Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
желан.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
35.97 Кб
Скачать

Загальноосвітній навчальний заклад в системі позашкільної виховної роботи. Гуртки, секції та творчі обєднання.

Важливими складовими елементами системи позашкільної виховної роботи є загальноосвітні навчальні заклади незалежно від підпорядкування, типів і форм власності, в тому числі школи соціальної реабілітації, міжшкільні навчально-виробничі комбінати, професійно-технічні та вищі навчальні заклади I-II рівнів акредитації, а також створені на їх базі гуртки, секції, клуби, культурно-освітні, спортивно-оздоровчі, науково-пошукові об'єднання, оскільки відповідно до статті 17 Закону України «Про загальну середню освіту» в загальноосвітніх навчальних закладах виховання учнів здійснюєтьсяі в процесі урочної, позаурочної та позашкільної роботи з ними.

Загальноосвітній навчальний заклад – навчальний заклад, що забезпечує реалізацію права громадян на загальну середню освіту.

До загальноосвітніх навчальних закладів належать:

  • середня загальноосвітня школа – загальноосвітній навчальний закладI-III ступенів (I ступінь – початкова школа, II ступінь – основна школа, III ступінь – старша школа, як правило, з профільним спрямуванням навчання);

  • спеціалізована школа (школа-інтернат) – загальноосвітній

навчальний заклад I-III ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів;

  • гімназія – загальноосвітній навчальний заклад II-III ступенів з

поглибленим вивченням окремих предметів відповідно до профілю;

  • ліцей – загальноосвітній навчальний заклад III ступеня з профільним

навчанням і допрофесійною підготовкою;

  • колегіум – загальноосвітній навчальний заклад III ступеня

філологічно-філософського та (або) культурно-естетичного профілів;

  • загальноосвітня школа-інтернат – загальноосвітній навчальний заклад

з частковим або повним утриманням за рахунок держави дітей, які потребують соціальної допомоги;

  • спеціальна загальноосвітня школа (школа-інтернат) –

загальноосвітній навчальний заклад для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку;

  • вечірня (змінна) школа – загальноосвітній навчальний заклад II-III

ступенів для громадян, які не мають можливості навчатися у школах з денною формою навчання.

Позашкільну виховну роботу у загальноосвітніх навчальних закладах за організаційною формою поділяють на індивідуальну, масову, групову (гурткову).

Потреба індивідуального підходу зумовлена тим, що будь-який вплив на дитину переломлюється через її індивідуальні особливості, через «внутрішні умови». Необхідною умовою успішної індивідуальної роботи є вивчення індивідуальних особливостей учнів. Щоб впливати на особистість, треба її знати. Передусім важливо встановити довірливі, доброзичливі стосунки між педагогами і вихованцями. Зробити це часом нелегко, оскільки учні, які найбільше потребують індивідуальної виховної роботи, нерідко підозріло ставляться до педагогів. Велике значення при цьому має авторитет вихователя, знання ним вихованців, уміння швидко зорієнтуватися у ситуації, передбачити наслідки своїх дій.

До масової форми виховної роботи відносять тематичні вечори, вечори запитань і відповідей, тижні з різних предметів, зустрічі з видатними людьми, огляди, конкурси, подорожі, виставки тощо.

До групових форм позашкільної виховної роботи належать години класного керівника, гуртки художньої самодіяльності, екскурсії, походи та ін.

Година класного керівника – дієвий засіб формування у школярів наукового світогляду і моральної поведінки. Тематику таких годин розробляє класний керівник з урахуванням особливостей колективу учнів, їх проводять у формі етичної бесіди, лекції, диспуту, усного журналу, зустрічі з цікавими людьми, обговорення книг та ін. Годину класного керівника наприкінці кожного місяця доцільно присвятити підведенню підсумків навчально-виховної роботи класу.