Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА 5.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
65.19 Кб
Скачать

3.2.Технологічні схеми оформлення авіаперевезень.

1. Загальні положення

Технологічна схема пропуску визначає види, послідовність, зміст контрольних операцій і порядок пропуску через митний кордон осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна.

Технологічні схеми розроблені з метою встановлення порядку митного оформлення товарів та інших предметів, які ввозяться з використанням попереднього повідомлення (далі - ПП),на виконання вимог Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення, затвердженого наказом Держмитслужби від 08.12.98 р. N 771 ( z0042-99 ) і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.99 р. N 42/3335, та Порядку заповнення і використання попереднього повідомлення, затвердженого наказом Держмитслужби від 24.04.99 р. N 240 ( z0306-99),зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.05.99 р.N 306/3599.

Попереднє повідомлення - це документ, який служить для здійснення контролю за доставкою товарів та інших предметів, що ввозяться на митну територію України та переміщуються з будь-якою метою, крім транзиту, на які складаються АД або ПД.ПП виготовляється і заповнюється за допомогою друкарського пристрою ПЕОМ на аркушах паперу формату А-4 у формі, яка відповідає бланкам уніфікованого адміністративного документа формиМД-2 (МД-3) ( 574-97-п ) і містить у собі відомості про вантаж,який буде ввезений на митну територію України. ПП оформляється на одну партію товарів. ПП не приймається митницею до оформлення без подання разових(індивідуальних) ліцензій на право здійснення відповідної зовнішньоекономічної операції від суб'єктів підприємницької діяльності, до яких застосована спеціальна санкція - режим індивідуального ліцензування зовнішньоекономічної діяльності.

У спільних технологічних схемах визначаються місце, строк та послідовність оформлення кожною службою міжнародних авіаперевезень.

Спільні технологічні схеми оформлення міжнародних авіаперевезень та розподіл обов'язків під час їх здійснення затверджуються керівниками авіапідприємства, митного органу та органу охорони державного кордону України.

Технологічна схема пропуску:

  • установлює єдині підходи до порядку функціонування міжнародного аеропорту;

  • регламентує види, зміст і послідовність операцій із здійснення прикордонного і митного контролю та митного оформлення, а також інших видів контролю, можливих під час переміщення осіб, транспортних засобів, товарів через митний кордон України;

  • визначає відповідні умови для функціонування контрольних органів та служб у міжнародному аеропорту.

Пропуск осіб, повітряних транспортних засобів, вантажів та іншого майна закордонного прямування здійснюється в міжнародному аеропорту, установленому рішенням Кабінету Міністрів України.

Особи, транспортні засоби, вантажі та інше майно переміщуються через державний кордон України в межах пункту пропуску в міжнародному аеропорту (указуються межі пункту пропуску, зон прикордонного і митного контролю (режимної зони) з визначенням у них місць та приміщень для здійснення контролю осіб, їх багажу й особистих речей, транспортних засобів, вантажів та іншого майна, місця для здійснення їх поглибленого огляду, місця стоянок затриманих транспортних засобів.

Зони прикордонного контролю у повітряних пунктах пропуску встановлюються від лінії паспортного контролю до місць стоянки повітряних суден, які проходять прикордонний та митний контроль контроль. Зона митного контролю на стоянці повітряного судна та на повітряному судні співпадає з зоною прикордонного контролю.

Технологічні схеми пропуску через державний кордон та їх відповідність вимогам нормативно-правових актів та міжнародних договорів України не менш як один раз на рік перевіряються керівниками контрольних органів і служб та транспортних організацій. Відповідні відмітки про результати перевірки робляться в технологічних схемах і засвідчуються підписами зазначених посадових осіб. У разі змін щодо порядку здійснення контролю осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна керівники відповідних структурних підрозділів завчасно надають інформацію, доповнення та зміни вносяться після погодження.

Контроль за виконанням положень технологічної схеми пропуску покладається на начальників органів охорони державного кордону, керівників митних органів та відповідних підрозділів Міністерства транспорту України.

2. Порядок заповнення та використання ПП

Заповнена згідно з установленим порядком ПП та його електронна копія до моменту ввезення товарів подаються особою, на адресу якої ввозяться товари, або уповноваженою нею особою,допущеною митницею до декларування на підставі договору в сектор по оформленню вантажів учасників ЗЕД (далі - сектор).ПП подається у двох примірниках.

Під час прийняття ПП інспектор сектору:

- перевіряє правильність заповнення ПП та його електронної

копії;

- присвоює їм реєстраційний номер згідно Журналу реєстрації

ПП;

- на зворотному боці твердої копії всіх примірників ПП

проставляє відтиск штампа "Під митним контролем", чим засвідчує

взяття цього документа на контроль;

- реєструє ПП в Журналі реєстрації ПП (додаток N 1).

Один примірник ПП з реєстраційним номером і штампом митниці повертається особі, яка його подає, другий зберігається в секторів окремій папці для поставлених на контроль ПП. Інформація з відтиску штампа "Під митним контролем" в електронній копії заноситься інспектором в графу "D".

Електронна копія ПП інспектором митного поста передається засобами електронного зв'язку до ЦБД ІАМУ в термін, що не перевищує чотирьох годин з моменту його оформлення. Після чого факсимільним зв'язком ПП передається у відділ контролю за доставкою вантажів для підтвердження даного ПП в ЦБД ІАМУ.

3. Відкликання ПП

ПП може бути відкликано за письмовою заявою особи, яка його подавала, тільки якщо за цим ПП ще не розпочато переміщення товарів.

Для відкликання ПП особа, яка його подавала, подає письмову заяву на ім'я начальника митниці.Інспектор сектору перевіряє в центральній базі даних ІАМУ інформацію стосовно відсутності ввезення вантажу за заявленим на відкликання ПП і робить відмітку про надання заяви на відкликання ПП.

На п'ятий робочий день після подання заяви та повторної перевірки в БД ІАМУ примірник ПП перекреслюється, у графі "А" робиться запис "Анульовано за заявою від ____________ N ___" (зазначаються дата реєстрації та вхідний реєстраційний номер заяви).

Інформація про відкликання ПП засобами електронного зв'язку в оперативному режимі пересилається митницею до ІАМУ.

4. Завершення митного оформлення

При надходженні товарів, що ввозяться в Україну, у митницю призначення у визначений митницею відправлення строк доставки (або раніше) інспектор сектору:

- перевіряє відповідність вантажу відомостям про нього, зазначеним в електронній копії ПП, та поставляє в усіх товаросупровідних документах штамп "Під митним контролем";

- другий примірник витягу з електронної копії ПП засвідчує відбитком особистої номерної печатки та записом "Вантаж надійшов" і повертає особі, що приймала заявлені товари до перевезення та брала зобов'язання щодо доставки цих товарів у митницю призначення як свідчення здійсненого перевезення;

- в електронній копії ПП, що міститься в БД ІАМУ, робить відмітку про надходження вантажу в митницю призначення.

Товари перебувають під митним контролем митниці призначення до моменту завершення повного їх митного оформлення згідно із заявленим митним режимом. При митному оформленні ввезених з використанням ПП товарів відповідно до заявленого митного режиму інспектором на зворотному боці примірника ПП, який зберігається в секторі, зазначає номер відповідної вантажної декларації та проставляє поряд з раніше проставленим відтиском штампа "Під митним контролем" ще один відтиск штампа "Під митним контролем".

При частинному надходженні товарів, що ввозяться в Україну в митницю призначення, зокрема при подрібненні партії товарів, що перевозяться залізничним транспортом, ведеться облік фактичної доставки товарів, що входять до складу заявленої та пропущеної за одним ПП партії. Для цього використовуються можливості програмних засобів БД ІАМУ.

При частинному надходженні товарів митне оформлення згідно із заявленим режимом усієї подрібненої партії товарів тільки у повному обсязі, за винятком тієї частини партії, яка цілком втрачена або потрапила під дію надзвичайних або невідворотних обставин чи подій і не може бути доставлена в митницю призначення, про що складені відповідні документи.

Отже, технологічна схема пропуску визначає види, послідовність, зміст контрольних операцій і порядок пропуску через митний кордон осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна.Технологічні схеми розроблені з метою встановлення порядку митного оформлення товарів та інших предметів, які ввозяться з використанням попереднього повідомлення (документ, який служить для здійснення контролю за доставкою товарів та інших предметів, що ввозяться на митну територію України та переміщуються з будь-якою метою, крім транзиту.)