Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готовий діплом магістра.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.91 Mб
Скачать

3 Технологічний процес виготовлення євровікон

3.1 Виготовлення євровікна

3.1.1 Сушіння деревини

Перед тим, як приступити до виробництва дерев'яних вікон, деревина яка надійшла на виробництво проходить обов'язкову сушку. Сушка дозволяє звести до мінімуму внутрішні напруження і виключити розтріскування деревини в процесі її обробки. Процесом сушіння керує комп'ютер за заданою програмою для кожної породи деревини. Для виготовлення вікон чи дверей, аж до меблів, без сумніву можна застосовувати деревину, висушену технічним способом - через сушильні камери. Техніка сушильних камер має сьогодні високий рівень і дозволяє отримувати деревину без тріщин, змін кольору і поводок.

Загалом, сьогодні застосовують виключно швидко технічно просушену

деревину, оскільки це має свої переваги:

  • короткий час сушіння;

  • регулювання вологи із врахуванням подальшої переробки і призначення деревини;

  • можливість вимірювання вологи у великій кількості в штабелі для забезпечення рівномірного сушіння з різницею у волозі не більше 2%;

  • боротьба зі шкідниками деревини;

  • покращення механічних і технічних особливостей (твердість, відсутність тріщин) за відносно короткий час сушіння;

У сучасних сушарках процес майже завжди повністю автоматизований,

вбудований комп’ютер бере на себе усі можливі процеси управління і слідкує за якістю сушіння.

Слід звернути увагу на те, що технічно висушена деревина не повинна мати тріщін, поводок і змін кольору, причиною чого може бути технологічно неправильно прискорене сушіння. Після того, як деревина досягла вологості 10% її переміщують в закрите приміщення,

в якому вона лежить якийсь час для досягнення балансу вологості.

Тільки після цього пиломатеріали будуть готові до подальшої обробки.

3.1.2 Розпилювання деревини на ламелі

Після завершення процесів етапів сушіння, деревина (дошка) розпускається на ламелі заданих розмірів.

3.1.3 Стружка ламелей

Отримані ламелі стругають і обрізають на відрізки певної довжини для зручності подальшої обробки.

3.1.4 Усунення недоліків

На наступному етапі ми виробляємо усунення природних недоліків деревини - сучків, смоляних кишень і т.і. Процес обробляння пиломатеріалів передбачає торцювання заготовок із функцією оптимізації - виявлення та вирізання вад деревини, дефектів обробки деревини. До вад деревини відносять сучки здорові зрощені, без виходу на крайку, діаметром до 5 мм та до 10мм; сучки частково зрощені і випадаючі; тріщини пластові і крайкові, в тому числі ті, що виходять на торець; смоляні кишеньки, синява; червоточина; гнилизна; чужорідні включення (проволока, цвяхи, металеві осколки).

3.1.5 Нарізування шипів

Для виробництва тришарового бруса нам необхідні ідеальні ламелі. Отже, отримані після оптимізації бруски необхідно зростити вже в ідеальну ламель. Для цього ми виробляємо нарізку шипів з обох сторін брусків.

3.1.6 Зрощування

Далі, бруски, на автоматичної лінії поєднуються і склеюються, а отримані ламелі додатково стругати. На цьому, етап отримання ідеальних ламелей закінчується.

3.1.7 Склейка ламелей в тришаровий брус

Після того, як ми отримали ідеальної якості ламелі їх необхідно склеїти в тришаровий брус. Для цього на них наноситься клей, вони поміщаються в спеціальний прес, де під великим тиском, протягом декількох десятків годин відбувається склеювання ламелей в тришаровий брус.

Для виготовлення клеєного віконного бруса можна рекомендувати водостійкі синтетичні клеї на вініл-ацетатній основі, так як виготовленні з брусу віконні блоки експлуатуються в умовах підвищеної вологості і впливу атмосферних опадів. Склеювання повинно проводиться не пізніше, ніж через 24 години після стругання. Для хвойних порід деревини, що мають у своєму складі велику кількість смолистих речовин, зазначений проміжок часу повинен бути як можна менше. Якщо стругані заготовки лежать перед склеюванням 2 – 3 дні, тоді на поверхню виходять смолисті речовини, які погіршують якість склеювання.