Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готовий діплом магістра.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.91 Mб
Скачать

1.2 Тришаровий клеєний брус

Рисунок.1.2 - Тришаровий клеєний брус.

Основним матеріалом для виготовлення дерев'яних вікон, дверей та фасадних систем є тришаровий клеєний брус (рис.1.2). Використання цього пиломатеріалу дозволило випускати якісно інші дерев'яні вироби, які значно перевершують за всіма параметрами аналогічні конструкції з однорідного масиву дерева і тим більше з відходів деревної промисловості (ДВП, ДСП OSB і т.п.)

Деревина - дуже цінний будівельний матеріал, що отримав свою популярність за високу механічну міцність, теплозберігаючі властивості та декоративні якості, але, на жаль, має один порок - схильність різного роду деформацій, викликаними внутрішніми напруженнями або зовнішніми факторами. Звичайний брус може в процесі своєї експлуатації піддаватися різним деформацій (крутінню, вигину) через структури волокон деревини. У клеєного бруса, використовуваному для виробництва дерев'яних вікон, ці недоліки виключені. Такий брус виходить методом склеювання трьох ламелей таким чином, щоб волокна кожної ламелі мали різну спрямованість (наприклад, поздовжньо-поперечного-поздовжнє). Що дає така технологія? По перше, брус, отриманий з 3 ламелей, вже практично не має внутрішніх напружень. По друге, вплив оточуючих факторів, таких як різкі перепади температури і вологості не мають такого впливу на клеєний брус, як на звичайні пиломатеріали. Іншими словами, дерев'яний клеєний брус не «веде», не «крутить» і не «коробить».

За відповідність усім необхідним європейським санітарним і технічним нормативом, клеєний брус іноді називають «євробрусом».

Рисунок. – 1.3 Приклади схем склеювання.

Заготовки та деталі в залежності від застосованої схеми склеювання можуть бути склеєними:

  • по товщині (висоті) перетину  Т;

  • по ширині перетину Ш;

  • по довжині на зубчастий шип З;

За складною комбінованою схемою (наприклад, склеєні з трьох шарів рейок по висоті перетину, при цьому середній шар склеєний по довжині на зубчастий шип) К. Залежно від прийнятої схеми склеювання заготовки і деталі можуть бути склеєні по довжині, ширині і товщині (рис 1.3). Склеювання деревини по довжині повинно виконуватися на зубчастий шип довжиною не більше 11 мм з урахуванням вимог ГОСТ 19414, довжину заготовок для зрощування рейок внутрішніх шарів не обмежують. Довжину заготовок для зрощування рейок зовнішніх шарів встановлюють у договорі на поставку, але не менше 180 мм.

При склеюванні брусків заготовок і деталей по ширині (товщині) рекомендується виклеюють брус з двох, трьох і більше рейок радіального розпилу, які можуть бути зрощені на зубчастий шип.

При склеюванні щитових заготовок застосовують рейки радіального або тангенціально-го розпилу. У разі склеювання рейок тангенціального розпилу ширина рейки не повинна перевищувати його товщину більш ніж у два рази (крім варіанту склеювання дверних фільонок, перед-призначених під прозоре покриття).

Вимоги до використовуваних для склеювання рейок (кут нахилу річних шарів, відстань між річними шарами та ін.) Встановлюють у конструкторській документації, а також в договорі на поставку. При використанні для виготовлення віконних блоків деревини хвойних порід з відстанню між річними шарами для сосни, ялини та ялиці - не більше 1,5 мм, для модрини - не більше 2,0 мм до позначення групи якості додають букву «К» (конструкційна ), наприклад, «1-К» (відстань між річними шарами визначають згідно з НД або умовами договору на поставку).

Клейове з'єднання повинно бути міцним і щільним. Зазори в клеєних з'єднань не допускаються.

Міцність клейових з'єднань повинна бути не менше:

на сколювання деревини вздовж волокон при склеюванні

по товщині і ширині…………………………………………………4,0 МПа;

на вигин при склеюванні за довжиною на зубчастий шип ………26,0 МПа.

Клейові з'єднання заготовок і деталей, призначених для експлуатації в зовнішніх умовах, повинні бути водостійкими (не нижче групи «середня Б» приведені по ГОСТ 17005).

Клейові з'єднання заготовок і деталей, призначених для експлуатації у внутрішніх умовах, повинні відповідати вимогам, що пред'являються до групи «середня А» приведені по ГОСТ 17005. Довговічність (стійкість до експлуатаційним впливам) клейових з'єднань-ний брускових заготовок і деталей віконних і дверних блоків встановлюють у нормативній документації на конкретні типи цих виробів.