Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
желан.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
35.97 Кб
Скачать

Висновок

Кожне суспільство і держава, що зацікавлені у своєму розвитку і процвітанні, значну увагу приділяють питанням позашкільної освіти, до сфери якої належить організація вільного часу дітей, їхня культурна та творча діяльність тощо. І тому саме позашкільна освіта покликана задовольняти дозвіллеві, творчі, пізнавальні потреби кожної особистості, суспільства і держави.

Україна як високорозвинена, демократична та правова держава ефективно здійснює позашкільну освіту.

На сьогодні позашкільна виховна робота є невід’ємною частиною

системи освіти і визнається як владою, так і громадськістю як необхідна складова розвитку особистості дитини, її громадянського становлення і професійного вибору. Поступово відбувається процес її реформування, триває пошук нових ідей функціонування позашкільних навчальних закладів, запровадження нових педагогічних технологій щодо розвитку дітей та молоді.

На шляху розвитку позашкільної освіти в Україні важливого значення набуло нормативно-правове забезпечення, завдяки якому позашкільна освіта стала структурною складовою системи освіти. Правові, соціально-економічні, організаційні, освітні та виховні засади позашкільної освіти визначено в Законі України «Про позашкільну освіту». Це є нашим досягненням, оскільки Україна – єдина серед держав колишнього Радянського Союзу, де розроблено та прийнято комплекс законів прямої дії, спрямованих на функціонування і розвиток усіх складових систем освіти, в тому числі позашкільної.

Слід відмітити, що в Україні розроблено і затверджено понад 70 нормативно-правових актів з питань позашкільної освіти.

Потужна нормативно-правова база позашкільної освіти України є основою забезпечення її функціонування і розвитку.

Проведений аналіз діяльності закладів, які входять в систему позашкільної виховної роботи дає змогу зробити висновок, що всі види діяльності позашкільних закладів різноманітні і багатопланові, однак основним спільним для них завданням є закріплення, збагачення та поглиблення знань, набутих у процесі навчання, застосування їх на практиці, розширення загальноосвітнього кругозору учнів, формування в них наукового світогляду, вироблення вмінь і навичок самоосвіти, формування інтересів до різних галезей науки, техніки, мистецтва, спорту, виявлення і розвиток індивідуальних творчих здібностей і нахилів; організація дозвілдля школярів; культурного відпочинку та розумних розваг; поширення виховного впливу на учнів у різних напрямах виховання.

У позашкільних навчальних закладах діти переживають більше позитивних емоцій, вчаться повноцінного партнерства, шукають і знаходять себе. Втілюючи в сучасних умовах особистісно зорієнтовані виховні технології, педагоги таких закладів моделюють майбутнє суспільство.

Творчі колективи таких закладів постійно шукають нові підходи до планування, організації навчально-виховного процесу, створення сприятливих психологічних умов для плідної роботи, оновлення методичного арсеналу для максимальної реалізації вподобань, розвитку здібностей дітей і підлітків, самоутвердження їх як особистостей.

Система позашкільної освіти мусить стати потужним джерелом у

вирішенні проблем, якими опікується сучасний освітній процес у всіх його ланках. Повинна бути повна узгодженість між середнім освітнім закладом та всіма позашкільними закладами, що перед усім це стосується освітніх цілей, пріоритетом серед яких виступає виховання морально досконалої особистості, зтатної повноцінно жити і діяти у складному, динамічному світі.