Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
країнознавство 6-10.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
43.87 Кб
Скачать

Варіант 7.

Завдання 1. Тести:

  1. Коли зявилась антропогеографічна наукова школа?

Г) 19ст.;

Дайте визначення поняття делімітація.

3.Вкажіть представників наукового напрямку “енвайронменталізм”.

А) Р. Сміт;

Б) С. Гантінгтон;

Г) Г. Тейлор.

Демілітація – полягає в договірному процесі особливостей проходження кордону на відповідно створеній географічній карті.

4.Дайте визначення теорії держави-вмістилища.

Держава-вмістилище - ииступає як вмістилище передусім накопичених багатств, розвинув П. Тейлор.Держава як вмістилище сили націлена на збереження існуючих кордонів; держава як вмістилище багатства націлена на більші території; держава як вмістилище культури націлена на менші території.

5.Яка із країн за формою правління є монархією?

В) Норвегія;

6. Яка із країн за формою правління є республікою?

А) Канада;

7 .Вкажіть унітарну державу.

Б) Естонія;

8. Яка із країн належить до субрегіону Західна Європа?

В) Іспанія;

9. Яка із країн належить до субрегіону Центральна Європа?

В) Словаччина;

10. Яка із країн належить до субрегіону Південна Азія?

Г) Мальдіви.

Завдання 2. Теоретичне питання.

Поняття регіону. Регіоналізація. Підходи до визначення регіонів, їх різномасштабність. Межі регіону. Супермакрорегіон, макрорегіон, субрегіон, мезорегіон, мікрорегіон.

- Поняття регіон використовують для позначення раону,області,території,частини країни,що вирізняють сукупністю природних або історико-географічних умов і національним складом населення.Регіоналізація – це теорія,яка дає змогу обгрунтувати виокремлення регіонів,які об'єктивно відіграють роль на нашій планеті так і на окремих континентах або в межах країни. Поняття «регіон» включає не лише суходіл, не тільки материки й острівні ділянки нашої планети, а й водні простори. Тобто регіон може складатися з суходільної території й акваторії. Як приклад можна навести Карибський регіон, або регіон Карибського моря, який складається переважно зі значної кількості острівних країн і водних просторів, які їх роз'єднують і об'єднують. Те адуш можна сказати й про Тихоокеанський регіон. Однак у більшості випадків поняття регіон все-таки стосується суходолу та безпосередньо прилеглих до нього акваторій. Регіони визначають за спиільними подібностями між державами, їх кліматичними , релігійними,культурними ,економічними показниками.За своєю площею вони можуть бути як малими ,наприклад(Північна Європа ) так і дуже великими , Австралія та Океанія).Межами регіонів часто виступають межі морів океанів, кордони держав, (Середземноморський регіон) територіальні (Пн.Американський макрорегіон).

Якщо пояснити коротко супер-макрорегіон це сукупність декількох макрорегіонів,наприклад дані макрорегіони Близький і Середній Схід, Південна Азія можна обєднати у один великий сепермакрорегіон Азія.

Всесвітня туристична організація визначає шість туристичних макрорегіонів світу: Європа, Америка, Південно-Східна Азія й Океанія, Африка, Близький і Середній Схід, Південна Азія. Це об’єднання територій за певною подібністю між собою в дешо точнішому виді ніж у супермакрорегіоні.

Всередині макрорегіонів виокремлюють туристичні субрегіони — країни або групи країн. Наприклад, до європейського туристичного макрорегіону входять п'ять субрегіонів: Північна Європа, Західна Європа, Південна Європа, Центрально-Східна Європа, Східне Середземномор'я.

Мезорегіон- перехідна ланка між субрегіоном і мікрорегіон. Тому це є може бути Якась конкретна держава із своїми туристичними ресурсами.

Мікрорегіон – це є дуже адушливіс поняття ним може бути одне місто наприклад Єрусалим із своїми релігійнимипам'ятками ,Париж ,Відень,Київ.

Завдання 3. Теоретичне питання.

Природні умови та природні ресурси країни, що мають інтерес для туризму.

Природні ресурси – це однорідні складові природи,що є елементом екосистеми і придатні для задоволення певних потреб людини.Природними ресурсами є:

1)води

2)Гірські ресурси,ельєф

3)Альтернативні джерела енергії

4)Клімат

5)Грунти,земельні ресурси

6)тваринний світ

7)рослинний світ

8)повітряний простір

Природні умови — це певне поєднання елементів природи, в яких розвивається органічний світ, живе і господарює людина у різних частинах земної кулі. Вони можуть сприяти цій діяльності, бути нейтральними або ускладнювати її. Наприклад, задушливість південних районів України спричиняє потребу зрошення полів.