зміни запам’ятати більше 5 показників. Робота операторів характеризується монотонністю, нервово-емоційним напруженням, гіподинамією. До якої форми організації трудової діяльності відноситься праця операторів?

1

Форми праці, які потребують значної м’язової активності

2

Форми праці, пов’язані з напівавтоматичною роботою

3

Групова праця

4

Праця з дистанційним керуванням *

5

Механізована праця

15

Робітник, зайнятий на обробці відливок у ливарному виробництві, тримає шліфувальний інструмент вагою 10 кг, 260 хвилин за зміну. Робота здійснюється тривалим скороченням м’язів, при цьому в руховий центр безперервно надходить потік імпульсів, що досить швидко викликає виснаження функціонального потенціалу і розвинення втоми. Яку роботу виконує робітник?

1

Позитивну динамічну роботу.

2

Негативну динамічну роботу.

3

Напружену роботу.

4

Важку роботу.

5

Статичну роботу. *

16

Працівники ОТК здійснюють візуальний контроль якості годинних механічних виробів на конвеєрі з застосуванням оптичних приладів. Щільність робочого дня досягає 96 %. Умови праці і ергономічна забезпеченість робочих місць відповідають гігієнічним вимогам. На медичному огляді працівники пред'являли скарги на підвищену стомлюваність, сонливість. Реєструвалося підвищення АТ, погіршення здатності концентрувати і розподіляти увагу, подовження латентного періоду зорово-моторної реакції. Ці зміни можна зв'язати з:

1

Монотонією. *

2

Особистою відповідальністю за виконувану роботу.

3

Високою щільністю робочого часу.

4

Навантаженням на зоровий аналізатор.

5

Роботою з оптичними приладами.

17

Нераціональна організація трудового процесу, виконання робіт, що супроводжуються високим нервово-психічним напруженням та вимагають значних енерговитрат, інтенсивної роботи тільки окремої групи м’язів або вимушеної робочої пози, найчастіше призводять до

1

втоми або перевтоми *

2

посилення процесів збудження над гальмуванням

3

врівноваженням нервових процесів

4

монотонії

5

незадоволеності працею

18

Профконсультативна робота потребує від лікаря, в першу чергу, вміння користуватися нормативними документами

1

Санітарною характеристикою (професіограма) професії *

2

Загальними відомостями щодо професії

3

Визначенням професійних шкідливих чинників

4

Кодексом про працю

5

Характеристикою трудового процесу

19

Які професійні захворювання обумовлені дією виробничих аерозолів?

1

Пневмоконіози і хронічні бронхіти *

2

Хронічний бронхіт

3

ріноларінгофарингіт

4

пневмонія

5

пневмоконіози

20

У промисловому центрі з розвинутою металургійною промисловістю в атмосферне повітря попадають пилові часточки оксидів металів, що входять до складу димових викидів від плавильних печей. Такі пилові часточки відносяться до:

1

Аерозолям конденсації *

2

Аерозолям дезинтеграцї

3

Рідким аерозолям

4

Аерозолям сублімації

5

Аерозолям суміші

21

Чоловік, 37 років робочий залізорудної шахти при періодичному медогляді пред'являє скарги на болі у грудях, сухий рідкий кашель, помірну задишку. Стаж роботи 6 років. Вміст сполук заліза в пилу робочої зони 50 %. Рентгенологічно: виявлене дифузне розростання сполучної тканини по всіх легеневих полях. Розвиток якого професійного захворювання можливо в робітника?

1

Сидероз *

2

Силікоз

3

Талькоз

4

Силікатоз

5

Бронхіт хронічний

22

Для якої стадії силікозу характерна наступна рентгенологічна картина: посилення дифузного процесу в паренхімі легень і в області коренів. Чітко видно численні дифузні вузлики діаметром 2-4 мм. Спостерігається мілкобульозна емфізема легень.

1

І стадія

2

ІІ стадія *

3

Інкубаційний період

4

Період видужання

5

ІІІ стадія

23

Ефективним заходом попередження пневмоконіозів у робітників, які працюють в умовах дії фіброгенних видів пилу, є максимальне зменшення вмісту пилу в зоні дихання працюючих. Цього можна досягти таким чином:

1

дистанційним керуванням технологічним процесом з інших приміщень *

2

розбавленням запиленого повітря чистим

3

встановленням перегородок між різними видами обладнання, яке є джерелом пилу

4

організацією провітрювання робочих приміщень протягом робочого дня

5

зрошення повітря водою

24

При підготовці і використанні формувальної суміші формувальники ливарного цеху працюють в умовах запиленості повітря вище припустимої концентрації. Пил, погано розчинний у воді, дрібно і середньодисперсна, електрозаряджена, має електропровідність, поліморфна. Які властивості пилу мають вирішальне значення при можливому розвитку пневмоконіозу?

1

Дисперсність *

2

Електрозарядженість

3

Розчинність

4

Електропровідність

5

Форма пилинок

25

В приміщенні вальцювального цеху Одеського канатного заводу проводиться оцінка напруженості електромагнітного поля. Яке обладнання і конструкції можуть бути додатковим джерелом ЕМП у виробничому приміщенні?

1

Вентиляційні споруди, системи водопостачання, каналізації, електропостачання

2

Металевий каркас будівлі

3

Контур заземлення, обладнання, яке має контакт з контуром заземлення *

4

Екрани джерел ЕМП

5

Тіла працюючих

26

На відміну від поняття мікроклімат учбових, лікарняних, аптечних, житлових приміщень, до складу якого входять 3 компоненти поняття виробничий мікроклімат входить ще один фактор фізичного походження, який часто зустрічається в виробничих умовах:

1

Шум.

2

Вібрація.

3

Інфрачервоне випромінювання. *

4

Високий барометричний тиск.

5

Низький барометричний тиск.

27

У цеху переробки сільскогосподарчої продукції для боротьби з надлишками тепла, особливо в теплий період року, була запроектована найбільш економічна вентиляція – аерація. Що це таке?

1

Неорганізована вентиляція.

2

Механічна вентиляція.

3

Переміщення повітряних потоків внаслідок різниці тиску.

4

Природна, організована і регульована в залежності від зовнішніх і внутрішніх умов вентиляція. *

5

Механічна припливно-витяжна вентиляція.

28

Вивчались умови праці мулярів, які працюють на будівництві житлового будинку. Встановлено, що робота проводиться на відкритому повітрі. На організм мулярів впливають такі метеорологічні умови: температура повітря – -5-10°С, швидкість руху повітря – 3-5 м/с, відносна вологість повітря – 60 %. Запропонуйте найбільш ефективні профілактичні заходи для попередження негативної дії переохолодження робітників в цих умовах.

1

використання теплого спецодягу

2

раціональна організація режиму праці та відпочинку *

3

організація попередніх та періодичних медичних оглядів

4

автоматизація трудового процесу

5

організація гарячого харчування

29

До цехового ординатора звернувся чоловік 60 років, що працює в котельній із скаргами на головний біль, послаблення. Об'єктивно - у крові: карбоксигемоглобін. Отруєння якою речовиною викликає утворення в крові карб оксигемоглобіну?

1

Оксидом вуглецю. *

2

Марганцем

3

Свинцем

4

Ртуттю.

5

Хлором

30

У сталеварів, що працюють у приміщенні біля киснево–конверторного цеху, де діє потужний компресор, відмічаються астено–вегетативні ознаки, порушення дихання, закладання та тиск в вухах, головний біль, тремор рук, відчуття загальної втоми. Які чинники виробничого середовища у першу чергу підлягають корекції для профілактики вказаних явищ?

1

Інфразвук *

2

Електромагнітні поля

3

Дискомфортний мікроклімат нагрівного типу

4

Пил

5

Підвищена загазованість повітря окисом вуглецю

31

Робітник цвяхового цеху 35 років, стаж у даному виробництві 10 років, працює в умовах високочастотного інтенсивного шуму, на черговому періодичному огляді виставлено діагноз: “Професійна туговухість”. Що є підставою для такого діагнозу?

1

Стаж роботи у даному виробництві

2

Характеристика шуму у даному виробництві

3

Дані аудіометрії *

4

Результати дослідження показників ЦНС

5

Результати дослідження стану внутрішнього вуха

32

На робочому місці загартувальника деталей проводились вимірювання напруженості електричної та магнітної складових електромагнітного поля, що створюється ВЧ-генераторною установкою, яка розташована на відстані 3 м. В якій зоні опромінення знаходиться робоче місце загартувальника?

1

Індукції. *

2

Хвильові.

3

Інтерференції.

4

Відчуження.

5

Реверберації.

33

У комп’ютерному залі науково-дослідного сектору політехнічного інституту робочі місця лаборантів-операторів розташовані біля передніх панелей моніторів. Під впливом електромагнітних хвиль надвисокої частоти оператори знаходяться цілий робочий день. Особливу небезпеку являє дія електромагнітних хвиль вказаного діапазону частот у великих інтенсивностях на:

1

Зоровий аналізатор. *

2

Слуховий аналізатор.

3

Тактильну чутливість.

4

Нюховий аналізатор.

5

Больову чутливість.

34

У стрижневому відділенні ливарного цеху для сушіння стрижнів використовується високочастотне нагрівання. У цеху одночасно працює 10 сушильних камер. Діапазон робочих частот: 30-48 мгц. При проведенні медичного огляду в ряду робітників виявлена професійна патологія. Розвиток якої професійної патології Ви можете припустити при роботі в цих умовах.

1

Астено-вегетативний синдром

2

Катаракта *

3

Электроофтальмія

4

Контактний дерматит

5

Эпідермоз

35

При обробці деревини на меблевій фабриці на робочих місцях робітників протягом робочої зміни встановлена наявність виробничого шуму, рівні якого при виконанні різних операцій становили 81, 84 і 85 дБА. При вимірюванні рівнів звукового тиску за окремими октавними смугами встановлено перевищення допустимих рівнів в октавній смузі 2000 Гц на 2 дБ, в октавній смузі 4000 Гц - на 6 дБ і октавній смузі 8000 Гц - на 3 дБ. Вкажіть характер даного шуму за часовою, спектральною і частотною характеристиками.

1

Шум постійний, широкосмуговий, високочастотний. *

2

Шум непостійний, тональний, середньочастотний.

3

Шум непостійний, широкосмуговий, високочастотний.

4

Шум постійний, тональний, низькочастотний.

5

Шум непостійний, широкосмуговий, низькочастотний.

36

Робітники обслуговують лазер, який становить небезпеку при опроміненні очей прямим, дзеркально відбитим, а також дифузно відбитим випромінюванням на відстані 10 см від дифузно відбитої поверхні та при опроміненні шкіри прямим і дзеркально відбитим випромінюванням. Вкажіть, до якого класу за ступенем небезпеки відноситься цей лазер.

1

До 3

2

До 1

3

До 4 *

4

До 2

5

При дії на очі до3

37

На державних іспитах студент відповів екзаменатору, що найбільшим проникненням в організм людини має альфа іонізуюче випромінювання. Вірною відповіддю є:

1

Нейтронне випромінювання

2

Гамма-випромінювання *

3

Альфа-випромінювання

4

Протонне випромінювання

5

Бета-випромінювання

38

Вкажіть ліміт ефективної дози за рік для категорії А (особи, які постійно або тимчасово працюють безпосередньо з джерелами іонізуючих випромінювань) відповідно до норм радіаційної безпеки (НРБ–97)

1

40 мЗв/рік (4 бер/рік)

2

2 мЗв/рік (0,2 бер/рік) *

3

10 мЗв/рік (1 бер/рік)

4

20 мЗв/рік (2 бер/рік)

5

5 мЗв/рік (0,5 бер/рік)

39

Робота водіїв великовантажних машин зв'язана з постійним перебуванням у робочій позі сидячи, нервово-емоційною напругою. На водіїв діє несприятливий мікроклімат (улітку температура повітря досягає 35-39° С, узимку - близько 2-7° С, швидкість руху повітря 0,1-0,8 м/с у різні періоду року). Шум, загальна і локальна вібрація перевищує ПДУ. Розвиток якої професійної патології найбільше ймовірно у водіїв.

1

Радікулопатія. *

2

Перегрів.

3

Ангіоневроз.

4

Сенсоневральна приглухуватість.

5

Вібраційна хвороба.

40

Студенти Б. і М. медико-профілактичного факультету отримали завдання - дати гігієнічну оцінку шуму турбокомпресорного цеху, а саме: дослідити рівні шуму (студент Б.) і вплив шуму на організм (студент М.). Яким приладом повинен користуватися студент Б.?

1

Актинометром.

2

Аудіотестером.

3

Шумовіброміром. *

4

Радіометром.

5

Аналізатором спектру шуму

41

У повітрі робочої зони ливарника присутній аерозоль конденсації з розміром пилових часток 2 нм (90 %), 2-5 нм (2 %), понад 5 нм (6 %), до 2 нм (близько 2 %). Охарактеризуйте дисперсність пилу.

1

Мілкодисперсна *

2

Середньодисперсна

3

Крупнодисперсна

4

Ультрамілкодисперсна

5

Туман

42

Робітники гранітного кар'єру працюють в умовах високих рівнів пилу, що сприяє виникненню силікозу, причиною якого є вміст у пилу:

1

Діоксиду кремнію *

2

Окису алюмінію

3

Окису вуглецю

4

Окислів азоту

5

Діоксиду сірки

43

Робітник, стаж 10 років, зайнятий на виробництві шиферу. Пред'являє скарги на задишку при фізичній напрузі, болі в грудній клітці ниючого характеру, сухий кашель. Рентгенологічно - лінейно-сітчата деформація легеневого малюнка у нижніх відділах легень, ущільнення діафрагмальної плеври. Корені легень злегка ущільнені. Вкажіть можливий діагноз.

1

Азбестоз *

2

Силікоз

3

Силікатоз

4

Бісиніоз

5

Сідероз

44

Чоловік 49 років хворіє на азбестоз. Скаржиться на задишку, кашель із виділенням слизово-гнійного харкотиння і прожилками крові, біль у грудній клітці. Об’єктивно: ціаноз обличчя і губ. Коробковий звук, справа – незначне притуплення в проекції середньої частини. Дихання жорстке, справа – сухі і вологі хрипи. На рентгенограмі – деформація судинно-бронхіального малюнку, корені легень розширені, щільні, ателектаз середньої частини справа. Яке ускладнення найбільш ймовірно?

1

Рак легень *

2

Бронхоектатична хвороба

3

Туберкульоз легень

4

Інфаркт міокарду

5

Гостра пневмонія

45

Хворий 38 років скаржиться на біль і відчуття стиснення в грудях, задишку при фізичному напруженні, кашель без мокротиння. Об’єктивно: крайова емфізема легень, бронхіт, при пробі з навантаженням – слабо виражена функціональна недостатність дихальної та серцево-судинної систем. Для якої стадії силікозу характерні ці скарги і симптоми?

1

І стадія *

2

ІІ стадія

3

ІІ стадія

4

Інкубаційний період

5

Період видужання

46

У робочу зону шліфувальника виділяється пил. У цеху мається загальнобмінна природна і механічна витяжна місцева вентиляція. Робітники використовують респіратори для захисту органів подиху, дотримують режиму праці і відпочинку. Які міри профілактики ефективно обмежують улучення пилу в органи системи дихання?

1

Місцева витяжна вентиляція *

2

Загальобмінна природна вентиляція

3

Загальобмінна механічна вентиляція

4

Застосування респіраторів

5

Режим праці і відпочинку

47

Проводиться паспортизація робочих місць комбінату будівельних матеріалів. При яких технологічних процесах аерозолі є основним шкідливим виробничим фактором?

1

переробка сипучих матеріалів *

2

Термічна обробка

3

Ковальсько-пресове виробництво

4

Збирання

5

Гальванопокриття

48

В одному з приміщень хімічного підприємства має місце постійне порушення мікроклімату; для підтримки виробничого мікроклімату в даному приміщенні на рівні, що відповідає гігієнічним вимогам, необхідно рекомендувати:

1

Устаткування приміщення могутньою витяжною вентиляцією

2

Пристрій ефективної припливної вентиляції

3

Пристрій ефективної припливно-витяжної вентиляції

4

Устаткування вхідних дверей приміщення повітряно-тепловою завісою

5

Устаткування приміщення кондиціонером *

49

Робітники холодильних цехів рибних промислів працюють в умовах низьких температур оточуючого повітря - від –5 ° С до –15° С. Які із перелічених змін в організмі робітників є найбільш характерними і ранішніми при наведених впливах ?

1

Звуження судин шкіри і м'язів. *

2

Збільшення споживання кисню.

3

Причащання дихання.

4

Зміни систолічного об'єму крові.

5

Зміни діастолічного об'єму крові.

50

Механізатор А. проводить обробку ґрунту на тракторі ДТ-75. Температура повітря в кабіні трактора в червні місяці становить 30 ° С. Температура передньої стінки кабіни – 40 °С. Швидкість руху повітря на робочому місті механізатора становить 0,3 м/с. Відносна вологість повітря – 75 %. Запропонуйте ефективні в даних умовах заходи:

1

використання теплоізоляційного покриття стінок кабіни *

2

застосування теплозахисного спецодягу

3

організацію кімнат відпочинку з оптимальним мікрокліматом

4

автоматизація трудового процесу

5

організація попередніх та періодичних медичних оглядів

51

Праця токаря супроводжується тривалим, протягом зміни, широкосмуговим інтенсивним мінливим, що часом перевищує ГДК, шумом. Медоглядом виявлено ранні ознаки професійного захворювання – шумової хвороби. Де знаходиться ця межа інтенсивності шуму в дБ, перевищення якої призводить за даних обставин до приглухуватості?

1

40 дБ.

2

60 дБ.

3

80 дБ. *

4

100 дБ.

5

130 дБ.

52

При проведенні чергового медогляду обрубника ливарного цеху, зі стажем роботи 7 років, на підставі скарг і об’єктивного обстеження встановлено діагноз: вібраційна хвороба, І стадії, від дії локальної вібрації. За допомогою якого приладу можна об’єктивно дослідити ступінь шкідливого впливу вібрації на організм обрубника литва?

1

Низькочастотної вібровимірювальної апаратури.

2

Вимірювача шуму і вібрації.

3

Вимірювача вібраційної чутливості. *

4

Аудіометра

5

Аудіотестера

53

Робітник ковальського цеху підприємства звернувся до лікаря зі скаргами на погіршення чутки, підвищену стомлюваність, головну біль. Проведена тональна аудіографія. Аудіограма характерна для сенситивної глухуватості. Які профілактичні заходи Ви б рекомендували застосувати?

1

застосовувати антіфони *

2

герметизувати устаткування

3

вживати в їжу паюсну ікру

4

змінити керівництво підприємства

5

Займатися аутотренінгом

54

На робочому місці лікаря кабінету УЗД рівень контактного ультразвуку перевищує ПДР на 10 дБ. Тривалість робочого дня лікаря 6 годин з однією 30-хвилинною перервою для прийому їжі. Засоби індивідуального захисту їм не використовуються. Розвиток якої професійної патології можливе в лікаря діагностичного центра?

1

Ангіоневроз. *

2

Вегетосудинна дисфункція.

3

Астено-вегетативний сіндром.

4

Неврози.

5

Тендовагініт.

55

В лікарню звернувся хворий зі скаргами на порушення больової та тактильної чутливості, біль в кінцевих фалангах пальців виникаючу після роботи. На підприємстві йому приходиться працювати з механічними приладами. Яку патологію треба запідозрити в цьому випадку?

1

Кесона хвороба

2

Шумова хвороба

3

Вібраційна хвороба *

4

Ознаки перевтоми

5

Гіповітаміноз вітаміну В1

56

У студентському науковому кружку запланована експериментальна робота з вивчення особливостей впливу інфрачервоного випромінювання. У даній ситуації найбільш важливим з погляду науково-методичного забезпечення роботи варто враховувати той факт, що інфрачервоне випромінювання:

1

Підсилює біологічну дію ультрафіолетового випромінювання

2

Глибоко проникає в шкіру і кісткову тканину *

3

Викликає фотоофтальмію

4

Має виражену канцерогенну дію

5

Послабляє біологічну дію ультрафіолетового випромінювання

57

При огляді цеховим лікарем робітників доменного цеху, що мають тривалий стаж, відзначені випадки захворювання первинною катарактою. Що з'явилося причиною її виникнення?

1

Високий рівень шуму

2

Високий рівень вібрації

3

Інфрачервоне випромінювання

4

Ультрафіолетове випромінювання

5

Електромагнітне випромінювання видимого спектра

58

На робочому місці штампувальниці (робота, що не вимагає розумової напруги і слухового контролю) лаборант у ході виміру рівня шуму з використанням шумоміра "Шум-1М" одержав такі дані: по шкалі А и характеристикою "Повільно" спостерігається коливання рівня шуму в границях 78-85 дБа, по шкалі А середній рівень шуму складає 81,5 дБа, по шкалі Із середній рівень шуму складає 79 дБа, по шкалі "Імпульс" максимальний рівень шуму складає 87 дБа. Визначити тимчасові і частотні характеристики шуму й установити чи перевищує він гранично припустимий рівень (ГДР).

1

Непостійний, середньочастотний, перевищує ГДР

2

Імпульсний, високочастотний, перевищує ГДР *

3

Імпульсний, низькочастотний, не перевищує ГДР

4

Непостійний, високочастотний, не перевищує ГДР

5

Непостійний, високочастотний, перевищує ГДР

59

Сім’я пенсіонерів Л., яка була евакуйована після аварії на ЧАЕС, вирішила повернутися для постійного проживання до села , яке знаходиться в зоні безумовного (обов’язкового) відселення. Які рекомендації є найбільш правильні в даному випадку:

1

Заборонене проживання більше 1 року

2

Постійне проживання категорично заборонено *

3

Заборонено проживання більше 3 років

4

Заборонено проживання більше 5 років

5

Заборонено проживання без прийняття додаткових профілактичних заходів

60

В результаті аварії на АЕС, яка супроводжувалась викидом радіаційного палива в атмосферу відбулося забруднення великої території радіонуклідами, що призвело до підвищення фону іонізуючого випромінювання, збільшення яких захворювань у населення цих територій слід очікувати у майбутньому

1

Захворювання шлунково–кишкового тракту

2

Новоутворення злоякісні *

3

Серцево–судинні захворювання

4

ЛОР – захворювання

5

Очні хвороби

61

У регулювальника М. заводу по ремонту радіолокаційного обладнання (стаж роботи 5 років) встановлена катаракта. При обстеженні умов праці встановлена висока інтенсивність випромінювання від декількох радіолокаційних станцій (РЛС) в діапазоні 300 МГц-300 ГГц. Поверхнева щільність потоку енергії досягала 140 мкВт/см2. Вкажіть місце знаходження робочого місця регулювальника (відповідно до зон випромінювання електромагнітної енергії)

1

хвильова зона *

2

зона індукції

3

проміжна (квазістатична) зона

4

границя між зоною індукції та проміжною (квазістатичною) зоною

5

границя між проміжною (квазістатичною) зоною та хвильовою зона

62

У машинобудуванні високий рівень шуму спостерігається при обробці металів різанням. Інтенсивний шум виникає під час обробки, очистки лиття, роботи токарно-револьверних, фрезерувальних верстатів. Рівень шуму перевищує ГДР на 10-20 дБА. Через 4-5 років у працюючих починає реєструватись збільшення порогу слухової чутливості на високих частотах. Назвіть причини виникнення ранньої патології під впливом шуму на високих частотах (2000-4000 Гц):

1

в результаті нервово-рефлекторних порушень

2

в результаті нейрогуморальних порушень

3

в результаті впливу великих рівнів звуку

4

в результаті анатомічних особливостей будови кортієвого органу *

5

в результаті тривалої дії.

63

Вміст пилу в повітрі робочої зони при буравленні шпари в гранітному кар'єрі перевищує ПДК у 6-10 разів. Бурильник N (стаж роботи 10 років) скаржиться на задишку при навантаженні, біль і почуття стиснення груди, кашель; рентгенологічно - посилення дифузійного процесу в паренхімі легень. Зазначені ознаки характерні для пилу, що має дію:

1

Фіброгенну *

2

Алергенну

3

Подразливу

4

Гостро направлену

5

Канцерогенну

64

Робітниця, 38 років працює на висушуванні льону. Звернулася в поліклініку зі скаргами на утруднений подих, почуття стиснення в груди і приступоподібний кашель. Ці симптоми виникають у перший день робочого тижня. В інші дні симптоми зменшуються. Розвиток якого захворювання органів дихання можливо?

1

Біссініоз *

2

Силікоз

3

Алергійний рінофарингіт

4

Бронхіальна астма

5

Бронхіт з астматичним компонентом

65

Дати гігієнічну оцінку пилу виробничого приміщення, якщо при протягуванні через фільтр АФА-В-18 протягом 10-ти хвилин із швидкістю 35 л/хв. повітря концентрація пилу складає 4,8 мг/м3. При якісному аналізі установлено, що пил на 50% складається з вільного діоксиду кремнію, розмір пилу на 75 % складає пил 0,8-2 мкм.

1

Фіброгенний *

2

Нейтральний

3

Алергічний

4

Радіоактивний

5

Мікробний

66

Систематична робота в умовах дії пилу може призвести до виникнення у працюючих пневмоконіозів. Однак цього можна уникнути, якщо застосувати необхідні оздоровчі заходи. Ефективною профілактикою пневмоконіозів є:

1

зниження вмісту пилу в зоні дихання працюючого до рівня і нижче ГДК *

2

використання загальнозміцнюючих засобів

3

превентивне лікування органів дихання

4

механізація фізичної праці

5

скорочення тривалості робочого дня до 6 годин

67

Які професійні захворювання обумовлені дією виробничих аерозолів?

1

Пневмоконіози і хронічні бронхіти *

2

Хронічний бронхіт

3

ріноларінгофарингіт

4

пневмонія

5

пневмоконіози

68

Робітниця птахофабрики має виробничий стаж за фахом 18 років. Виникненню якої патології можуть сприяти умови праці, що характеризується високим вмістом пилу органічного походження?

1

екзогенний алергічний альвеоліт *

2

сілікоз

3

антракоз

4

мезотеліома плеври

5

токсокароз

69

В термічному цеху машинобудівного заводу надлишки тепла складають 81 ккал/м3 год. Т повітря коливається від 25°С до 30° С, N - 18-20 °C, теплове випромінювання - до 1800 ккал/м2 год, відносна вологість - 40-60 %, N - 40-60 %, швидкість руху повітря-0,5-0,7 м/с, N - 0,2 м/с. Вплив якого з вказаних факторів може призвести до захворювання очей типу катаракти?

1

Теплове випромінювання. *

2

Конвекційне тепло.

3

Температура повітря.

4

Відносна вологість повітря.

5

Швидкість руху повітря.

70

Робітники рибних промислів підлягають впливу низьких температур оточуючого повітря від –5°С до –15°С. Захворювання яких органів і систем найбільш часто зустрічаються у робітників цих виробництв?

1

Серцево-судинної.

2

Дихальної системи. *

3

Крові.

4

Печінки.

5

Шлунково-кишкового тракту.

71

Чоловік під час роботи в гарячому цеху раптово втратив свідомість. При його обстеженні виявлено: температура тіла - 40,6 °С, шкіра суха і гаряча, пульс і дихання прискорені. Цеховим ординатором встановлено діагноз: теплове ураження, важка форма. В результаті порушення якого механізму тепловіддачі виникає тепловий ударі

1

Конвекція, кондукція, проведення та випаровування води *

2

Конвекція та кондукція

3

Випаровування води

4

Проведення та кондукція

5

Конвекція

72

При проведенні збирання зернових у липні місяці температура зовнішнього повітря склала 31 °С; у кабіні машиніста комбайна температура - 35 °С, швидкість руху повітря - 0,2 м/с, відносна вологість повітря - 55 %, температура стінок і стелі - 45 °С. Нормалізувати мікроклімат у кабіні можливо шляхом

1

Збільшення вологості повітря

2

Охолодження повітря

3

Зниження вологості повітря

4

Збільшення швидкості руху повітря.

5

Теплоізоляція стін і стелі *

73

Робітник, що працює з лазером (λ= 0,63-1,5 мкм), піддається несприятливій дії на шкіру дифузно відбитого випромінювання і знаходиться на відстані 10 см від дифузно відбитої поверхні. До якого класу за ступенем небезпеки відноситься даний лазерний генератор?

1

IV *

2

I

3

II

4

III

5

V

74

Медична сестра кабінету променевої терапії фізіотерапевтичного відділення звернулась зі скаргами на втому, головний біль, гіпергідроз та біль у серці при виконанні своїх професійних обов’язків. Стаж роботи 8 років, вік - 29 років. Було встановлено, що 8 апаратів УВЧ-300 розташовані в кабінетах, які розділені ширмами з бавовняних тканин. Вплив ЕМ-випромінювань відбувається під час процедур протягом 6 годин. Напруженість ЕМП на робочому місці медсестри перевищує ГДР. Назвіть найбільш значущі у даному випадку профілактичні заходи:

1

технічні заходи (використання ширм з бавовняних тканин з металевими волокнами). *

2

планувально-архітектурні

3

своєчасний планово-попереджувальний ремонт апаратів

4

заходи індивідуального захисту

5

заходи медичної профілактики (попередні та періодичні медичні огляди)

75

В механічному цеху токар біля карусельного верстату піддається дії високих рівнів шуму. Через 6-8 років роботи за професією у нього може розвинутись сенсоневральна приглухуватість. Назвіть найбільш значущі профілактичні заходи:

1

заходи технологічного характеру *

2

планувальні заходи

3

заходи технічного характеру

4

заходи індивідуального захисту

5

заходи медичної профілактики

76

Водії транспорту та оператори транспортних машин і агрегатів піддаються дії низькочастотної транспортної вібрації. Через 5-8 років роботи за професією у них можуть реєструватися такі хвороби: радикуліти та ішіалгії, функціональні порушення вестибулярного аналізатора, а також раннє виникнення вираженої втоми. Назвіть найбільш значущі профілактичні заходи:

1

зменшення інтенсивності вібрації безпосередньо в джерелі (за рахунок конструктивних удосконалень)

2

засоби зовнішнього віброзахисту

3

своєчасний планово-попереджувальний ремонт обладнання і механізмів

4

раціональний режим праці і відпочинку *

5

усунення безпосереднього контакту з вібруючим обладнанням, машинами

77

У машинобудуванні високий рівень шуму спостерігається при обробці металів різанням. Інтенсивний шум виникає під час обробки, очистки лиття, роботи токарно-револьверних, фрезерувальних верстатів. Рівень шуму перевищує ГДР на 10-20 дБА. Через 4-5 років у працюючих починає реєструватись збільшення порогу слухової чутливості на високих частотах. Назвіть причини виникнення ранньої патології під впливом шуму на високих частотах (2000-4000 Гц):

1

в результаті нервово-рефлекторних порушень

2

в результаті нейрогуморальних порушень

3

в результаті впливу великих рівнів звуку

4

в результаті анатомічних особливостей будови кортієвого органу *

5

в результаті тривалої дії.

78

На практичному занятті студент визначав інтенсивність інфрачервоного випромінювання таким приладом:

1

Уфіметром.

2

Радіометром

3

Люксметром

4

Актинометром *

5

Анемометром

79

На державних іспитах студент відповів екзаменатору, що рівень шуму нормується у ватах. Вірною відповіддю є:

1

У ватах

2

У джоулях

3

У герцах

4

В ергах.

5

У децибелах *

80

По характеру змін загальної інтенсивності протягом часу для людини найбільш шкідливий шум:

1

Імпульсний *

2

Суцільний

3

Стабільний

4

Тональний

5

Широкополосний

81

Який прилад використовується для визначення радіоактивності?

1

апарат Кротова

2

Лічильник Ебера

3

Прилад Міщука

4

Лічильник Гейгера *

5

Прилад Ебера

82

До органів санітарно-епідемічної служби звернувся громадянин Д. , який працює на об’єкті з радіаційно-ядерною технологію, з проханням роз’яснити принцип розрахунку ліміту дози для осіб категорії А. Завідуючий радіологічним відділенням відповів, що ліміт дози розраховується за сумою ефективних доз опромінення від усіх індустріальних джерел випромінювання. До цієї суми не включають (вкажіть найбільш правильний варіант):

1

Дозу, яку одержують при медичному обстеженні або лікуванні

2

Дозу опромінення від природних джерел випромінювання

3

Дозу, що пов’язана з аварійним опроміненням населення

4

Всі перераховані дози *

5

Дозу опромінення від техногенно-підсиленних джерел природного походження.

83

Студенти Б.і М. медико-профілактичного факультету отримали завдання - дати фізіолого-гігієнічну оцінку шуму турбокомпресорного цеху, а саме: дослідити рівні шуму (студент Б.) і вплив шуму на організм (студент М.). З яким приладом буде працювати студент М.?

1

Актинометром.

2

Аудіотестером. *

3

Радіометром.

4

Шумовіброміром.

5

Аналізатором спектру шуму.

84

В інструментальному цеху проводиться поверхневе заточення з використанням струмів високої частоти. Умови праці характеризуються перевищенням граничних рівнів по шуму, ЕМП, вмісту пилу (залізо, молібден, двоокис кремнію), зоровій напрузі. При обстеженні інструментальника діагностовано неврастенію, порушення ендокринної регуляції. Етіологичним фактором є:

1

ЕМП *

2

Шум

3

Залізовмісний пил

4

Молібденвмісний пил

5

Двоокис кремнію

85

В результаті аварії на АЕС, яка супроводжувалась викидом радіаційного палива в атмосферу відбулося забруднення великої території радіонуклідами, що призвело до підвищення фону іонізуючого випромінювання, збільшення яких захворювань у населення цих територій слід очікувати у майбутньому

1

Захворювання шлунково–кишкового тракту

2

Новоутворення злоякісні *

3

Серцево–судинні захворювання

4

ЛОР – захворювання

5

Очні хвороби

86

Робітник заводу по виробництву фарб скаржиться на неприємний смак в роті, переймоподібні болі в животі, закрепи, які не знімаються послаблюючими засобами. Об’єктивно: Шкіра обличчя блідо-сіруватого кольору, слизова оболонка щік сіро-голубого забарвлення, по краю ясен біля передніх зубів – червоно-сіра смужка. При лабораторному дослідженні виявлено: в крові анемію, ретикулоцитоз, базофільну зернистість еритроцитів, підвищений вміст білірубіну; в сечі – підвищений вміст порфірину. Яке захворювання у робітника?

1

Хронічне отруєння ртуттю

2

Хронічне отруєння бензолом

3

Хронічне отруєння свинцем. *

4

Хронічне отруєння марганцем

5

Хронічне отруєння чотирихлористим вуглецем

87

Сім’я пенсіонерів Л., яка була евакуйована після аварії на ЧАЕС, вирішила повернутися для постійного проживання до села К. , яке знаходиться в зоні безумовного (обов’язкового) відселення. Які рекомендації є найбільш правильними в даному випадку:

1

Заборонене проживання більше 1 року

2

Постійне проживання категорично заборонено *

3

Заборонено проживання більше 3 років

4

Заборонено проживання більше 5 років

5

Заборонено проживання без прийняття додаткових профілактичних заходів

88

Вкажіть ліміт ефективної дози за рік для категорії Б відповідно до норм радіаційної безпеки (НРБ–97)

1

40 мЗв/рік (4 бер/рік)

2

2 мЗв/рік (0,2 бер/рік) *

3

10 мЗв/рік (1 бер/рік)

4

20 мЗв/рік (2 бер/рік)

5

5 мЗв/рік (0,5 бер/рік)

89

Працівник заводу скаржиться на безсоння, роздратованість, підвищену збудливість, підвищену пітливість, кровоточивість ясен. Об’єктивно: Неритмічний та асиметричний тремор пальців витягнутих рук, підвищена збудливість вегетативної нервової системи, червоний дермографізм, гігнгівіт, стоматит, ціанотична смуга вздовж країв ясен. При дослідженні крові виявлено лімфоцитоз і моноцитоз. Яке захворювання можливе?

1

Хронічне отруєння свинцем

2

Хронічне отруєння бензолом

3

Хронічне отруєння марганцем

4

Хронічне отруєння ртуттю *

5

Хронічне отруєння чотирихлористим вуглецем

90

До лікаря звернувся громадянин П., 1942 р.н. із скаргами на болі в нижній щелепі. Об'єктивно: хворий зниженого харчування, шкірні покрови бліді, гарячі на дотик, неприємний запах із рота, ясна кровоточать. На рентгенограмі щелепи - явища остеопорозу. Хворий більше 29 років працював на хімічному підприємстві. Яке захворювання ймовірне?

1

отруєння перхлоратом калію

2

хронічне отруєння фосфором *

3

отруєння метілртуттю

4

флюороз

5

хронічний остеомієліт нижньої щелепи

91

Який з радіопротекторів доцільно використовувати для профілактики накопичення І-131 у щитовидній залозі?

1

Тіомочевина

2

Цистамін

3

Валін

4

Лейцін

5

Йодід калію *

92

Хворий С., 48 років, брав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Тепер знаходиться на стаціонарному лікуванні в ГКБ № 12 м. Одеси. Діагноз: прогресуюча вегетативна недостатність. До якої групи можна віднести це захворювання?

1

Соматичні ефекти

2

Сома то-стохастичні ефекти *

3

Генетичні

4

Гормезис

5

Гетерозис

93

При проведенні періодичного медогляду слюсаря-складальника (працює на пайці деталей припаюванням) скарг на стан здоров'я не було. При поглибленому дослідженні виявлено ознаки астено-вегетативного синдрому, у крові - еритроцити з базофільною зернистістю і дещо підвищена кількість ретикулоцитів, у сечі - підвищений уміст дельта-амінолевулінової кислоти. Комплекс симптомів свідчить про початкову стадію хронічної інтоксикації:

1

Марганцем.

2

Ртуттю.

3

Оловом.

4

Свинцем. *

5

Етанолом.

94

Виконання ремонтних робіт у закритому автомобільному боксі проводилося при працюючому двигуні. Через 30-40 хв. у слюсарів-ремонтників з'явився сильний головний біль в області скронь, шум у вухах, нудота, блювота. Ці ознаки характерні для гострого отруєння:

1

Парами бензину

2

Тетраетілсвинцем

3

Оксидом азоту

4

Масляним аерозолем

5

Оксидом вуглецю *

95

До органів санітарно-епідемічної служби звернувся громадянин Д. , який працює на об’єкті з радіаційно-ядерною технологію, з проханням роз’яснити принцип розрахунку ліміту дози для осіб категорії А. Завідуючий радіологічним відділенням відповів, що ліміт дози розраховується за сумою ефективних доз опромінення від усіх індустріальних джерел випромінювання. До цієї суми не включають (вкажіть найбільш правильний варіант):

1

Дозу, яку одержують при медичному обстеженні або лікуванні

2

Дозу опромінення від природних джерел випромінювання

3

Дозу, що пов’язана з аварійним опроміненням населення

4

Всі перераховані дози *

5

Дозу опромінення від техногенно-підсиленних джерел природного походження

96

У робітника 39 років, акумуляторщика з'явилися раптові скарги на слабість, втрату апетиту, переймоподібні болі в животі без чіткої локалізації, нудоту. Об'єктивно: шкірні покриви сірого кольору, на яснах сірувато-лілова смужка, живіт м'який різко хворобливий. У крові - еритроцити з базофільною зернистістю, анемія. У минулому переніс виразкову хворобу шлунка. Случаються запої 3-4 дня. Який найбільш ймовірний попередній діагноз?

1

Гострий апендицит

2

Сатурнізм *

3

Перфорація виразки шлунка

4

Гострий холецистит

5

Хронічний алкоголізм

97

Працівник заводу скаржиться на безсоння, роздратованість, підвищену збудливість, підвищену пітливість, кровоточивість ясен. Об'єктивно: неритмічний та асиметричний тремор пальців витягнутих рук, підвищена збудливість вегетативної нервової системи, червоний дермографізм, гігнгівіт, стоматит, ціанотична смуга вздовж країв ясний. При дослідженні крові виявлено лімфоцитоз і моноцитоз. Яку захворювання можливе в робітника?

1

Хронічне отруєння свинцем *

2

Хронічне отруєння ртуттю

3

Хронічне отруєння бензолом

4

Хронічне отруєння марганцем

5

Хронічне отруєння чотирихлористим вуглецем

98

В результаті аварії на АЕС, яка супроводжувалась викидом радіаційного палива в атмосферу відбулося забруднення великої території радіонуклідами, що призвело до підвищення фону іонізуючого випромінювання, збільшення яких захворювань у населення цих територій слід очікувати у майбутньому

1

Захворювання шлунково–кишкового тракту

2

Новоутворення злоякісні *

3

Серцево–судинні захворювання

4

ЛОР – захворювання

5

Очні хвороби

99

Отруєння монооксидом вуглецю найчастіше виникають при аваріях у системах вентиляції металургійних підприємствах, котелень, шахтах, при пожежах і складають 80,7 % загальної чисельності отруєнь токсичними газами. Які засоби захисту необхідно використовувати при роботі в приміщеннях з високою концентрацією чадного газу?

1

Фільтруючий протигаз ГП-5М

2

Фільтруючий протигаз ПДФ-Ш

3

Ізолюючий протигаз ИП-46 *

4

Фільтруючий протигаз ПДФ-Д

5

Респіратор Р-2

100

Серед мешканців присадибних ділянок с. Іванівка, які прилягають до полючи агрофірми "Дружба", через 1 тиждень після зрошування його пестицидами (гексахлораном) з'явилися симптоми отруєння пестицидами. У результаті лабораторних досліджень уміст гексахлорану в ґрунті сусідніх з полем приватних садиб перевищував ГДК у 2 рази, у повітрі - у 10 разів, у воді криниць (водопостачання населеного пункту є децентралізованим)- у 2 рази. Назвіть вид впливу пестицидів на організм людей, що має місце.

1

Ізольований

2

Поєднаний

3

Комбінований

4

Комплексний *

5

Сочетаний

101

Вкажіть ліміт ефективної дози за рік для категорії А (особи, які постійно або тимчасово працюють безпосередньо з джерелами іонізуючих випромінювань) відповідно до норм радіаційної безпеки (НРБ–97)

1

40 мЗв/рік (4 бер/рік)

2

2 мЗв/рік (0,2 бер/рік)

3

10 мЗв/рік (1 бер/рік)

4

20 мЗв/рік (2 бер/рік) *

5

5 мЗв/рік (0,5 бер/рік)

102

Робітник заводу скаржиться на безсоння, роздратованість, підвищену збудливість, підвищену пітливість, кровоточивість ясен. Об’єктивно: Неритмічний та асиметричний тремор пальців витягнутих рук, підвищена збудливість вегетативної нервової системи, спотворення очно-серцевого рефлексу, червоний дермографізм, гігнгівіт, стоматит, ціанотична смуга вздовж країв ясен. При дослідженні крові виявлено лімфоцитоз і моноцитоз. Яке захворювання можливе у робітника?

1

Хронічне отруєння свинцем

2

Хронічне отруєння бензолом

3

Хронічне отруєння марганцем

4

Хронічне отруєння чотирихлористим вуглецем

5

Хронічне отруєння ртуттю *

103

Вкажіть ліміт ефективної дози за рік для категорії В відповідно до норм радіаційної безпеки (НРБ–97)

1

40 мЗв/рік (4 бер/рік)

2

2 мЗв/рік (0,2 бер/рік)

3

1 мЗв/рік (1 бер/рік) *

4

20 мЗв/рік (2 бер/рік)

5

5 мЗв/рік (0,5 бер/рік)

104

До цехового ординатора звернувся чоловік 60 років, що працює в котельній із скаргами на головний біль, послаблення. Об’єктивно – в крові: карбоксигемоглобін. Отруєння якою речовиною викликає утворення в крові карбоксигемоглобіну?

1

Марганцем

2

Свинцем

3

Оксидом вуглецю. *

4

Ртуттю.

5

Хлором

105

На державних іспитах студент сказав екзаменатору, що найбільшим проникаючим в організм людини є альфа іонізуюче випромінювання. Вірна відповідь:

1

Протонне

2

Нейтронне

3

Гамма- *

4

Бета-

5

Альфа-

106

При визначенні показників токсикометрії для аміаку в експерименті на білих крисах було встановлено, що середньосмертельна концентрація (СL50) його дорівнює 4500 мг/м3, поріг гострої дії (Lіmас) - 430 мг/м3, поріг хронічної дії (Lіmcp - 60 мг/м3, коефіцієнт можливості інгаляційного отруєння (КМІО) – 25, ГДК для аміаку - 20 мг/м3. Який із названих показників характеризує потенційну небезпечність речовини?

1

КМІО *

2

СL50

3

Lіmас

4

Lіmcp

5

ГДК

107

Укажіть ступінь чутливості різних тканин органів людини до іонізуючого випромінювання у порядку зменшення їхньої чутливості

1

Лімфоїдна тканина, лімфатичні вузли, селезінка, вилочкова залоза, кістковий мозок, полові клітки

2

М’язи, колагенові волокна, хрящі, шкіра.

3

Полові клітки, кістковий мозок, м’язи, головний мозок, селезінка.

4

Хрусталік, печінка, нирки, підшлункова залоза, червоний кістковий мозок.

5

Кістковий мозок, селезінка, полові клітки, м’язи *

108

Працівник заводу по виробництву фарб скаржиться на неприємний смак у роті, переймоподібні болі в животі, закріпи, які не знімаються послаблюючими засобами. Об’єктивно: Шкіра обличчя блідо-сіруватого кольору, по краї ясний біля передніх зубів - червоно-сіра смужка. При лабораторному дослідженні виявлено: у крові анемію, ретікулоцитоз, базофільну зернистість еритроцитів, підвищений вміст білірубіну; у сечі - підвищений вміст порфірину. Яку захворювання в робітника?

1

Хронічне отруєння свинцем. *

2

Хронічне отруєння ртуттю

3

Хронічне отруєння бензолом

4

Хронічне отруєння марганцем

5

Хронічне отруєння чотирихлористим вуглецем

109

До лікаря звернувся громадянин П., 1942 р.н. із скаргами на болі в нижній щелепі. Об'єктивно: хворий зниженого харчування, шкірні покрови бліді, гарячі на дотик, неприємний запах із рота, ясна кровоточать. На рентгенограмі щелепи - явища остеопорозу. Хворий більше 29 років працював на хімічному підприємстві. Яку захворювання ймовірне?

1

отруєння перхлоратом калію

2

отруєння метілртуттю

3

хронічне отруєння фосфором *

4

флюороз

5

хронічний остеомієліт нижньої щелепи

110

Який прилад використовується для визначення радіоактивності?

1

апарат Кротова

2

Лічильник Ебера

3

Прилад Міщука

4

Лічильник Гейгера *

5

Прилад Ебера

111

Робітник С., 40 років, звернувся в поліклініку зі скаргами на швидку втомлюваність, епізодичні болі в животі, порушення сну. Півтори роки працює на приватному підприємстві "Автосервіс" у цеху зарядки акумуляторів та вулканізації шин. Об'єктивно: тони серця приглушені, АТ - 140/70 мм.рт.ст., пульс 84 уд./хв., дихання везикулярне. Аналіз крові: Нв - 120 г/л., еритроцити - 4,0 х 1012/л, 35 промілів еритроцитів з базофільною зернистістю, загальна кількість ретикулоцитів 2 промілі. Аналіз сечі: питома ваги - 1,018 г/см3, лейкоцити - 5 у полі зору, креатинін сечі - 300 мкг/м. Визначіть професійну патологію та вкажіть, які лабораторні дослідження підтверджують її наявність.

1

Хронічна ртутна інтоксикація (меркуріалізм); креатинін сечі.

2

Карбокситоксикоз; рівень гемоглобіну в крові.

3

Цинкова інтоксикація; загальна кількість ретикулоцитів.

4

Хронічна свинцева інтоксикація (сатурнізм), скарги хворого.

5

Хронічна свинцева інтоксикація (сатурнізм); базофільна зернистість еритроцитів та креатинін сечі. *

112

При проведенні електрозварювальних робіт в атмосферу цеху виділяються аерозолі, що містять окисли заліза, марганцю, вуглецю, хрому, кремнію. У зварників діагностуються поразки нервової системи (хронічні інтоксикації). Який із приведених аерозолів може бути причиною хронічної інтоксикації ?

1

Окисли марганцю *

2

Окисли заліза

3

Окисли хрому

4

Окисли вуглецю

5

Окисли кремнію

113

Жінка 53 років, робітниця сільськогосподарського підприємства, що займається вирощуванням тютюну на ґрунтах збагачених літієм, проробила в ньому 30 років, звернулася зі скаргами: загальна слабість , сонливість, болі при ковтанні, кашель, втрату апетиту, підвищення м'язової збудливості, болючої і дотикальної чутливості шкіри. Яка найбільш ймовірна інтоксикація ?

1

Гостра інтоксикація літієм

2

Хронічна інтоксикація літієм *

3

Хронічна інтоксикація тютюном

4

Тиреотоксикоз

5

Ендемічна подагра

104

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]