Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Камінська Алла. 428 гр. КРС / Практичне заняття №9_10_11.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
309.76 Кб
Скачать

3.Технічні засоби, що використовуються в цілях соціально-побутової і соціально-середовищної реабілітації

З метою соціально-побутової й социально-средовищної реабілітації інвалідів з порушеннями слуху використовується багато технічних засобів.

Серед них індивідуальні слухові апарати:

- вушні вкладиші краплевидної форми, яка максимально відповідає анатомічним особливостям слухового проходу, що дозволяє уникнути зворотного акустичного зв'язку;

- завушні слухові апарати, що приєднані до дужки окулярної оправи;

- система індивідуального прослуховування телерадіоапаратури;

- акустичний підсилювач на слухавку.

Люди, що страждають приглухуватістю, постійно зіштовхуються із проблемами адаптації до слухових вимог повсякденного життя.

Для створення максимального комфорту людям із частковою втратою слуху рекомендується оснащення побутових і виробничих приміщень наступною апаратурою:

- індикатор телефонного виклику з можливістю підключення кімнатного світильника;

- слухавка з підсилювачем;

- світловий сигналізатор дверного дзвінка;

- будильник зі світловою, вібраційною індикацією;

- телефон-принтер з пам'яттю із вбудованим екраном;

У зв'язку з тим, що в основі причин набутої глухоти лежать шкідливі умови праці, у реабілітаційних цілях застосовують звукоізоляцію, вібропоглинання, дистанційне керування.

Використовуються й індивідуальні засоби захисту: вібропоглинаючі рукавички, взуттям вушні шоломи.

Люди, що погано чують і глухі зазнають труднощів при користуванні громадським транспортом. Неможливість почути майбутню зупинку викликає в інвалідів психологічну напруженість.

Специфічні обмеження життєдіяльності в осіб з порушеннями слуху полягають в проблемах одержання інформації (вербальної, звукової).

У зв'язку із цим глухота не тільки створює проблеми «доступу» до транспорту, скільки обмежує можливості його використання без додаткових приладів.

У зв'язку із цим як реабілітаційний захід виступає інформаційне забезпечення інвалідів з патологією слуху на транспорті, оснащення транспорту для глухих, яке презентовано світловим сигналізатором зупинки й початку руху, « рядком, що біжить, » - інформацією про найменування станції маяком, що мигає.

Для діючої реалізації програм соціальної реабілітації інвалідів з порушеннями слуху представляється важливим здійснення субтитрувания суспільно значимої інформаційних і інших телепередач, випуск відеопродукції (із субтитрами), адресованої інвалідам.

Для соціальної реабілітації інвалідів з патологією слуху важливе значення має Всеросійське суспільство глухих, яке має у своєму розпорядженні широку мережу реабілітаційних установ, де здійснюється навчання, працевлаштування й заходу для соціальної інтеграції осіб з даною патологією.

У федеральному законі « Про соціальний захист інвалідів у РФ» прописані пільги для осіб, що страждають порушеннями слуху.

Інваліди забезпечуються необхідними засобами телекомунікаційного обслуговування, спеціальними телефонними апаратами, інваліди забезпечуються побутовими приладами, сурдо- і іншими засобами, необхідними для соціальної адаптації.

Ремонт зазначених приладів і засобів проводиться інвалідам безкоштовно або на пільгових умовах.

Порядок забезпечення інвалідів технічними засобами, що полегшують їхня праця й побут, визначається Урядом РФ.