Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник (м.4).doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Властивості металів

Спектр електронів у металі

Розглянемо такі властивості металевих кристалів, що визначаються поводженням електронів провідності. Відомо, що в металах є деяка кількість «вільних» або «колективізованих» електронів. В основному це зовнішні валентні електрони. Кожен із них не має постійного «атома-хазяїна» і може досить легко рухатися усередині кристала під дією навіть невеликих зовнішніх полів. Саме так необхідно розуміти термін електронний газ.

Електрон – частинка з півцілим спіном, тобто ферміон. Електрони підпорядковані розподілу Фермі-Дірака:

.

Для різних значень температури вигляд функції буде різним. Спочатку розглянемо вигляд функції для. Залежність функції розподілу від енергіїнаведено на рис. 4.11. Як бачимо, для всіх значень енергії навіть до значення енергії, що дорівнює хімічному потенціалу0 при , функція розподілу дорівнює одиниці. Це означає, що ймовірність заповнення стану в цьому інтервалі енергій дорівнює одиниці. Інакше кажучи, всі стани повністю заповнені. Звичайно, це наслідок принципу заборони Паулі, відповідно до якого в одному стані може перебувати тільки один ферміон. Наочно цю ситуацію можна уявити собі так. Нехай є електрон, що має найменшу енергію з усіх можливих. Отже, він перебуває на найнижчому нижньому енергетичному рівні. Жодний інший електрон не має права претендувати на цей уже зайнятий рівень. Наступний електрон може розміститися тільки на наступному дозволеному рівні. І знову тільки один.

Так послідовно заповнюються всі дозволені рівні енергії без прогалин.

Усі електрони розмістяться на енергетичних рівнях, більше нікому займати наступні вищі рівні, функція розподілу стрибком спадає до нуля. Як випливає з формули, цей спад відбудеться, коли значення енергії дорівнюватиме значенню хімічного потенціалу при температурі абсолютного нуля: при . Цю енергію називаютьенергією фермі і позначають .

Енергія Фермі – це максимальне значення енергії, що її може мати електрон при .

Відповідно, найвищий енергетичний рівень називають рівнем фермі. Значення енергії Фермі, що відповідає виродженому газу, істотно менше від теплової енергії за нормальних умов. Таку саму теплову енергію W = 3/2 k вільна частинка мала б при температурі .

Тепер у функції розподілу замість хімічного потенціалу можна записувати енергію Фермі:

.

Теплоємність

Нагадаємо, що класична теорія доволі успішно розв’язала задачу про розрахунок теплоємності кристалів при кімнатних температурах.

Частинки в кристалі здійснюють тільки коливальний рух. Отже, повна кількість ступенів вільності є . На кожний ступінь вільності припадає внутрішня енергія. Повна внутрішня енергія одного кіломоля:

,

а молярна теплоємність кристала при сталому об’ємі дорівнює:

.

Цей результат чудово збігається з експериментальним законом Дюлонга і Пті, відповідно до якого теплоємність усіх твердих тіл, зокрема й металів, при кімнатній температурі близька до 3R.

Однак у металах існують і вільні електрони. Тому варто було б додати ще три поступальні ступені вільності. А тоді теплоємність була б ще в півтора рази більшою. Класична теорія не могла подолати ці труднощі. А квантова зробила це легко! Досить згадати, що сприймати енергію можуть не більш як 3 % електронів. Тому й непотрібно було враховувати внесок електронів у теплоємність.

Більш істотні труднощі класичної теорії полягали в тому, що вона ніяк не могла пояснити досить складну експериментальну залеж­ність теплоємності від температури (рис. 4.12). При теплоємність також прямує до нуля.

Зпідвищенням температури теплоємність спочатку зростає пропорційно до куба температури, далі зростання сповільнюється і лише потім теплоємність прямує до значення, яке дорівнює3R.

Було кілька спроб створити квантову теорію теплоємності крис­талів. Цю проблему досліджували Ейнштейн, Дебай, Бор та інші.

Основна ідея квантової теорії теплоємності кристалів доволі проста. Атоми в кристалі здійснюють коливання, тому енергія таких осциляторів має бути квантована. Енергія квантового осцилятора може набувати лише значень, пропорційних до частоти коливань:

.

Але перш ніж виконувати подальші обчислення, потрібно в якийсь спосіб визначити або задати частотний спектр коливань. Можна припустити, як це зробив Ейнштейн, що взагалі всі осцилятори мають однакову частоту і виконують незалежні коливання. Зауважимо, що навіть таке просте припущення дало змогу зрозуміти залежність теплоємності від температури. Але швидше за все коливання мають бути зв’язаними, оскільки між частинками існують великі сили взаємодії. Тоді цілком логічним виглядає припущення Дебая про те, що частоти осциляторів у кристалі можуть змінюватися від нуля до деякого максимального значення . При цьому максимальну частоту можна дістати з умови рівності енергії осцилятора середній тепловій енергії:

.

Залишилося тепер дізнатися, скільки осциляторів мають ті чи інші частоти. Для цього довелося б сформулювати і розв’язати задачу з використанням квантових багаточасткових рівнянь, але ця справа безнадійна. Пішли іншим шляхом.

Якщо в кристалі відбуваються зв’язані коливання, то в ньому мають поширюватися пружні хвилі. Оскільки кристал обмежений у просторі, то право на існування мають тільки стоячі хвилі, вузли яких містяться на поверхні кристала. Маючи уявлення про корпускулярно-хвильовий дуалізм, ми вже звикли до думки, що кожна частинка може іноді поводитися як хвиля, а будь-яка хвиля має змогу виявити себе як частинка.

Якщо електромагнітну хвилю можна було уявити, як потік фотонів, або фотонний газ, то пружну хвилю можна розглядати як потік фононів, або фононний газ.

Енергія фонона:

;

імпульс фонона:

.

Спін фононів виявився таким, що дорівнює нулю. Отже, фонони підпорядковані статистиці Бозе-Ейнштейна. Фонони можуть випускатися і поглинатися, але кількість їх не стала, тому хімічний потенціал для фононного газу дорівнює нулю.

У такому разі функція розподілу набирає вигляду:

.

Тепер залишається обчислити внутрішню енергію кристала як енергію фононного газу і, нарешті, теплоємність. Остаточна формула Дебая для теплоємності кристала така:

,

де С – теплоємність кристала; R – універсальна газова стала; – функція Дебая;Т – абсолютна температура; характеристична температура Дебая.

При температурі Дебая в кристалі збуджуються всі можливі частоти, і вона визначається з умови:

, звідки .

Якщо температура кристала набагато більша за температуру Дебая, то можна не враховувати квантові ефекти. При , при, при температурах поблизу нуля.

Таким чином, отримано універсальну залежність теплоємності кристалів від відносної температури.

Цю залежність зображено на рис. 4.13. Різними точками нанесе­но експериментальні дані для міді, алюмінію і срібла.

Наслідки:

• теорія теплоємності справд­жується для будь-яких кристалів, а не тільки для діелектриків, тому що електронна складова теплоємності для металів невелика;

• існують речовини, теплоєм­ність яких не описується формулою Дебая. Як правило, це речовини зі складними кристалами.

Зауваження. Сама ідея фононів виявилася надзвичайно плідною. За її допомогою не тільки вдалося дістати чудову формулу для теплоємності кристалів, а й описати теплопровідність кристалів як теплопровідність фононного газу. З’ясувалося, що фонони можуть взаємодіяти з іншими частинками і з дефектами кристалічних решіток.

Механізм електричного опору провідників вдалося зрозуміти як процес розсіювання електронів провідності на фононах.

Електропровідність металів

У класичній теорії Друде-Лоренца вважалося, що електрон, який розганяється зовнішнім полем, періодично непружно зіштовхується з іонами решітки, віддає їм усю кінетичну енергію і зупиняється. Далі процес розгону відновлюється до наступного зіткнення. Вважається, що відстань, яку проходить електрон між зіткненнями, дорівнює періоду решітки.

Вдалося вивести закон Ома в диференціальній формі:

,

де j – густина струму; Е – напруженість зовнішнього поля; –концентрація електронів;– заряд електрона;m – маса електрона; – час вільного пробігу;– питома провідність.

Таким чином, дуже проста і наочна модель дала змогу пояснити пропорційність густини струму j до напруженості зовнішнього поля Е, що є змістом закону Ома в диференціальній формі. Закон підтвер­джується дослідами.

Час вільного пробігу можна визначити через середню швидкістьі довжину вільного пробігу, яка дорівнює періоду решіткиd:

.

Тоді формула для питомої провідності набуває вигляду:

,

а питомий електричний опір:

.

Перш ніж іти далі, тобто починати враховувати квантовий характер явища електропровідності, проаналізуємо уважно класичну формулу для питомої провідності.

Для порівняння з експериментом потрібно знати середню дрейфову швидкість електрона. Її можна оцінити, скориставшись формулою для густини струму:

.

Звичайно густина струму в провіднику становить кілька ампер на квадратний сантиметр. Тоді швидкість буде дорівнювати:

,

а питомий опір дорівнюватиме . Жодний провідник не має такого надзвичайно малого питомого електричного опору. Навіть у такого гарного провідника, як мідь,.

Класична теорія електропровідності не дає змоги дістати правильне числове значення .

Це перший істотний недолік класичної теорії. Можна, звичайно, спробувати врятувати обличчя класичної теорії, припустивши, що кількість електронів провідності менша за приблизно в тисячу разів. Тоді:

.

Приблизно такий питомий опір мають типові провідники, як срібло або мідь. Проте таке «обмеження прав» інших вільних електронів ніяк не можна аргументувати в межах класичної теорії ідеального електронного газу. Отже, якщо замість класичного розподілу застосувати квантовий розподіл Фермі-Дірака, то може йтися про те, що сприймати енергію зовнішнього поля можуть тільки електрони, розміщені «на хвості» розподілу, причому їх значно менше, ніж усіх вільних електронів. Але це вже квантовий підхід!

Другий не менш серйозний недолік класичної теорії – це її нездатність пояснити температурну залежність питомого опору від температури.

На рис. 4.14 наведено цю залежність для дуже чистих металів. При температурах, вищих за температуру Дебая, питомий опір лінійно зростає з підвищенням температури. Коли температура прямує до нуля, питомий опір також прямує до нуля. Обох явищ класична теорія пояснити не в змозі, оскільки єдина величина у формулі для провідності, що може змінюватися – це швидкість. Але в межах класичної теорії вона не може змінюватися так, як нам потрібно.

Класична теорія електропровідності не може правильно пояснити температурну залежність питомого опору від температури.

Доведеться все ж таки згадати не тільки статистику Фермі-Дірака, а й інші фундаментальні положення, що визначають поводження електронів як квантових частинок.

Згадаймо, що квантову частинку можна розглядати як хвилю де Бройля. Довжина хвилі де Бройля пов'язана з імпульсом р:

,

а будь-яка хвиля має розсіюватися і дифрагувати на такій упорядкованій структурі, як кристалічна решітка. Досліди з дифракції електронів на кристалічній решітці описувалися в розділі з квантової фізики. Однак дифракція відбувається лише за такої умови:

довжина хвилі має бути сумірна з періодом кристалічної решітки.

У розглядуваному випадку довжина хвилі де Бройля для електрона провідності дорівнює:

,

а період решітки d, тобто.

Отже, ні про яку дифракцію таких дуже довгих хвиль на кристалі не може бути й мови. Дістали, можливо, несподіваний, але неминучий висновок:

кристал прозорий для електронних хвиль.

До речі, кристал прозорий і для електромагнітних хвиль оптичного діапазону, оскільки довжини хвиль тут приблизно 10м, а це теж набагато більше, ніж період решітки. На кристалі можлива дифракція електромагнітних хвиль рентгенівського діапазону або дуже швидких електронів. Тоді який же механізм розсіювання електронних хвиль?

І тут може допомогти аналогія з розсіюванням світлових хвиль. Як відомо, світло розсіюється в каламутних середовищах або в кристалах, що містять домішки у вигляді чужих атомів, а також будь-які дефекти, точніше неоднорідності. Електронні хвилі також мають розсіюватися на неоднорідностях. При температурі, відмінній від абсолютного нуля, такі неоднорідності виникають через флуктуацію густини в мікрооб'ємах за рахунок ангармонічних теплових коливань іонів кристалічної решітки. Неоднорідностями є також домішки і дефекти.

Отже, у чистих бездефектних кристалах відбувається розсіювання електронних хвиль на теплових коливаннях решітки. У свою чергу, теплові коливання можна представити у вигляді стоячих пружних хвиль, а їх – у вигляді квазічастинок фононів.

Електричний опір металів зумовлений розсіюванням електронів на фононах.

Квантова теорія електропровідності використовує як квантові розподіли, так і викладені раніше уявлення про механізм розсіювання електронів. Наведемо одну з формул для питомого електричного опору (формулу Зоммерфельда):

.

На перший погляд, формула збігається з класичною, але зміст деяких величин, що входять до неї, зовсім інший: – швидкість електрона, енергія якого дорівнює енергії Фермі; середня довжина пробігу такого електрона. Її можна обчислити за формулою:

,

де Е – модуль пружності; d – період кристалічної решітки; – кількість атомів в одиниці об'єму;k – стала Больцмана; Т – абсолютна температура.

Квантова формула не тільки правильно визначає питомий електричний опір чистих металів, а й легко пояснює температурну залежність.

Справді, якщо довжина хвиліоберненопропорційна до абсолютної температуриТ, то питомий електричний опір р буде прямопропорційний до темпе­ратури і прямуватиме до нуля, якщо .

На рис. 4.15 наведено експе­риментальну залежність питомого електричного опору твердого нат­рію від температури, що чудово ілюструє міць квантової теорії.

Проте, якщо придивимося уважніше, то побачимо, що експериментальна крива не прямує до нуля, тобто при температурі абсолютного нуля опір не дорівнює нулю. Виникає деякий залишковий опір. Причина появи залишкового опору вже зазначалася: це розсіювання електронних хвиль на домішках і дефектах. Це розсіювання не залежить від температури, тому зі зменшенням температури його внесок стає визначальним. Можна припустити, що повний питомий опір дорівнює сумі опорів:

,

де – питомий електричний опір, зумовлений тепловими коливаннями решітки;– питомий електричний опір, зумовлений домішками і дефектами. Розрахувати його не вдається.

Надпровідність

Явище, яке спостерігається в багатьох металів і сплавів, а також полягає в раптовому падінні до нуля їхнього електричного опору під час охолодження нижче від певної критичної температури , називаєтьсянадпровідністю.

Така температура називається температурою надпровідності. Уперше явище надпровідності було виявлено у ртуті голландським фізиком Каммерлінг-Оннесом у 1911 році. З тих пір знайдено або синтезовано понад 500 надпровід­ників.

На рис. 4.16 наведено залежність електричного опору ртуті від температури поблизу абсолютного нуля. При температурі опір ртуті різко зменшується більш ніж уразів, тобто практично до нуля. Так само для порівняння наведено криву для платини, в якої не спостерігається надпровідності. Для неї опір, як і має бути, прямує до залишкового опору.

Температура переходу в надпровідний стан різна в різних надпровідників. Так, для вольфраму , для сплаву. Останнім часом вдалося створити надпровідники, критична температура яких виявилася набагато вищою за температуру рідкого азоту (150-200 K), і вже незабаром з’являться нові технології і прилади з чудовими властивостями. Явище надпровідності пов’язане з тим, що при низьких температурах два електрони з антипаралельними спінами поєднуються в так звану куперівську пару, причому відповідна електронна хвиля не розсіюється на теплових коливаннях іонів решітки. Інакше кажучи, енергія таких електронів при проходженні через решітку не змінюється, а отже, опору немає.

Надпровідність зникне, якщо зв’язаних пар немає. Зруйнувати пари можна або підвищуючи температуру вище від критичної, або впливаючи на надпровідник досить сильним магнітним полем. Надпровідність зникає при цілком певному значенні напруженості магнітного поля . До того ж кожному значенню температури відповідає своє значення критичної напруженості. Чим нижча темпера­тура, тим більша критична напру­женість. Залежністьвіднаведена на рис. 4.17. Бачимо, що коли напруженість більша за, то ні при якій температурі перехід у надпровідний стан неможливий. Надпровідність спостерігається ті­льки в заштрихованій області.

За значенням критичної напру­женості і характером переходу з надпровідного стану в звичайний розрізняють надпровідники першого і другого роду.

Надпровідники першого роду втрачають надпровідність стрибком при досягненні критичного значення напруженості магнітного поля близько 10А/м.

У напівпровідників другого роду цей перехід розтягнено.

Надпровідник не є просто ідеальним провідником. Як установили в 1933 році німецькі фізики В.Мейснер і Р.Оксенфельд, слабке магнітне поле не проникає всередину надпровідника, відбувається виштов­хування зразка з магнітного поля. Це означає, що надпровідник поводиться як ідеальний діамагнетик.

Теплопровідність

Теплопровідність – це процес перенесення теплової енергії з області більш високої температури в область менш високої температури. Описується теплопровідність законом Фур'є.

Кількість енергії, яка переноситься через одиничну площу за одиницю часу, пропорційна градієнту температури:

.

Коефіцієнт пропорційності називається коефіцієнтом теплопровідності, або просто теплопровідністю.

У кристалі існують два можливі шляхи передавання енергії:

1) передавання енергії вільними електронами;

2) передавання енергії зв'язаних пружних коливань решітки, тобто передавання енергії фононами. Звичайно, ці складові оцінюють окремо. Інакше кажучи, відразу припускають, що є фононна та електронна складові теплопровідності. Механізми провідності незалежні, і тому повну теплопровідність обчислюють як суму цих складових:

.

Такий прийом дає змогу не тільки глибше розібратися в механізмі теплопровідності, а й спростити розрахунки для металевих і діелектричних кристалів. Уже перші оцінки показали, що в металах переважає електронна теплопровідність, а в діелектриках – фононна. Як електронний, так і фононний газ деякою мірою нагадує ідеальний газ, передусім через малу взаємодію цих квантових частинок між собою. Тому можна почати з формули для теплопровідності ідеального газу:

,

де – теплопровідність ідеального газу;u – середня швидкість поступального руху частинки; – середня довжина вільного пробігу;– теплоємність;– густина.

Як і при розрахунку електропровідності, не слід очікувати якоїсь нової структури формули. Однак розрахунок, наприклад, середньої довжини вільного пробігу фонона в кристалі дуже складний і вихо­дить далеко за межі курсу фізики для вищих навчальних закладів. Тим більше, що у кристалі, на відміну від ідеального газу, є багато найрізноманітніших фононів. Інші фізичні величини, що входять у формулу для теплопровідності, легко оцінити. Густину і теплоємність можна дістати з досліду, а швидкість фонона дорівнює швидкості звуку і, отже, теж визначається дослідним шляхом.

Обмежимося обговоренням теплопровідності металів.

У металах носіями як заряду, так і енергії є вільні електрони. Тому варто очікувати, що існує дуже простий зв'язок електро- та теплопровідності металів. Цей зв'язок було знайдено у 1853 році і названо законом Відемана-Франца.

Відношення теплопровідності металу до його електропро­відності при даній температурі – це величина стала.

Лоренц експериментально довів, що цей зв'язок має вигляд:

,

де  – теплопровідність; – електропровідність;Т – абсолютна температура; L – число Лоренца.

Закон Відемана-Франца легко вивести класичним методом, вважаючи вільні електрони ідеальним газом. Але набагато цікавіше те, що квантові теорії також приводять до аналогічного результату, незважаючи на принципові розбіжності. Зокрема, електронний газ – це зовсім не ідеальний газ, і взаємодію його з фононами описати набагато складніше.

Число Лоренца квантове:

.

Число Лоренца класичне:

.

Експериментальні значення для деяких чистих металів такі:

для срібла ;

для цинку ;

для міді .

Зауважимо, що насправді закон Відемана-Франца добре виконується тільки при температурах, істотно вищих за характеристичну температуру Дебая, і тільки для чистих металів. Гірше він виконується для сплавів і при низьких температурах.