Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готовий діплом магістра.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.91 Mб
Скачать

3.2 Фурнітура для євровікна

Міцна фурнітура - одна з вимог, що пред'являються до надійного вікна. Яким хорошим би не був профіль і багатокамерним склопакет, з неякісною фурнітурою вікно довго не прослужить - стулки провиснуть, поворотні механізми перестануть працювати.

По суті, фурнітура для дерев'яних вікон використовується така ж, як і для профілів інших типів. Відмінність тільки у віконних петлях, які виготовляються спеціально з урахуванням маси дерева і особливостей кріплення.

Класифікація віконної фурнітури

  • За способом відкриття:

  • поворотно-вертикальний підвіс;

  • поворотно-горизонтальний підвіс;

  • поворотно-відкидний механізм.

  • У напрямку відкриття стулок (вліво, вправо, знизу вгору, зверху вниз).

  • За вагою стулок.

  • За матеріалом виготовлення (метал, пластик, дерево, комбіновані матеріали).

Види комплектуючих дерев'яного вікна

 

Рисунок 3.2 - Комплектація вікна

Комплектація вікна залежить від його виду(рис.3.2) . Існують і глухі вікна, які не вимагають ніяких додаткових елементів, але такі конструкції встановлюються, переважно, тільки на внутрішній отвір між балконом і кімнатою. Віконна фурнітура створюється виробником за модульним принципом конструкція збирається з обов'язкових елементів в модуль, який виконує основні функції.

Але такі модулі універсальні, і при бажанні замовника комплектацію завжди можна доповнити елементами підвищеного комфорту, які суттєво розширять функціонал вікна.

Рисунок 3.3 –Основна фурнітура

Отже, до основної фурнітури відносяться:

• Механічний привід - головний елемент, на який монтується віконна ручка. Ручка діє як своєрідний важіль, рух якого «керує» іншими деталями, замикаючими / відкривають вікно (рис 3.3);

• Верхня петлева група - кріплення стулки у верхній точці рами і з'єднання рамної частини з кронштейном для відкривання вікна;

• Нижня петлева група - кріплення стулки на нижній точці рами, використовується як додаткова опора при поворотному / похилому режимі;

• Група механізмів, що дозволяють вікну здійснювати рух через кут - чотири тонкі пластини, укладені в «доріжку» з загнутими бортами, що працюють спільно з механічним приводом. Залежно від якості металу і гнучкості пластин залежить легкість ходу віконної стулки при відкритті / закритті;

• Зачепи - запірні планки, що забезпечують регулювання / піджаття ущільнювача і рами по периметру в декількох точках.

До додаткових елементів належать:

• дитячі замки - блокувальники повороту, що виключають розорювання вікна, ручки з ключем;

• обмежувачі повороту і стопори, що фіксують стулки в будь-якому відкритому положенні (діапазон 60-150 градусів), не дозволяючи мимовільно захлопнутися або вдаритися об укіс;

• ножичний кронштейн - відкриває вікно у відповідності з кутом повороту ручки в бічній або верхній точці рами (встановлюється на поворотно-відкидних і поворотних конструкціях) рис. 3.4;

• протизломний захист;

• щілинний провітрювач;

• регулюючий механізм - пристрій, що дозволяє підводити стулку, що знімає частину навантаження з петель, попереджає провисання і збільшує експлуатаційний термін роботи решті фурнітури.

Рисунок 3.4 Ножничний кронштейн

Для мансардних, арочних, трапецієподібних та інших вікон нестандартної конфігурації передбачена спеціальна фурнітура.

Особливості фурнітури для дерев'яних вікон і виробники зі світовим ім'ям.

Дерево, на відміну від пластику, має більш масивний вага, та й статус «елітного вікна» зобов'язує. Тому на якості комплектуючих для дерев'яних профілів економити не варто.

Зате при правильно підібраній фурнітурі, ніяких проблем з кріпленнями не виникне - дерево відмінно утримує будь-які елементи кріплення.

Головне, на що слід звернути увагу - відповідність ваги виробу типом використовуваних петель. В асортименті виробників є віконні петлі, розраховані на 50, 80, 100, 130 кг і вище.

При розрахунку ваги стулки враховується не тільки вага самого профілю, а й маса склопакета і всієї фурнітури (для вірності до суми пропонується додати «запасні» 10%).

Ще одна відмінна особливість хорошою фурнітури - простота в обслуговуванні. Всі необхідні параметри для монтажу (ступінь притиску ущільнювача, положення стулки у віконній рамі і т.д.) повинні регулюватися за допомогою спеціального ключа, а то й зовсім без пристосувань.

Кращі виробники фурнітури для дерев'яних вікон:« Siegenia-Aubi, Wink Haus, Roto, AGB, AUBI, Gretsch-Unitas, Maco, HauTau, Stublina.»

І останнє: якого б виробника фурнітури ви не вибрали, переконайтеся, що його продукція відповідає нормативам:

• ГОСТ 30777-2001. Пристрої поворотні, відкидні і поворотно-відкидні для віконних та дверних блоків;

• ГОСТ 5088-94. Петлі сталеві для дерев'яних вікон;

• ГОСТ 538-8. Вироби замкові та скоб'яні. Загальні технічні умови.

ВИСНОВКИ ЗА РОЗДІЛОМ.

Тришаровий клеєний брус вважається правильно виготовленим тільки тоді, коли річні кільця сусідніх ламелей спрямовані в протилежних напрямках. Дерев'яні вікна, виготовлені тільки з такого бруса можна вважати стабільними і надійними! Основу дерев'яних євровікон, а, отже, його міцність, надійність і довговічність забезпечує тришаровий клеєний брус. Клеєний брус для сучасних дерев'яних євровікон - це високотехнологічний продукт з унікальними фізико-механічними показниками. Клеєний брус на 30% міцніше бруса з масиву, абсолютно неподвержен деформації (при дотриманні технології виготовлення) довговічний і просто гарний, що важливо для майбутніх євровікон.

Перелік використаних бібліографічних джерел

1. ГОСТ 30972-2002 Заготовки и детали деревянные клееные

для оконных и дверных блоков.

2. УДК 674.2. євровікна з дерева: якість визначає майбутне

Чаплигін Е.М., к.с.-г.н., доц.;Чумак В.М.; студент.

3. ГОСТ 17005. Клейові з'єднання заготовок і деталей.

4. ГОСТ 19414. Склеювання деревини по довжині.

5. Вінтонів І. С.   Деревинознавство : Навч.пос. / І. С. Вінтонів, І. М. Сопушинський, А. Тайшінгер. – Львів, 2005. – 256с.

6. ДСТУ Б В.2.6-151:2010 Конструкції будинків і споруд. Конструкції дерев'яні клеєні. Загальні технічні умови.

7. Клееный брус для изготовления евроокон [Електронний ресурс] / - Режим доступу до сайту: http://infokluch.com.ua/ru/article/vse_bud/derevoobrabotka.