Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА 5.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
65.19 Кб
Скачать

2.2. Особливості здійснення митного контролю та митного оформлення товарів ,що переміщуються на повітряних суднах фізичними особами.

Існують такі особливості щодо переміщення товарів на повітряних суднах фізичними особами :

1. Товари та інші предмети, що переміщуються фізичними особами, підлягають обов'язковому декларуванню митним органам у встановленому порядку.

2. Митний контроль та митне оформлення товарів та інших предметів, що переміщуються фізичними особами на борту ПС, здійснюються посадовими особами митниці в зонах митного контролю, установлених митницею.

3. Вивантаження товарів та інших предметів, що переміщуються фізичними особами як багаж, і доставка їх у зони митного контролю по прибутті ПС здійснюються вповноваженими представниками аеропорту або авіаперевізника під контролем митниці.

4. Товари та інші предмети, що переміщуються як багаж фізичних осіб, які прямують транзитом, перевозяться вповноваженими представниками аеропорту або авіаперевізника на борт ПС, яким буде здійснюватись подальше перевезення. У разі відсутності ПС товари та інші предмети доставляються в зону митного контролю, де перебувають під контролем митниці до прибуття ПС, яким буде здійснюватись їх подальше перевезення.

5. Товари та інші предмети, що належать фізичним особам і переміщуються як багаж, перевозяться на борт ПС, що вибуває, після завершення митного оформлення й з дозволу митниці.

Посадка пасажирів на борт ПС проводиться з дозволу митниці та підрозділу Прикордонних військ і за узгодженням з командиром ПС.

6. У разі надходження на склад товарів та інших предметів у багажі, за яким не звернувся власник, до вирішення питання здійснення митного оформлення ці товари та інші предмети підлягають зберіганню аеропортом під контролем митниці або на складі митниці в установлені законодавством терміни.

( Наказ ДМСУ N 579 від 29.08.2001)

Отже,існує низка особливостей щодо переміщення товарів на повітряних суднах фізичними особами,які мають важливе інформаційне значення для фізичних осіб,пасажирів повітряного судна,й організаційне значення для митного органу даного аеропорту.

2.3.Митний контроль та митне оформлення товарів при вивезенні з України

1. При вивезенні товарів, що підлягають експортному контролю, власник товару (або його уповноважений представник) подає в митну установу для митного оформлення разом з іншими необхідними документами оригінал дозволу та додатки до нього, оформлені в установленому порядку.

2. Митне оформлення товару проводиться з установленим порядком. Інспектор митниці, який здійснює митне оформлення, на дозволі та додатку до нього зазначає дату оформлення, номер ВМД, найменування та кількість товару, залишок товару. Запис засвідчується особистою номерною печаткою та підписом інспектора.

3. Після закінчення митного оформлення товару власнику вантажу (або його уповноваженому представнику) повертаються два примірники ВМД: один - для подання прикордонній митниці, інший - для бухгалтерської звітності. У справах митниці оформлення залишається оригінал дозволу і додатку до нього разом з іншими документами згідно з установленим порядком.

4. При переміщенні товару через митний кордон України прикордонній митній установі подається один примірник ВМД з відмітками внутрішньої митниці про здійснення митного оформлення, який є підставою для випуску товару за межі митної території України. Прикордонна митниця на поданому примірнику ВМД робить відмітки про проходження вантажу та залишає його у справах митниці. ВМД, оформлені за дозволами УКЕК, зберігаються окремо.

Товари пропускаються через митний кордон України за умови, якщо відсутні пошкодження тари, упаковки, пломб та печаток накладених митницею, відправником чи транспортною організацією, а також при дотриманні інших вимог, передбачених митним законодавством.

5. Після закінчення терміну дії дозволу або вичерпання зазначеної в ньому квоти митне оформлення товару за цим дозволом припиняється. Дозвіл та додаток до нього з необхідними відмітками передаються до архіву митниці, а відповідна інформація про використання дозволу передається до територіального митного управління.

Пропуск при відльоті літака товарів та іншого майна через державний кордон України здійснюється після проведення їх контролю на авіабезпеку прикордонного, митного контролю, а у відповідних випадках також санітарного, екологічного, ветеринарного, фітосанітарного контролю, контролю за вивезенням з території України культурних цінностей, інших державних видів контролю.

Вивезення громадянами товарів за межі митної території України здійснюється у порядку та на умовах, встановлених законодавством України для підприємств, якщо інше не передбачено законом.

Дія статті не поширюється на:

1) товари, сукупна вартість яких не перевищує суму, еквівалентну 200 євро;

2) предмети, які вивозяться (пересилаються) у зв'язку з виїздом за межі України на постійне місце проживання;

3) предмети, які входять до складу спадщини, оформленої в Україні на користь громадянина-нерезидента, за умови підтвердження складу спадщини органами, що вчиняють нотаріальні дії;

4) товари, які тимчасово вивозяться (пересилаються) за межі митної території України під письмове зобов'язання про їх зворотне ввезення;

5) товари, які були тимчасово ввезені на митну територію України під зобов'язання про їх зворотне вивезення, що підтверджується відповідними документами;

6) предмети, одержані громадянами-нерезидентами у вигляді призів і нагород за участь у змаганнях, конкурсах, фестивалях тощо, які проводяться на території України, що підтверджується відповідними документами;

7) предмети (майно) особистого користування, у тому числі предмети початкового облаштування, придбані в Україні громадянами-нерезидентами, які користуються пільгами згідно з міжнародними договорами України, укладеними в установленому законом порядку, що вивозяться (пересилаються) цими громадянами у зв'язку з їх остаточним виїздом за межі України;

8) товари, придбані громадянами-нерезидентами на території України, загальна вартість яких не перевищує суми іноземної валюти, ввезеної цими громадянами під час в'їзду в Україну, за умови подання відповідних документів;

9) предмети, призначені для особистого користування, що вивозяться (пересилаються) громадянами-нерезидентами у зв'язку з остаточним виїздом за межі України;

10) товари, що вивозяться громадянами-нерезидентами у зв'язку з остаточним виїздом за межі України, на суму, що не перевищує 80 відсотків доходу, одержаного за час роботи чи навчання в Україні, за умови подання відповідних документів.

Громадяни, за умови дотримання вимог Митного кодексу України та інших законодавчих актів України, можуть переміщувати через митний кордон України будь-які предмети, крім тих, що заборонені до вивезення, а також тих, щодо вивезення яких установлені обмеження.

У даній статті пояснюються умови вивезення громадянами за межі митної території України предметів:

  • у ручній поклажі,

  • у супроводжуваному багажі,

  • у несупроводжуваному багажі.

1) товари, сукупна вартість яких не перевищує суму, еквівалентну 200 євро;

2) предмети, які вивозяться (пересилаються) у зв'язку з виїздом за межі України на постійне місце проживання;

Громадяни, які виїжджають на постійне місце проживання за межі України, можуть вивозити будь-які предмети, крім заборонених до вивезення.

Родинні цінності, які не перебувають на постійному зберіганні в державних музеях, установах, бібліотеках та інших державних сховищах культурних цінностей, вивозяться відповідно до законодавства України.

У разі переїзду громадян на постійне місце проживання до інших держав їм дозволяється вивозити особисті нагороди, на які є орденські книжки або нагородні посвідчення.

Громадяни України, іноземці та особи без громадянства, нагороджені державними нагородами з дорогоцінних металів та/або дорогоцінного каміння, мають право при переїзді на постійне місце проживання до інших країн вивозити ці нагороди за наявності:

  • документів, що підтверджують переїзд громадянина на постійне місце проживання до іншої країни;

  • документів про нагородження.

Вивезення громадянами, які переїжджають на постійне місце проживання до іншої держави, нагород, що залишилися їм від померлих батьків, можливе за умови подання документів, що підтверджують переїзд громадян на постійне місце проживання до іншої держави, свідоцтва про смерть, орденських книжок або нагородних посвідчень та документів, що підтверджують родинні зв'язки.

Якщо громадяни, які відбувають на постійне місце проживання до іншої країни, вивозять успадковані ними державні нагороди з дорогоцінних металів та/або дорогоцінного каміння, вони повинні подати до митниці для митного оформлення:

  • документи, що підтверджують переїзд громадянина на постійне місце проживання до іншої країни;

  • копію свідоцтва про смерть власника нагороди, засвідчену в установленому порядку;

  • документи про нагородження;

  • свідоцтво про право на спадщину.

При виїзді на постійне місце проживання за межі України предмети найчастіше відправляються в несупроводжуваному багажі (далі - НСБ). НСБ громадян, які виїжджають на постійне місце проживання за межі України, приймається до митного оформлення тільки після подання митному органу повністю оформлених для виїзду документів, а також документів на багаж.

Громадяни, які виїжджають на постійне місце проживання до країн СНД, подають митному органу адресний листок вибуття й квиток для проїзду за кордон, а при виїзді до інших країн – закордонний паспорт.

Порядок декларування предметів, які вивозяться в НСБ, наведений у коментарі до статті 247 цього Кодексу.

3) предмети, які входять до складу спадщини, оформленої в Україні на користь громадянина-нерезидента, за умови підтвердження складу спадщини органами, що вчиняють нотаріальні дії;

4) товари, які тимчасово вивозяться (пересилаються) за межі митної території України під письмове зобов'язання про їх зворотне ввезення;

Товари можуть бути допущені до тимчасового вивезення за таких умов:

подання митному органу документів на товар з обґрунтуванням підстав їх тимчасового вивезення,

надання митному органу зобов’язання про зворотне ввезення цих товарів у строки, обумовлені метою тимчасового вивезення, але не більше одного року.

Товари не допускаються до переміщення в режимі тимчасового вивезення, якщо немає можливості встановити надійність їх ідентифікації.

Не підлягають пропуску через державний кордон на підставі чинного законодавства України:

а) матеріали, що містять заклики до насильницького повалення чи зміни державного і суспільного ладу, порушення територіальної цілісності, державного суверенітету і безпеки України, пропаганду війни, насильства та жорстокості, расової, національної, релігійної винятковості або нетерпимості, підбурювання до вчинення кримінально караних дій;

б) матеріали, що містять описи способів виготовлення і застосування наркотиків і сильнодіючих отруйних речовин;

в) матеріали порнографічного та вульгарного змісту;

г) документи Національного архівного фонду України (крім випадків тимчасового їх експонування або реєстрації за кордоном) - з дозволу Головархіву України;

д) трудові книжки, військові квитки, дозвіл на право носіння зброї, посвідчення особи. Замість трудової книжки й інших документів пропускаються архівні довідки про трудовий стаж, які видаються архівними установами, або нотаріально засвідчені копії документів;

є) документи і матеріали Державного музейного фонду України (крім випадків їх тимчасового експонування або реставрації за кордоном) - з дозволу Міністерства культури України.

(Стаття 250. Умови вивезення громадянами товарів за межі митної території України).

Отже, митне оформлення товару проводиться за установленим порядком. Інспектор митниці, який здійснює митне оформлення, на дозволі та додатку до нього зазначає дату оформлення, номер ВМД, найменування та кількість товару, залишок товару. Запис засвідчується особистою номерною печаткою та підписом інспектора. При вивезенні товарів, що підлягають експортному контролю, власник товару (або його уповноважений представник) подає в митну установу для митного оформлення разом з іншими необхідними документами оригінал дозволу та додатки до нього, оформлені в установленому порядку.

.

Розділ 3. Комбіновані авіаперевезення.

3.1.Особливості здійснення митного контролю за переміщенням через митний кордон України товарів,що прямують з пасажирами через декілька аеропортів України.

1. Товари та інші предмети, що переміщуються пасажирами між аеропортами, розташованими на митній території України, з використанням ПС, які здійснюють внутрішньодержавні рейси, з подальшим перевантаженням цих товарів та інших предметів на борт ПС, що здійснює міжнародний рейс (далі - комбіновані перевезення), з метою вивезення товарів та інших предметів за межі митної території України, можуть бути оформлені в митниці, у зоні діяльності якої розташовано перший аеропорт відправлення. Про митне оформлення таких товарів та інших предметів ця митниця інформує митницю, у якій здійснюватиметься подальше перевантаження цих товарів та інших предметів на борт ПС, що здійснює міжнародний рейс.

2. Митний орган забезпечує дотримання режиму зони митного контролю щодо ПС при комбінованих перевезеннях, а також щодо товарів та інших предметів, що переміщуються членами екіпажів і пасажирами цих ПС.

3. ПС, що здійснює внутрішньодержавний рейс при комбінованих перевезеннях, перебуває під контролем митниці з моменту його завантаження та посадки пасажирів до закінчення його повного розвантаження та висадки пасажирів в аеропорту, у якому здійснюватиметься пересадка пасажирів і перевантаження товарів та інших предметів на борт ПС, що здійснює міжнародний рейс. Члени екіпажу під час перебування ПС під митним контролем не повинні мати при собі товари та інші предмети, заборонені до ввезення, вивезення й транзиту через митну територію України.

4. Керівництво митниць, у зоні діяльності яких переміщується ПС, що здійснює комбіновані перевезення, забезпечує взаємодію з іншими митницями та підрозділами Прикордонних військ і службами аеропорту у відповідних пунктах пропуску через державний кордон.

5. За наявності на борту ПС, що здійснює внутрішньодержавний рейс при комбінованих перевезеннях, товарів та інших предметів, що переміщуються пасажирами та членами екіпажу між аеропортами, розташованими на митній території України, не з метою подальшого вивезення цих товарів та інших предметів за межі митної території України, митний контроль і митне оформлення товарів та інших предметів, зазначених у пункті 5.1 цього Порядку, здійснюються в митниці, у зоні діяльності якої розташовано останній аеропорт відправлення.

(Наказ ДМСУ № N 579 від 29.08.2001 “ Порядок здійснення митного контролю товарів та інших предметів, що переміщуються через митний кордон України з використанням повітряних суден ”).

Отже, товари та інші предмети, що переміщуються пасажирами між аеропортами, розташованими на митній території України, можуть бути оформлені в митниці, у зоні діяльності якої розташовано перший аеропорт відправлення. Про митне оформлення таких товарів та інших предметів ця митниця інформує митницю, у якій здійснюватиметься подальше перевантаження цих товарів та інших предметів на борт повітряного судна, що здійснює міжнародний рейс. Також митний орган забезпечує дотримання режиму зони митного контролю щодо повітряного судна при комбінованих перевезеннях, а також щодо товарів та інших предметів, що переміщуються членами екіпажів і пасажирами цього повітряного судна.