Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
50.84 Кб
Скачать

Висновки

Філософів завжди цікавили не тільки проблеми теорії, тобто тлумачення, пояснення світу, але й проблеми методу, тобто шляхів, заходів і прийомів наукового пізнання і перетворення світу. Філософською теорією, методом і методологією наукового пізнання і творчості взагалі виступає діалектика, що в перекладі з грецької мови означає мистецтво вести бесіду, суперечку.

Сам термін "діалектика" вперше застосував Сократ, маючи на увазі діалог, спрямований на взаємозацікавлене обговорення проблеми з метою досягнення істини шляхом протиборства думок, поглядів.

Діалектика - це спосіб філософствування, оснований на всезагальних принципах зв'язку та розвитку, теорія і метод філософської рефлексії, які дають змогу суб'єкту філософії розглядати і пояснювати універсальні зв'язки світу, людського мислення, суспільного існування та культури через взаємозв'язок, взаємодію, боротьбу і єдність протилежних начал, аспектів, сторін буття, що саморозвивається.

Діалектична концепція розвитку полягає в тому, що розпиток тлумачиться як боротьба протилежностей, стрибкоподібний перехід кількості у якість і навпаки та як рух за спіраллю. Метафізики сприймають розвиток як результат. божественного першопоштовху, як збільшення або зменшення, тобто як чисто кількісній) процес та як рух по замкненому колу.

Закон єдності та боротьби протилежностей - це, на думку як Гегеля, так і Маркса й Енгельса, основний закон діалектики, зміст якого дає відповідь на запитання: "Що таке розвиток?" В основі його лежить категорія "протиріччя". Другий закон діалектики - закон взаємного переходу кількісних і якісних змін - має на меті знайти відповідь на питання "Як відбувається розвиток?" Третій універсальний закон діалектики дає відповідь на питання: "куди веде розвиток?"

Отже, в реферативній роботі детально розглянуті поставлені завдання, проаналізовано трактування філософами терміну "діалектика" і розкрито суть діалектики як теорії розвитку.

Список використаної літератури

  1. Петрушенко В.Л. Філософія: Курс лекцій.3-тє видання, перероблене і доповнене. - Львів, 2004. - 528 с.

  2. Подольська Є.А. Філософія. - К., 2006. - 706 с.

  3. Причепій Є.М., Черній А.М., Гвоздецький В.Д., Чекаль Л.А. Філософія. - К., 2001. - 576 с.

  4. Білодід Ю.М. Філософія: український світоглядний акцент. - К., 2006. - 356 с.

  5. Сепетий Д. Діалектика versus метафізика: переоцінка дилеми // Філософська думка. - 2006. - № 4. - с.56-75.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]